«Η προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής, Ελλήνων του Πόντου και ευρύτερα της Μικράς Ασίας, Αρμενίων και Ασσυρίων, είναι ηθικό μας χρέος. Πολλοί θα ήθελαν να προτιμήσουμε τη λήθη, και να δώσουμε συγχωροχάρτι στους θύτες, στο όνομα δήθεν της καλής γειτονίας. Εμείς, όμως, γνωρίζουμε καλά ότι η άρνηση της αλήθειας, πέραν της προσβολής στους νεκρούς και στους πρόσφυγες, δεν είναι στέρεα βάση καμίας ειλικρινούς σχέσης συνεργασίας με τη γείτονα», επισήμανε ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ).

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, μετά από πρωτοβουλία της ΟΠΣΕ, η οποία ήθελε να συγχαρεί τον Μικρασιάτη στην καταγωγή βουλευτή, για τη στάση του στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», όπου υπήρξε αυθαίρετη αντικατάσταση από το προεδρείο της Βουλής του όρου «Γενοκτονία» από τον όρο «Καταστροφή».

Τότε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος διαμαρτυρήθηκε τόσο κατά τη συνεδρίαση της Βουλής, όσο και με σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, η οποία κοινοποιήθηκε, επίσης, σε όλους τους αρχηγούς του δημοκρατικού τόξου, τους διατελέσαντες προέδρους της Βουλής και το ανώτατο όργανο των προσφυγικών Σωματείων.

Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε η πλήρης συμφωνία για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από τη συντεταγμένη Ελληνική Πολιτεία για την προώθηση του αιτήματος αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής από τη Διεθνή Κοινότητα.

Εκ μέρους της ΟΠΣΕ στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος, Φώτης Καραλής, Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Παντέλας Γενικός Γραμματέας, Αποστόλης Δαγδελένης, μέλος, και Γιάννης Τριανταφυλλίδης, μέλος.