Ημερίδα για τον Ελληνισμό της Γεωργία, διοργανώνει η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ) το πρωί της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων του κορυφαίου μορφωτικού σωματείου των Ελλήνων του Πόντου, με αξιόλογους επιστήμονες και ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με τον ποντιακό ελληνισμό.

Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την ημερίδα, που διοργανώνει την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 11:00, στην αίθου-σα εκδηλώσεών της, με θέμα: Ο ελληνισμός στη Γεωργία.

11.00.Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Ε.Π.Μ. Χρήστο Ι. Γαλανίδη.

11:05 Προλογίζει και συντονίζει η Γεωργία Χαριτίδου, δρ Φιλολογίας, Γεν. Γραμματέας της Ε.Π.Μ.

EPITROPH.PONTIAKON.MELETON.ELLHNISMOS.GEORGIA.25.2.2024 1

11:15 Λίνα Ποζίδου, δρ στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. «Οι βυζαντινο-ιβηρικές σχέσεις κατά την υστερο - μεσαιωνική περίοδο. Οι Μεγάλοι Κομνηνοί της Τραπεζούντας και οι Βαγρατίδες της Ιβηρίας / Γεωργίας.

11:35 Βασίλης Τσενκελίδης, Ιστορικός. «Ελληνικές κοινότητες στην Γεωργία τον 19ο και τον 20ό αιώνα: δημιουργία, εξέλιξη και παρακμή».

11:55 Τεόνα Μπερίτζε, δρ Φιλολογίας, Καθηγήτρια Γεωργιανής Γλώσσας. «Ιστορική και πολιτισμική παρουσία του Ποντιακού Ελληνισμού της Δυτικής Γεωργίας - Το Βατούμ των Ελλήνων».

12:15 Κέρασμα.