ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ: ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Στο θέμα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, επικεντρώθηκε η εκδήλωση με θέμα ‘The destruction of an ancient civilisation: the Genocide of the Greeks of the Ottoman Empire’, όπου με την παρουσία τεσσάρων εισηγητών που ανέπτυξαν το θέμα, και τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, από τις 7 έως τις 9 το βράδυ της Τετάρτης 24 Μαΐου 2017, οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η γενοκτονία από τους Οθωμανούς και τους Τούρκους. Είναι δε χαρακτηριστικό πως σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, δεν έφυγε κανείς από τη θέση του και παρακολούθησαν όλη την εκδήλωση.

MIXAILIDIS.NIKOS.LYRA.LONDINO.24.5.2017.IMG 3413

Στο τέλος της εκδήλωσης και μετά την απονομή των αναμνηστικών, ο εισηγητής, διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Πρίνστον Νίκος Μιχαηλίδης, σε μία συγκινητική για όλους σκηνή, πήρε την ποντιακή λύρα που του δόθηκε από τους ομογενείς στο Λονδίνο και έκλεισε την εκδήλωση με το τραγούδι σε στίχους του αείμνηστου Χρήστου Αντωνιάδη, «Την Πατρίδα μ’ έχασα», το οποίο σιγοτραγούδησαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

DISYPE.LONDINO.24.5.2017 8

Η εκδήλωση στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε από την Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) σε συνεργασία με τον Λόρδο Stone του Blackheath. Αρχικά η εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Cholmondeley της Βουλής των Λόρδων στο επιβλητικό κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως λόγο του πολύνεκρου τρομοκρατικού δυστυχήματος που έγινε στο Manchester και της καταστάσεως υψίστης ασφαλείας, που επιβλήθηκε στη χώρα, το πρωί της Τετάρτης 24 Μαΐου οι μυστικές υπηρεσίες ειδοποίησαν για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα και ανακοινώθηκε η αναστολή της λειτουργίας του Βρετανικού Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από της υπηρεσίες της Βουλής των Λόρδων η ακύρωση της εκδήλωσης. Με την ενημέρωση για την κατάσταση που διαμορφώθηκε η οργανωτική επιτροπή, με τη σημαντική συνδρομή του Λόρδου Stone και με τη συνεργασία των υπηρεσιών της Βουλής, κατάφερε να εξασφαλίσει αίθουσα στο Church House Westminster Conference Centre.

 DISYPE.LONDINO.24.5.2017 2

Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο κτίριο του Church House έφερε μία σειρά συμβολισμών σχετικών με τη βαρβαρότητα και την επιμονή των διοργανωτών ενάντια στην τρομοκρατία, καθώς σε αυτό το κτήριο λειτουργούσε το Βρετανικό Κοινοβούλιο, μετά τον βομβαρδισμό του κτηρίου του Westminster κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί πως στο ιστορικό αυτό κτίριο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών.

Παρά την αναστάτωση, που προκάλεσε η αρχική αβεβαιότητα σχετικά με την πραγματοποίησή της, η προσπάθεια των διοργανωτών να γίνει η εκδήλωση και να δώσουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό πως η τρομοκρατία δεν πρόκειται να νικήσει και πως οι απόγονοι των γενοκτονημένων, πρόσφυγες σε όλη την γη, θα αγωνίζονται για την αναγνώριση της γενοκτονίας στέφθηκε με επιτυχία και η προσέλευση των προσκεκλημένων ξεπέρασε κάθε θετική πρόβλεψη. Είναι χαρακτηριστικό πως οι πρόσκληση είχε σταλεί σε περιορισμένο αριθμό για να πάρει μέρος, δεν ήταν δηλαδή μια μαζική εκδήλωση.

 DISIPE.LONDINO.PARXARIDIS.24.5.2017.IMG 3145

Του προσκεκλημμένους της εκδήλωσης χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Παρχαρίδης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, ο οποίος τόνισε πως η διεθνοποίησης του ζητήματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής είναι ένας από τους καταστατικούς στόχους της ΔΙΣΥΠΕ και αίτημα των απανταχού Ποντίων. Η εκδήλωση αυτή σχεδιάστηκε και οργανώθηκε προκειμένου να εκπληρώσει αυτό τον σκοπό, να ενημερώσει δηλαδή το κοινό, προκειμένου να γίνει αντιληπτό, πως η αναγνώριση παρελθουσών Γενοκτονιών οδηγεί στην πρόληψη αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας και συμβάλει στην ειρηνική διαβίωση των ανθρώπινων κοινωνιών. 

DISIPE.LONDINO.24.5.2017.IMG 3216

Στην εκδήλωση τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση εκπροσώπησε ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γεώργιος Βαρεμένος και απεύθυνε χαιρετισμό, όπως επίσης και ο Λόρδος Στόουν, ο Έλληνας πρέσβης στη Μεγάλη Βρετανία Δημήτριος Καραμήτσος - Τζιράς, οι βουλευτές Νίνα Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο γενικός γραμματέας της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Αντωνιάδης. Στην πρόσκληση του Λόρδο Stone και της ΔΙ.Σ.Υ.Π.Ε. ανταποκρίθηκαν επίσης εξέχοντα μέλη της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου, προερχόμενα κυρίως από τον Ακαδημαϊκό χώρο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής.

DISYPE.LONDINO.24.5.2017 3

Συντονιστής της εκδήλωσης είχε ορισθεί ο δημοσιογράφος Λάμπης Τσιριγωτάκης, οι αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, του οποίου ωστόσο, λόγω του τρομοκρατικού δυστυχήματος στο Μανστεστέρ, τον ανάγκασαν να αποχωρήσει νωρίτερα από την εκδήλωση. Τον ρόλο του κυρίου Τσιριγωτάκη κλήθηκε να αναλάβει το μέλος της οργανωτικής Επιτροπής, υποψήφιος διδάκτωρ Χαράλαμπος Κωτίδης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης επιστήμονες από τον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο παρουσίασαν εισηγήσεις που αφορούν στα ιστορικά γεγονότα και στην πολίτικη και ανθρωπολογική προσέγγιση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής.

Η καθηγήτρια Tessa Hofmann - Savvidis στην εισήγησή της ‘Genocide in three phases: The Case of the Greek Orthodox Christians in the Ottoman Empire (1912-1922)’, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, που προηγήθηκαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στα όσα συνέβησαν έως το 1922 και στα αποτελέσματα, που είχε η πολιτική του Παντουρκισμού των Νεοτούρκων.

Η Dr Pamela Steine στην εισήγησή της “Collective Traumatization and Unresolved Conflicts” αναφέρθηκε στο συλλογικό τραύμα που επιφέρει είτε η τέλεση, είτε η επιβίωση μίας Γενοκτονίας στον θύτη και στο θύμα. Η Dr Pamela Steine η οποία μελέτησε άτομα που υπέστησαν γενοκτονία τόνισε πως το τραύμα της μνήμης είναι ισχυρό και μεταφέρεται και στις επόμενες γενιές. 

Ο Δρ. Νίκος Μιχαηλίδης, στην εισήγησή του ‘Genocide Recognition and the Prospect of Democracy in Turkey”, αναφέρθηκε στον αρνητικό αντίκτυπο στο πλαίσιο των ανθρωπίνων ελευθεριών και της δημοκρατίας που έχει στο σύγχρονο Τουρκικό κράτος η άρνηση του Γενοκτονικού παρελθόντος του και ανέπτυξε τα οφέλη, που θα επέφερε η αναγνώριση της Γενοκτονίας που τελέστηκε από τους Νεοτούρκους. Μάλιστα έκανε τη σύνδεση με το τρομοκρατικο χτύπημα που έγινε πρόσφατα στο Μάντσεστερ, επισημαίνοντας πως οι απόγονοι των γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου, συμπαρίστανται στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης. 

Τον καθηγητή Colum Murphy, ο οποίος τελευταία στιγμή αναγκάσθηκε να αποσύρει τη συμμετοχή του για λόγους υγείας, αντικατέστησε η Δρ. Καλλιόπη Ιωαννίδου.

Εκτός των εισηγήσεων, η οργανωτική επιτροπή, προκειμένου να παρουσιάσει συνολικά το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής ετοίμασε ειδικά για την εκδήλωση και προέβαλε τρία συνοπτικά βίντεο.

Στο πρώτο βίντεο που προβλήθηκε έγινε αναφορά στον ορισμό του όρου Γενοκτονία από τον εμπνευστή του, πολωνικής καταγωγής, Εβραίο δικηγόρο Raphael Lemkin, στην υιοθέτησή του από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1948 και στην αντιστοίχησή του με τα γεγονότα, που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν μαρτυρίες επιζησάντων της Γενοκτονίας και ο αγώνας των σύγχρονων ελλήνων ποντιακής καταγωγής για την αναγνώρισή της. Στο δεύτερο βίντεο προβλήθηκαν αποκόμματα αγγλόφωνων εφημερίδων, που εκδίδονταν κατά την διάρκεια της Γενοκτονίας και παρουσίαζαν στη διεθνή κοινότητα της εποχής τις φρικαλεότητες, που υπέστη ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικρά Ασίας. Το τρίτο βίντεο περιλάμβανε συνεντεύξεις ακαδημαϊκών σχετικά με τα γεγονότα της Γενοκτονίας και τη διδαχή της ιστορίας στην ανθρωπότητα. Στο τρίτο βίντεο με τίτλο ‘Είμαστε αυτοί, που επέζησαν’ (We are those who survived) είναι μία παραγωγή της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και στην ουσία πρόκειται για μία ταινία μικρού μήκους, που πραγματοποιήθηκε ειδικά προκειμένου να προβληθεί στη εκδήλωση. Η ταινία παρουσιάζει με εικαστικά μέσα μαρτυρίες θυμάτων και επιζησάντων της Γενοκτονίας.

DISYPE.LONDINO.24.5.2017 1

 Για την παραγωγή της εργάστηκε Φίλιππος Τσαουσέλης, ο οποίος εκτός των άλλων, τη σκηνοθέτησε και επέλεξε τα κείμενα, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, τον οποίο η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί για τη φιλική του συμμετοχή και τη συμβολή του με αυτό τον τρόπο στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, οι ηθοποιοί Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Ελένη Κιλινκαρίδου και Γιάννης Κοσμίδης, το μοντάζ έκανε ο Θανάσης Σπυρόπουλος και τον ήχο και το μιξάζ ο Φώτης Δάββος. Στην επιλογή των κείμενων συμμετείχε η Ελένη Μεντεσίδου και τη μετάφρασή τους στα Αγγλικά έκανε η Κέλλυ Πιλαλίδου.

DISYPE.LONDINO.24.5.2017 5

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε η εικαστική έκθεση Misplased, στην οποία συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Eliza Tamo και Dafna Talmor. Η έκθεση φέρνει κοντά δύο καλλιτέχνες, που χρησιμοποιούν τη φωτογραφία και το κολάζ προκειμένου να αποτυπώσουν εικόνες μνήμες από τη γενοκτονία. 

DISYPE.LONDINO.24.5.2017 4

Την εκδήλωση έκλεισε ο Λόρδος Stone του Blackheath, ο οποίος πρότεινε την εντατικοποίηση των ενεργειών στη Μεγάλη Βρετανία για τη προβολή του πλούσιου πολιτισμού του Πόντου. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για τη συγκρότηση στα πλαίσια της Βουλής των Λόρδων επιτροπής (all parliamentary group), που θα αφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση με τη συνοδεία ποντιακής μουσικής. Η οργανωτική επιτροπή προσέφερε στους καλεσμένους κατά την αποχώρησή τους ένα dvd του ντοκιμαντέρ ‘Τα Χνάρια των Αργοναυτών» και ένα μπουκέτο Παναΐας δάκρϋα ή Αμάραντα ως σύμβολο της αμάραντης μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας και του ακούραστου αγώνα για την Αναγνώρισή της.

Με ανακοίνωσή της η ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε επισημαίνει πως στόχος της ήταν «η εκδήλωση στη Βουλή των Λόρδων να ενημερώσει τα μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου και της Ελληνικής Κοινότητας του Λονδίνου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, να τους ευαισθητοποιήσει σχετικά και να θέσει στέρεες βάσεις στον αγώνα της αναγνώρισης του εγκλήματος της Γενοκτονίας στη Μεγάλη Βρετανία. Με το πέρας της εκδήλωσης και την επιτυχία της θεωρούμε πως ο στόχος αυτός επετεύχθη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ουσιαστική παρουσία μας στη Μεγάλη Βρετανία είναι η αφετηρία των ενεργειών μας στη χώρα προκειμένου να επιτύχουμε τον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την αναγνώριση. Σε αυτό έχουμε πλέον συνοδοιπόρους μέλη της Βουλής των Λόρδων και εξέχοντα μέλη της ελληνικής κοινότητας. Τους ευχαριστούμε όλους για το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη και είμαστε βέβαιοι πως η σύμπραξή μας θα φέρει σύντομα θετικά αποτελέσματα, που θα αποτελέσουν φάρο ανθρωπισμού σε μία εποχή, που η ανθρωπότητα κατακλύζεται από πράξεις βαρβαρότητας.

Τίποτε από τα ανωτέρω δεν θα συνέβαινε, αν η κυρία Ανθή Θειοπούλου, συνεργάτης του Λόρδου Stone δεν αναζητούσε το μέλος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. Γεώργιο Βαρυθιμιάδη και δεν του εξέθετε την βούληση του Λόρδου να ασχοληθεί με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής. Ευχαριστούμε επομένως εκ βάθος καρδίας την κυρία Θειοπούλου και κυρίως τον Λόρδο Stone, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της εκδήλωσης συνεισέφερε τα μέγιστα με τον νεανικό ενθουσιασμό και την οξυδέρκειά του. Θεωρούμε πλέον τον Λόρδο Stone συνοδοιπόρο μας και υπέρμαχο στο αγώνα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης ‘The destruction of an ancient civilisation: the Genocide of the Greeks of the Ottoman Empireστη Βουλή των Λόρδων είναι το προϊόν συστηματικής ομαδικής εργασίας ενός συνόλου ατόμων, που δούλεψε αποτελεσματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι βάσεις της συνεργασίας με το περιβάλλον του Λόρδου Stone και τη Βρετανική Βουλή τέθηκαν στις πρώτες επαφές του Συντονιστή της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. Αλέξανδρου Εφραιμίδη με το περιβάλλον του Λόρδου. Στο εξής και κυρίως μετά τον επαναπροσδιορισμό της ημερομηνίας πραγματοποίησης της εκδήλωσης συγκροτήθηκε μία ευρεία ομάδα εργασίας, η οποία έφερε σε πέρας όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η εκδήλωση να στεφθεί με επιτυχία. Στην οργανωτική επιτροπή κλήθηκαν να συμμετάσχουν, εκτός από τον Αλέξανδρο Εφραιμίδη, το μέλος του Δ.Σ. της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. Ελένη Μεντεσίδου, ο Χαράλαμπος Κωτίδης, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε., η Έλενα Αθανασιάδη, και η Περιστέρα Πεϊδου, γενική γραμματέας της Συντονιστικής επιτροπής νεολαίας της Π.Ο.Ε. Η οργανωτική επιτροπή εργάστηκε συστηματικά και αποτελεσματικά, ξεπερνώντας αντικειμενικές ή τεχνηέντως προκληθείσες δυσκολίες και κακές προβλέψεις, μένοντας προσηλωμένη στο στόχο της. Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συνεισφορά κάθε ενός από τα μέλη της και την προσφορά του χρόνου και του κόπου τους.

Την ευρύτερη ομάδα των συνεργατών αποτελούν, ο αντιπρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης, ο οποίος ως δικηγόρος έλυσε όλα να νομικής φύσεως θέματα, που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της εκδήλωσης. Ο ταμίας της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε Στάθης Παπαδόπουλος, ο οποίος διευθέτησε όλα τα οικονομικά θέματα. Το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, που προσέφερε dvd του ντοκιμαντέρ ‘Τα χνάρια των Αργοναυτών’ και ο υπεύθυνος αυτού, Δρ Θεοδόσιος Κυριακίδης, που ανέλαβε την επικοινωνία με τους ακαδημαϊκούς, εισηγητές της εκδήλωσης. Τον γραφιστικό σχεδιασμό του προγράμματος και του έντυπου υλικού, που διανεμήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανέλαβε ο Δημήτρης Διαμαντόγιαννης. Την παραγωγή των τριών ενημερωτικών βίντεο, που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκανε ο Γιάννης Χαντζηελευθερίου. Οι τιμητικές πλακέτες που δόθηκαν στους ομιλητές, στον Λόρδο Stone και στον Λάμπη Τσιριγωτάκη, είναι δωρεά του κυρίου Πέτρου Καγκελίδη.

Μία σειρά εργασιών το πλαίσιο των προετοιμασιών εν όψει της εκδήλωσης ανέλαβαν η Αθηνά Σωτηριάδου, η Κέλλυ Πιλαλίδου, ο Γεώργιος Δαβιτίδης, ο Κώστας Χατζιμηχαηλίδης, ο Βασίλης Μακρίδης και ο Χρήστος Μεντεσίδης. Για την επιστημονική υποστήριξη της εκδήλωσης στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Λόρδου Stone και μελών της Βουλής των Λόρδων το διάστημα, πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ευχαριστούμε τον Δρ Νίκο Μιχαηλίδη και τον Καθηγητή Παναγιώτη Διαμάντη. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΛΚΕΜΑΠ / AMPRHC), που εδρεύει στο Σικάγο για τη συνεργασία κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης.

Η συνεισφορά όλων των παραπάνω είχε σαν αποτέλεσμα την άρτια διοργάνωση και προετοιμασία της εκδήλωσης. Η επιτυχία της οφείλετε σε όλους όσους συνεισέφεραν εθελοντικά τον χρόνο και τον κόπο τους αποδεικνύοντας πως οι υψηλοί στόχοι προκειμένου να επιτευχθούν απαιτείται η αποτελεσματική συνεργασία πολλών και η πίστη σε έναν κοινό σκοπό και ένα όραμα. Ευχαριστούμε όλους ανεξαιρέτως», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΙΣΥΠΕ.

Όλη την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο ακόλουθο βίντεο