Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου, έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2023, στην οδό Μητροπολίτη Χρύσανθου μπροστά από το κτίριο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, με τη δέουσα λαμπρότητα, χρέος τιμής σε έναν ιεράρχη που υπηρέτησε τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά κι όταν έγινε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, αρνήθηκε να ορκίσει τη δωσίλογη κατοχική κυβέρνηση του Τσολάκογλου που όρισαν οι Γερμανοί ναζί εισβολείς της Ελλάδας.

Στον χαιρετισμό του ο Κώστας Παπουτσίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, με πρωτοβουλία της οποίας έγινε η προτομή του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου, ανέφερε.

MHTROPOLITHS.TRAPEZOYNTOS.XRYSANTHOS.PROTOMH.1.10.2023.IMG 7091

Η προτομή του Μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθου, έργο του μαρμαρογλύπτη Νίκου Εξαδάκτυλου

Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για όλους εμάς, καθώς αποκαλύπτουμε την προτομή του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρυσάνθου ενός Μεγάλου Πόντιου Ιερωμένου και Πατριώτη. Αυτή η προτομή αποτελεί ένα σύμβολο της αφοσίωσης και της αγάπης μας προς την Ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας έχει μία βαθιά αίσθηση ευθύνης απέναντι στην Ιστορία. Αυτή η ευθύνη δεν είναι μόνο για τη διατήρηση, διάσωση και την προβολή της κληρονομιάς μας, αλλά και για τη μεταφορά της γνώσης και της εκτίμησης για την Ιστορία στους νέους μας.

Η αποκάλυψη της προτομής του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου είναι ένα παράδειγμα αυτής της ευθύνης. Είναι ένας τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην εκκλησία και στον λαό του, και να διασφαλίσουμε ότι η ζωή και το έργο του θα συνεχίσουν να εμπνέουν τις επόμενες γενιές.

Η δημιουργία προτομών σε ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει πολλά στον Ποντιακό Ελληνισμό είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτές οι προτομές δεν αποτελούν απλώς φυσικά αντικείμενα, αλλά σύμβολα της αναγνώρισης και της εκτίμησης που έχουμε σε αυτές τις προσωπικότητες και την προσφορά τους.

Οι προτομές έχουν επίσης έναν συμβολικό ρόλο. Αντιπροσωπεύουν την ιστορία, την κληρονομιά και την ταυτότητα μας. Μέσω των προτομών, μπορούμε να μάθουμε για την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά . Μας δίνουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε την καταγωγή των αξιών, των παραδόσεων και των πεποιθήσεών μας. Είναι ένας τρόπος να τιμήσουμε την μνήμη τους και να διασφαλίσουμε ότι οι αξίες και οι ιδέες που εκπροσώπησαν θα συνεχίσουν να ζουν και να εμπνέουν την κοινωνία μας.

Ο Μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος, κατά κόσμον Χαρίλαος Φιλιππίδης, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που ανέδειξε ο Ελληνισμός. Η συμβολή του στην Ελληνική κουλτούρα και τον Ελληνικό λόγο είναι ανεκτίμητη.

Ως ιεράρχης, ο Χρύσανθος έδειξε ηγετικές ικανότητες και ανδρεία σε πολύ δύσκολες στιγμές για τον Ποντιακό και τον Ελλαδικό Ελληνισμό. Η ζωή και το έργο του αποτελούν πηγή έμπνευσης και σεβασμού, ενώ η αγάπη του για τον Πόντο και τους Ποντίους έχει αφήσει βαθιά σημάδια ευγνωμοσύνης στην ψυχή των Ποντίων.

Το έργο και η επιρροή του Μητροπολίτη Χρύσανθου εξακολουθούν να αντηχούν μέσα από την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της ιστορίας, αποτελώντας ένα πολύτιμο στοιχείο της Ελληνικής κληρονομιάς. Η αφοσίωσή του στην Εκκλησία και στον Ελληνισμό είναι αξιοθαύμαστη.

Αξίζει να αναφέρω επιγραμματικά ότι ο Μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος μεταξύ πολλών άλλων.

Υπήρξε από τις 18 Μαΐου του 1913 έως το 1923  Μητροπολίτης Τραπεζούντος.

Kαταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από τους Κεμαλικούς στο δικαστήριο της Αμάσειας.

Το 1919,   στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης, στο Παρίσι, ως βασικό μέλος συμμετείχε στον αγώνα προώθησης της δημιουργίας Ανεξάρτητου Ποντιακού Κράτους.

Το 1927, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.

Από τις 13 Δεκεμβρίου 1937 έως το 1941 διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Στις 2 Ιουλίου του 1941 παύεται από το αρχιεπισκοπικό θρόνο, επειδή αρνήθηκε να ορκίσει την δωσίλογη κατοχική κυβέρνηση του Τσολάκογλου που όρισαν οι Γερμανοί ναζί εισβολείς της Ελλάδας.

Ο Mητροπολίτης Χρύσανθος κοιμήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1949 σε ηλικία 68 χρονών.

Η μνήμη του Μητροπολίτη Χρύσανθου συνεχίζει να ζει μέσα από τις γενιές και την ιστορία, αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς. Η προσφορά του στην Εκκλησία και τον Ελληνισμό είναι ανεκτίμητη.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!