Τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του αείμνηστου Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου, την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νίκος Εξαδάκτυλος, έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2023, στην οδό Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου 13, από την Ένωση Ποντίων Πιερίας, μπροστά στο Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, παρουσία εκκλησιαστικών, πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών και πολιτών απογόνων προσφύγων των Ελλήνων του Πόντου και κατοίκων της Πιερίας.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PROTOMH.XRYSANTHOS.1.10.2023.IMG 7035 5

Μέρος του κόσμου που παρακολούθησε την Τελετή των Αποκαλυπτηρίων της Προτομής του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Γεωργίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PROTOMH.XRYSANTHOY.AGIASMOS.1.10.2023.IMG 6884

Στιγμιότυπο από την Επιμνημόσυνη Δέηση

Η εκδήλωση άρχισε με Επιμνημόσυνη Δέηση, από τον πρωτοσύγγελο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα και από τον πατέρα Αθανάσιο.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PROTOMH.XRYSANTHOS.1.10.2023.IMG 7035 12

Στιγμιότυπο από την Επιμνημόσυνη Δέηση

Επίσης έγινε και ο Αγιασμός της νέας πολιτιστικής χρονιάς 2023 – 2024 και των τμημάτων της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

PAPOYTSIDHS.KOSTAS.PROTOMH.XRYSANTHOS.1.10.2023.IMG 6903

Στην αρχή της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Κώστας Παπουτσίδης, μεταξύ άλλων τόνισε πως σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για όλους εμάς, καθώς αποκαλύπτουμε την προτομή του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρυσάνθου ενός Μεγάλου Πόντιου Ιερωμένου και Πατριώτη. Αυτή η προτομή αποτελεί ένα σύμβολο της αφοσίωσης και της αγάπης μας προς την Ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PROTOMH.XRYSANTHOS.1.10.2023.IMG 7035 4

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας έχει μία βαθιά αίσθηση ευθύνης απέναντι στην Ιστορία. Αυτή η ευθύνη δεν είναι μόνο για τη διατήρηση, διάσωση και την προβολή της κληρονομιάς μας, αλλά και για τη μεταφορά της γνώσης και της εκτίμησης για την Ιστορία στους νέους μας.

MHTROPOLITHS.TRAPEZOYNTOS.XRYSANTHOS.PROTOMH.1.10.2023.IMG 7091

Η Προτομή του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου, έργου του γλύπτη Νικόλαου Εξαδάκτυλου

Η αποκάλυψη της προτομής του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου είναι ένα παράδειγμα αυτής της ευθύνης. Είναι ένας τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην εκκλησία και στον λαό του, και να διασφαλίσουμε ότι η ζωή και το έργο του θα συνεχίσουν να εμπνέουν τις επόμενες γενιές.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PIERIAS.PROTOMH.XRYSANTHOS.1.10.2023.IMG 6919 2

Ο Κώστας Παπουτσίδης, ευχαρίστησε θερμά το μέλος του συλλόγου μαρμαρογλύπτη κ. Νίκο Εξαδάκτυλο για την δωρεά του εξαιρετικού γλυπτού της προτομής που έκανε στην Ένωση Ποντίων Πιερίας, τον Β΄ Αντιπρόεδρο του συλλόγου κ. Μίμη Συμεωνίδη για την δωρεά του βάθρου και των μαρμάρων που περικλείουν την προτομή, την κ. Νίνα Καλεβρά την γυναίκα του αείμνηστου Ευθύμιου Καλεβρά για την δωρεά προπλάσματος της προτομής του Μητροπολίτη Χρύσανθου καθώς και όλων των αξιόλογων προπλασμάτων που δώρισε στην Ένωση Ποντίων Πιερίας, το μέλος του συλλόγου κ. Βασίλη Γιαπουτζίδη για την αρχιτεκτονική του συμβολή, τον Καθηγητή Ιστορίας κ. Κώστα Φωτιάδη που ανταποκρίθηκε άμεσα, όπως άλλωστε το πράττει πάντα, στο κάλεσμα του συλλόγου για να μιλήσει για τον αείμνηστο Χρύσανθο, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα. Σοφία Μαυρίδου και τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Κώστα Κουκοδήμο για την πολύτιμη στήριξή τους στον σύλλογο, οι οποίοι στους χαιρετισμούς τους εξήραν το έργο της Ένωσης Ποντίων και την συμβολική σπουδαιότητα της δημιουργίας της προτομής του Μητροπολίτη Χρύσανθου, καθώς ευχαρίστησε και όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που παραβρέθηκαν σε αυτή την ιστορική εκδήλωση.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PROTOMH.XRYSANTHOU.MAYRIDOY.1.10.2023.IMG 6926

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σοφία Μαυρίδου, η οποία ανέφερε ότι βρίσκεται κοντά στις δράσεις της Ένωσης Ποντίων, αλλά και των άλλων ποντιακών σωματείων του νομού Πιερίας.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PROTOMH.XRYSANTHOS.KOYKODHMOS.1.10.2023.IMG 7035 11

Ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, τόνισε πως ο δήμος με όλες του τις δυνάμεις βρίσκεται δίπλα στην Ένωση Ποντίων Πιερίας και ενισχύει τις δράσεις πολιτισμού που πραγματοποιεί, όπως επίσης και τις άλλες δράσεις των ποντιακών σωματείων του δήμου.

Ανακοίνωσε δε, πως ένα αίτημα των Ποντίων για τη δημιουργία μνημείου γενοκτονίας στο δήμο, βρίσκεται σε καλό δρόμο μιας και βρέθηκε από επιχείρηση μαρμάτων της Δράμας μετά από προσωπική του επικοινωνία και με χορηγία θα διατεθεί για να αποτελέσει τη βάση πραγματοποίηση αυτού του οράματος για το δήμο, που είναι όραμα των Ποντίων του δήμου.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PROTOMH.XRYSANTHOS.KATSIDIS.1.10.2023.IMG 7035 7

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύνε ο Στάθης Κατσίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), ο οποίος τόνισε ότι δράσεις όπως αυτές της Ένωσης Ποντίων Πιερίας και τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου, ενδυναμώνουν την ιστορική μνήμη και λειτουργούν ως φάρος για τις επόμενες γενιές.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PROTOMH.XRYSANTHOS.1.10.2023.IMG 7035 17

Στιγμιότυπο από τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου

Τα Αποκαλυπτήρια έγιναν από τον πρώην προέδρο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας και πρώην δήμαρχο Κατερίνης Μενέλαο Τερζόπουλο και από την πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Ζαΐρα Λαζαρίδου, και τον νυν πρόεδρο Κώστα Παπουτσίδη.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PROTOMH.XRYSANTHOS.PATOYTSIDHS.TERZOPOYLOS.1.10.2023.IMG 7035 8

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Κώστας Παπουτσίδης, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης των 90 χρόνων του ιστορικού σωματείου του νομού, απένειμε τιμητική διάκριση στον πρώην πρόεδρο της Ένωσης και πρώην δήμαρχο Κατερίνης Μενέλαο Τερζόπουλο, τιμητική διάκριση, που λόγω των μέτρων του Κορωναϊού, δεν μπόρεσε τότε να του παραδοθεί δια ζώσης.

Ο Μενέλαος Τερζόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό, αναφέρθηκε στους αγώνες που έκανε με το διοικητικό συμβούλιο για να αποκτήσει στέγη το σωματείο και να καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών της Κατερίνης και της Πιερίας.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PROTOMH.XRYSANTHOS.FOTIADHS.KOSTAS.1.10.2023.IMG 7035 18

Ακολούθησε ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστα Φωτιάδη, με θέμα «Η Συμβολή του Μητροπολίτου Χρύσανθου Τραπεζούντος στο Ποντιακό Ζήτημα.

Στην εκτενή και ολοκληρωμένη για την προσωπικότητα του Μητροπολίτη Χρύσανθου Τραπεζούντος, ο Κώστας Φωτιάδης, μεταξύ άλλων ανέφερε την πορεία του από την Ξάνθη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, την ιεραρχική του πορεία από την Κωνσταντινούπολη, την ανάδειξή του στον Επισκοπή Τραπεζούντος, την αποδοχή του από τους Έλληνες του Πόντου, τη μεγάλη συμβολή του στην ανάδειξη και προώθηση των ζητημάτων που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό, την ακριβοδίκαιη πορεία του όταν η Τραπεζούντα και ο ανατολικός Πόντος βρέθηκε στην Ρωσική κατοχή, αλλά και την προστασία που παρείχε στους Μουσουλμάνους που παρέμειναν στην πόλη.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PROTOMH.XRYSANTHOS.1.10.2023.IMG 7035 3

Επίσης τον αγώνα που έκανε για να γίνει ανεξάρτητο κράτος στον Πόντο, την προστασία που παρείχε στους χριστιανούς, τον ερχομό του στην Ελλάδα, την ανάδειξή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο στην Ελλάδα, αλλά και την άρνησή του να ορκίσει την δωσίλογη κατοχική κυβέρνηση του Τσολάκογλου που όρισαν οι Γερμανοί ναζί εισβολείς της Ελλάδας.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PIERIAS.PROTOMH.XRYSANTHOS.1.10.2023.IMG 6919 3

Όπως είπε ο Κώστας Φωτιάδης, ο Μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, ο τελευταίος Μητροπολίτης Τραπεζούντος και αργότερα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο Χρύσανθος Φιλιππίδης. Ο «δικός μας Χρύσανθος» για τους Πόντιους, αναδείχθηκε σε κορυφαία πνευματική, πολιτική, φιλοσοφική και θρησκευτική προσωπικότητα, και ανέλαβε έναν εθναρχικό ρόλο στη δύσκολη συγκυρία που κρινόταν η τύχη του ποντιακού ελληνισμού.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PROTOMH.XRYSANTHOS.1.10.2023.IMG 7035 20

Η Σημέλα Ελευθεριάδου, κόρη του αείμνηστου Λευτέρη Ελευθεριάδη, ο Κώστας Παπουτσίδης πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, ο Κώστας Φωτιάδης ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ο Ξενοφών (Φώντας) Μπαραλιάκος, βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, μπροστά στην Προτομή του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου

Ο Πανδαμάτορας χρόνος θάπτει τα πάντα κάτω από το πέπλο της λήθης, αλλά ποτέ την αθάνατη ιστορική μνήμη για τα μεγάλα, υψηλόφρονα, γνήσια και αληθινά τα οποία έπραξαν επιφανείς άνδρες δικαιώνοντας το πέρασμά τους από την επίγεια ζωή τους, όπως ακριβώς έζησε και έδρασε ο εθνάρχης του ποντιακού Ελληνισμού, ο προσφυώς και δικαίως αποκληθείς «Άγιος των Ποντίων», Μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος (Φιλιππίδης), ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PROTOMH.XRYSANTHOS.MHTROPOLITHS.1.10.2023.IMG 7035 13

Ο γλύπτης της Προτομής του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου, Νίκος Εξαδάκτυλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Κώστας Παπουτσίδης 

Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

KATERINH.ENOSH.PONTION.PIERIAS.PROTOMH.XRYSANTHOY.1.10.2023.IMG 6899

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα. Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Κώστας Κουκοδήμος, ο εκπρόσωπος της Π.Ο.Ε. και Πρόεδρος του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας κ. Στάθης Κατσίδης οι Αντιδήμαρχοι Κατερίνης κ. Δημήτρης Μορφακίδης και κ. Γιώργος Κυριακίδης, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. του Δήμου Κατερίνης κ. Γιάννης Νταντάμης, Δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων του νομού

Διαβάστε τον χαιρετισμό του Κώστα Παπουτσίδη στα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου, στο ακόλουθο Link  

http://www.efxinospontos.gr/eidiseis/9519-kostas-papoutsidis-i-protomi-tou-mitropoliti-trapezoyntos-xrysanthou-symvolo-agapis-stin-istoria-mas