Εκδήλωση με θέμα «Μνήμη Γενοκτονίας ή Γενοκτονίας Μνήμης», με ομιλητή τον Θεοφάνη Μαλκίδη, δρ. Κοινωνικών Επιστημών, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, διοργάνωσαν ο δήμος Θέρμης, η ΔΕΠΠΑΘ και η Επιτροπή για την διεθνοποίηση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Λόγος».

Στην ομιλία του ο Θεοφάνης Μαλκίδης, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Τουρκία  αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή σε ότι αφορά ένα κράτος που αρνείται ότι πραγματοποίησε τη Γενοκτονία. Τιμά τους πρωτεργάτες του εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων, τους  Νεότουρκους και τον Μουσταφά Κεμάλ, δεν αποδέχεται τη Γενοκτονία και εγκαλεί τους Έλληνες για τον αγώνα αναγνώρισης.

Από την άλλη πλευρά, το ελλαδικό κράτος, αν δούμε το παράδειγμα της Αρμενίας,  έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι θα περιμέναμε από ένα θεσμικό δημιούργημα που σεβόταν το μαζικό έγκλημα και θα αγωνιζόταν για την αναγνώρισή του. Τι να πρωτοαναφέρουμε; Τις καταθέσεις στεφάνων στον βασικό υπεύθυνο της Γενοκτονίας, το  Μουσταφά Κεμάλ;  Την άρνηση της Γενοκτονίας,  το θαυμασμό από “πολιτικούς και πνευματικούς” ανθρώπους για τον Κεμάλ, το Δάσκαλο του Χίτλερ; Η αλήθεια είναι πως απέναντι στον Τουρκικό φασισμό και την Ελλαδική αδιαφορία ό,τι έχουμε πετύχει  έχει γίνει με δικές μας προσπάθειες και έτσι θα συνεχίσουμε. Η εκδήλωση αυτή όπως και άλλες που έχουν γίνει και θα ακολουθήσουν, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι προς αυτήν την κατεύθυνση».

THERMI.MALIKIDIS.GENOKTONIA.920172

Στην εκδήλωση συμμετείχαν το σωματείο «Παναγία Σουμελά» δήμο Θέρμης και ο λαογραφικός σύλλογος Ρυσίου «Η Αρετσού» με τα χορευτικά τμήματά τους και το Πνευματικό Κέντρο Καρδίας «Ευμένης».

THERMI.MALKIDIS.MIKRASIATES.9.2017