Στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στην Σταυρούπολη, πραγματοποίησε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, την εκδήλωση για την παρουσίαση του Πυρρίχιου Χορού Σέρρα, στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, εκπροσώπων ποντιακών σωματείων και αδελφών πολιτιστικών συλλόγων.

Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η γενική γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης η Γενική Γραμματέας της Π.Ο.Ε. κα. Αθηνά Σωτηριάδου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ενώ τόνισε την σπουδαιότητα της παραγωγής του οπτικοακουστικού υλικού που έγινε με σκοπό την πλαισίωση του Δελτίου εγγραφής του Σέρρα στο Εθνικό μας ευρετήριο, καθώς κάνει ορατό το πιο εμβληματικό στοιχείο άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο εγχώριο αλλά και στο διεθνές κοινό. Τόνισε δε πως η παραγωγή έγινε με την συμβολή και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Σωκράτης Δωρής.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, στην ομιλία του τόνισε πως πρόκειται για έναν φόρο τιμής στον πλέον εμβληματικό ελληνικό χορό, με ρίζες στην αρχαιότητα, αλλά με την ικανότητα να παραμένει νέος και θαλερός μέχρι τις μέρες μας και στην αιωνιότητα. «Στις μέρες μας, οι ανάγκες για περαιτέρω ταυτοποίηση και επαλήθευση πτυχών του ιστορικού παρελθόντος, έχουν αυξηθεί και έχουν καταστήσει απαραίτητη την επιστημονική ενδελεχή έρευνα και τεκμηρίωση. Ούτε παραγνωρίζουμε, ούτε υποτιμούμε, την αξία και κυρίως την προσφορά της προφορικής παράδοσης. Έχουμε όμως την υποχρέωση, ως υπεύθυνος και αξιόπιστος φορέας, να στηρίζουμε τις θέσεις μας, τα επιχειρήματά μας και στη συνέχεια τις διεκδικήσεις μας, σε ατράνταχτα επιστημονικά δεδομένα. Αυτή την αρχή οφείλουμε να τηρούμε με αυστηρότητα σε κάθε μορφή δραστηριότητας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, είτε μιλάμε για ιστορικά θέματα, είτε αναφερόμαστε σε θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η κα. Αλεξία Ιωαννίδου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και υπεύθυνη του Χορού «Σέρρα» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην εμπεριστατωμένη ομιλία της αναφέρθηκε στη σημασία των Εθνικών Ευρετηρίων που προβλέπονται από την σύμβαση της UNESCO για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η κα. Ιωαννίδου Παρουσίασε την Υπουργική απόφαση Υπ. Αρ. 48362/2022 με την οποία εγγράφηκε ο χορός – ταυτοτικό στοιχείο των Ελλήνων του Πόντου στο Εθνικό Ευρετήριο ενώ τόνισε πως η έρευνα έγινε βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Στο πλαίσιο της ομιλίας της προβλήθηκαν βίντεο – τεκμήρια της έρευνας από τους μουσικούς Κώστα Σιαμίδη και Παναγιώτη Ασλανίδη με τις μαρτυρίες και τις καταγραφές των μελωδιών του Αργού Σέρρα. Όπως η ίδια τόνισε ο χορός αποτελείται από τρία μέρη, το Αργόν Σέρρα, το Τρομαχτόν και την Σέρρα τη μασαιρί ενώ αναφέρθηκε στους ρυθμούς, στις μελωδίες και στα τσακώματα από διάφορα μέρη του Πόντου. Επιπροσθέτως επισήμανε την σπουδαιότητα των βιβλιογραφικών πηγών και των ιστορικών και λαογραφικών μελετών που αξιοποιήθηκαν για την τεκμηρίωση της έρευνας, οι οποίες σχετίζονταν με τις αναφορές του Πυρρίχιου από τις μεγάλες μορφές των Ποντίων λογίων του 19ου αιώνα.

Ρίγη συγκίνησης στο κοινό σκόρπισε η προβολή του βίντεο με την παρουσίαση του Πυρρίχιου που δημιουργήθηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με τη συμμετοχή των χορευτών των σωματείων μελών του Σ.Πο.Σ. Νομού Θεσσαλονίκης, το οποίο η ερευνήτρια αφιέρωσε στους 353.000 ήρωες της Γενοκτονίας και στους επιζήσαντες παππούδες και γιαγιάδες.

Μετά την απόδοση του Πυρρίχιου Χορού Σέρρα από ζιπκοφόρους στην σκηνή του θεάτρου, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος απένειμε τιμητικές πλακέτες στην υπεύθυνη έρευνας και επιστημονικής τεκμηρίωσης Αλεξία Ιωαννίδου, στους χορευτές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Nομού Θεσσαλονίκης της Π.Ο.Ε. Σάββα Γεωργιάδη, Ιάκωβο Νικολαΐδη, Μιλτιάδη Τερζόπουλο, Ευστράτιο Μπίλη, Δημήτριο Χάνδρο, Ευάγγελο Λάχανη, Σεραφείμ Πετρίδη, Βασίλειο Κυριακίδη, Παναγιώτη Δουλκερίδη, Κυριάκο Κυριακίδη, Χαράλαμπο Κυρμανίδη, Παντελεήμων Αιμουχίδη, Αναστάσιο Παρασκευόπουλο, στους χοροδιδάσκαλους Παύλο Τσιλογλανίδη και Αμανάτιο Πετρίδη, στους μουσικούς Κωνσταντίνο Σιαμίδη και Νικόλαο Φιλιππίδη καθώς και στο μικρό ποντιόπουλο Κωνσταντίνο Τσιβρεμετζή για τη συμμετοχή τους στην οπτικοακουστική καταγραφή του Πυρρίχιου Χορού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Παύλου Μελά, ενώ χορηγός ζωντανής μετάδοσης ήταν η εταιρεία Livemedia.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το βίντεο Σέρρα χορός, ο Ποντιακός Πυρρίχιος