Τη σημασία που αποδίδει ο δήμος Παύλου Μελά, που συνέβαλε να τοποθετηθεί το άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη, στο μητροπολιτικό πάρκο στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στο χώρο του θα κατασκευαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και ο Δήμος Παύλου Μελά είναι ο συμπαγέστερος πληθυσμιακά σε προσφυγικό στοιχείο ανά την Ελλάδα, τόνισε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος το βράδυ της Τρίτης 21 Σεπτεμβρίου 2021.

Ανέφερε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Η σημερινή είναι μια σπουδαία μέρα με δυνατούς συμβολισμούς και διπλή σημασιολογία. αρχικά, βρισκόμαστε εδώ σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Εθνομάρτυρα του Πόντου, Νίκου Καπετανίδη. Από την άλλη, με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου εγκαινιάζεται η πολιτιστική αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, του μεγαλύτερου project αστικής ανάπλασης στη Βόρεια Ελλάδα.

Το 2021 είναι η χρονιά των χαρμόσυνων ειδήσεων για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, μιας και πλέον αρχίζει με κάθε επισημότητα η αξιοποίησή του. Αυτό το έτος οι μνήμες θα αρχίσουν να παίρνουν μορφή εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου και η ένδοξη ιστορία του Πόντου θα αποκτήσει ένα φάρο για να εκπέμπει το φως της σε όλη την οικουμένη. Ένα φάρο που από τη Δυτική Θεσσαλονίκη θα ακτινοβολεί σε όλες τις γωνιές του κόσμου, όπου χτυπά η καρδιά του ποντιακού Ελληνισμού. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά είναι ο πλέον ιδανικός τόπος για τη φιλοξενία του αγάλματος καθώς στο χώρο του θα κατασκευαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και ο Δήμος Παύλου Μελά είναι ο συμπαγέστερος πληθυσμιακά σε προσφυγικό στοιχείο ανά την Ελλάδα.

Σεβασμιώτατε. Ένας κύκλος αγώνων και διεκδικήσεων έκλεισε και ένας καινούργιος κύκλος δημιουργίας ξεκινά και θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί ήσασταν συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια.

21 Σεπτεμβρίου 2021. Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μέρα που ο δημοσιογράφος και εθνομάρτυρας του ποντιακού Ελληνισμού Νίκος Καπετανίδης άφηνε την τελευταία του πνοή στα χέρια του τουρκικού εθνικισμού. Ήταν μόλις 32 χρονών. Με αυτόν τον τρόπο πλήρωσε την άκαμπτη πατριωτική στάση του και τη συνειδητή του επιλογή να μιλήσει με την πένα του για τις βιαιότητες των Τούρκων εναντίον του Ποντιακού Ελληνισμού και να δηλώσει άφοβα ενώπιον του Τούρκου δικαστή ότι παλεύει «όχι μόνο για την ανεξαρτησία του Πόντου, αλλά και για την ένωσή του με την Ελλάδα». Με τη θυσία του καταφέρνει και περνάει στην αγκαλιά της αιωνιότητας, αφού γνώριζε ότι, όπως όλοι οι ήρωες, παλεύει για κάτι πολύ μεγαλύτερο από την ίδια τη ζωή του. Με το θάνατό του ξορκίζει τη λήθη και γίνεται σύμβολο και αποκούμπι για εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιους.

Φίλες και φίλοι της πόλης μας.

Ως Πόντιος μεγάλωσα με συγκινητικές ιστορίες και θύμησες για τον ξεριζωμό των προγόνων μου, των προγόνων μας. Πάντοτε όμως τη λύπη και τη στεναχώρια για τις πατρίδες που αφήσαμε πίσω μας, υπερνικούσε η περηφάνια στο άκουσμα του Νίκου Καπετανίδη και των υπόλοιπων μαρτύρων ηρώων του Πόντου.

Με βαθιά λοιπόν συγκίνηση ο δήμος Παύλου Μελά, τιμάει σήμερα και για πάντα την άγια μορφή και σύμβολο της ποντιακής γενοκτονίας Νίκο Καπετανίδη.

Μέσω του σπουδαίου μνημείου, η υπερβατική προσωπικότητα του Νίκου Καπετανίδη θα δίνει τη δική της ενέργεια στο ΜΠΠΜ που θα είναι ένας χώρος που συνδέει τον πολιτισμό με την ιστορικότητα, τη μνήμη με το φυσικό περιβάλλον. Ένας χώρος που θα τιμάει τους ήρωες με τον τρόπο που τους αξίζει. Μακριά από τη λησμονιά και τη ρουτίνα. Εκεί που περαστικός και ο επισκέπτης δεν θα είναι απλά θεατές, αλλά θα γίνονται ένα με το χώρο και θα διδάσκοντα από αυτόν. Εκεί που τα μικρά παιδιά, ανάμεσα στο αστικό πράσινο και το μουσειακό πλέγμα, θα μαθαίνουν και θα κατανοούν ότι οι ήρωες του τόπου μας λειτουργούν ως εμψυχωτές και συνεκτικοί κρίκοι της κοινωνίας μας. Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Μουσείο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Εκεί που ο πολιτισμός θα λειτουργεί ως πολύτιμο εργαλείο αειφόρου ανάπτυξης.

Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνέδραμαν για τη σημερινή εκδήλωση και να ευχαριστήσω θερμά τους γενναιόδωρους δωρητές μας, χωρίς τη στήριξη των οποίων το σημερινό εγχείρημα θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Επίσης, το Δημοτικό μας Συμβούλιο που με ομόφωνη απόφαση ενέκρινε την τοποθέτηση του μνημείου, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή για το ΜΠΠΜ.

Αγαπητοί παρευρισκόμενοι.

Ο Πόντος μπορεί να πενθεί εδώ και 102 χρόνια.

Όμως μέχρι και ένας Πόντιος να μένει ζωντανός στον κόσμο, η φλόγα του Πόντου θα ζει αιώνια και η λησμονιά της θυσίας του Καπετανίδη και των προγόνων μας θα σμιλεύει τη συνείδηση των επόμενων γενεών.

«Ο θάνατος είναι τιμή για όλους μας.

Θαρσείτε και καρτερείτε, μια φορά κανείς πεθαίνει...».

ΑΘΑΝΑΤΟΣ