Για την «ποιητική λειτουργία της γλώσσας του Νίκου Καπετανίδη στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ», μίλησε διαδικτυακά η δρ. Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου, σε εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης το βράδυ της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου 2021.

Την Μυροφόρα Ευσταθιάδου, προλόγισε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Λυσαρίδης, ο οποίος ανέφερε:

Αγαπητά μέλη. Φίλες και Φίλοι της Ευξείνου Λέσχης.

Ελπίζουμε να είστε όλες και όλοι καλά στην υγεία σας, εσείς και οι οικογένειές σας.

LYSARIDIS.GIORGOS.EYSTATHIADOY.MYROFORA.ELTHESSALONIKHS.22.9.2021.IMG 3263

Ο Γιώργος Λυσαρίδης, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, προλογίζει την Μυροφόρα Ευσταθιάδου

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή, δεύτερη για τη φετινή περίοδο, διαδικτυακή μας εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πόντιου εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατό του, με απαγχονισμό, στην Αμάσεια, τον Σεπτέμβριο του 1921, μαζί με άλλους 68 ποντίους προκρίτους.

Η εθνική συλλογική μνήμη, στην οποία καταχωρίζονται εθνικοί αγώνες, διεκδικήσεις, και σημαντικές επέτειοι, αποτελεί την κιβωτό, όπου διασώζονται τα «ασημικά» κάθε έθνους. Και, βέβαια, δίπλα στα ιστορικά γεγονότα, κείτονται και τα πρόσωπα, οι πρωταγωνιστές τους, ενσταλλαγμένα στο ενδιάθετο του λαού και εδραιωμένα στη εθνική του συνείδηση.

Ένα τέτοιο πρόσωπο υπήρξε και ο Νίκος Καπετανίδης, εμβληματική φυσιογνωμία, ιδιαίτερα για εμάς, τους ποντιακής καταγωγής Έλληνες.

Ο Νίκος Καπετανίδης, με τη ζωή του, αλλά και με τον θάνατό του, όπως ο ίδιος επέλεξε να τον αντιμετωπίσει, έβαλε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον αγώνα για την ελευθερία και την κατοχύρωση της εθνικής ταυτότητας του ποντιακού Ελληνισμού. Στη σύντομη ζωή του (γεννήθηκε στη Ριζούντα το 1889, σπούδασε στο περίφημο «Φροντιστήριο Τραπεζούντος», εκτελέστηκε με απαγχονισμό, στην Αμάσεια, το 1921, στα 32 του χρόνια), κατόρθωσε να εμπνεύσει και να σφυρηλατήσει το εθνικό φρόνημα των συμπατριωτών του, ασκώντας μαχητική και τολμηρή δημοσιογραφία, μέσα από εφημερίδες και περιοδικά, όπως η «Επιθεώρησις» του Φίλωνα Κτενίδη, ο «Φάρος της Ανατολής», η «Ηχώ του Πόντου» και η δική του εφημερίδα, η «Εποχή».

Αδάμαστη ψυχή, υπέρμαχος και υμνωδός, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της παιδείας, της ελευθεροτυπίας, διορατικός όσον αφορά στις εξελίξεις για την παρουσία του ελληνικού στοιχείου και την υπόθεση της ανεξαρτησίας του Πόντου, μετέδιδε και διατηρούσε ακμαία και άσβεστη την πατριωτική φλόγα, μεταγγίζοντας το δικό του αλύγιστο πάθος για τον Πόντο και την Ελλάδα. Ένα πάθος ασίγαστο, που δεν σίγησε ούτε την τελευταία στιγμή της ζωής του, μπροστά στην αγχόνη, όταν, ατενίζοντας για τελευταία φορά τα βουνά της πατρίδας του, με την τελευταία αναπνοή του και με τη σκέψη στην πατρίδα, αναφώνησε «Ζήτω η Ελλάς».

Δικαίως, ο Νίκος Καπετανίδης έχει εγγραφεί στην εθνική μας συνείδηση ως ένας «εθνομάρτυρας». Η ζωή (και ο θάνατός του) αξίζουν κάθε τιμή. Και η απόδοση αυτής της τιμής, αποτελεί εθνικό χρέος και πατριωτικό καθήκον.

Χθες, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας θερμών ποντίων συμπατριωτών μας και ποντιακών συλλόγων του Δήμου Παύλου Μελά, με την υποστήριξη του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά, καθώς και της Βουλής των Ελλήνων, σε λαμπρή τελετή, έγιναν τα αποκαλυπτήρια περικαλλούς μνημείου με τη μορφή του Νίκου Καπετανίδη, σε χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη.

Μιά εκδήλωση τιμής στη μνήμη του είναι και η δική μας, σήμερα. Σε αυτήν, θα αναδειχθεί μιά, λιγότερο γνωστή, διάσταση της πολύπλευρης προσωπικότητας του Νίκου Καπετανίδη, αυτή με την οποία διακόνησε την ποντιακή λογοτεχνία και την ποντιακή λαογραφία. Έτσι, θα φωτιστεί και μιά άλλη πλευρά της εθνικής προσφοράς του αφού, μέσα από την εφημερίδα «Εποχή» και παράλληλα με την ενημέρωση και την ενίσχυση του εθυνικού φρονήματος, επιδίωκε και την πνευματική καλλιέργεια των αναγνωστών της και τη διατήρηση και ανάδειξη των στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού.