Με την πρώτη εισήγηση του Κώστα Φωτιάδη, άρχισαν οι διαλέξεις της πρώτης θεματικής ενότητας «ΙΣΤΟΡΙΑ», του «Λαϊκού Πανεπιστημίου» που αναβιώνει η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, σε συνθήκες πανδημίας του Κορωναϊού, οι οποίες όμως πραγματοποιούνται διαδικτυακά και έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν ελεύθερα σε πραγματικό χρόνο, όσοι δηλώσουν συμμετοχή.

Η πρώτη διάλεξη του «Λαϊκού Πανεπιστημίου» της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020, στις 7 το βράδυ, με εισηγητή τον Κώστα Φωτιάδη, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «Σάββας, Περικλής και Σοφοκλής Τριανταφυλλίδης. Τρεις γενιές προσφοράς».

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.LAIKO.PANEPISTHMIO.FOTIADIS.12.10.20202

Η διαδικτυακή μετάδοση του Λαϊκού Πανεπιστημίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται από την ORASI TV, για λογαριασμό της Λέσχης

Τον καθηγητή Κώστα Φωτιάδη, προλόγισε ο γενικός συντονιστής του προγράμματος του «Λαϊκού Πανεπιστημίου», μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Θεοδόσης Κυριακίδης ο οποίος τόνισε πως είναι σημαντικό σε συνθήκες πανδημίας του Κορωναϊού, να αρχίσει η επικοινωνία της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης με το κοινό, το οποίο διαδικτυακά μπορεί να παρακολουθεί τις διαλέξεις δωρεάν και τόνισε πως μέχρι και τον Μάιο θα πραγματοποιούνται οι διαλέξεις με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου.

FOTIADIS.KOSTAS.EFXINOS.LESXI.THESSALONIKHS.12.10.2020.IMG 8501

Στη συνέχεια ο εισηγητής Κώστας Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ανέπτυξε το θέμα «Σάββας, Περικλής και Σοφοκλής Τριανταφυλλίδης. Τρεις γενιές προσφοράς». Ξεκίνησε από το ιστορικό της δράσης του Σάββα Τριανταφυλλίδη, ακολούθησε στην δράση του Περικλή Τριανταφυλλίδη και των παιδιών του και κατέληξε στην αναλυτική δράση του Σοφοκλή Τριανταφυλλίδη, ο οποίος ήταν μια σύγχρονη μορφή του ποντιακού ελληνισμού, που έδρασε κυρίως στην Ελλάδα, τόσο στον Βόλο για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, όσο και στη Θεσσαλονίκη βοηθώντας στην αποκατάσταση των Ελλήνων προσφύγων του Καυκάσου και της Μικρασίας.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το κοινό που παρακολουθούσε την εκδήλωση και ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Η επόμενη διάλεξη με τον Θεοδόσιο Κυριακίδη

KYRIAKIDIS.THEODOSHS.EFXINOS.LESXI.THESSALONIKHS.12.10.2020.IMG 8498

Η επόμενη διάλεξη του «Λαϊκού Πανεπιστημίου» της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, θα γίνει την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, ώρα 7 μ.μ., με θέμα «Η παρουσία των Ρωμαιοκαθολικών στον Πόντο», με εισηγητή τον Θεοδόσιο Κυριακίδη, Επιστημονικό Συνεργάτη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί διάλεξη.

Οι επόμενες διαλέξεις

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., με θέμα «Οι πολιτικές δυνάμεις και το Ποντιακό Ζήτημα (1917-2020)». Εισηγητής κ. Βλάσης Αγτζίδης, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., με θέμα «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: Λόγοι ασφάλειάς της ή προμελετημένο σχέδιο;». Εισηγητής κ. Σπυρίδων Σφέτας, Καθηγητής Ιστορίας Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., με θέμα « Μακεδονία και Προσφυγικός Ελληνισμός (1913 - 1930). Η περίπτωση των προσφύγων της Θεσσαλονίκης». Εισηγητής κ. Στάθης Πελαγίδης, Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., με θέμα « Η Δημοκρατία του Πόντου». Εισηγητής κ. Ευριπίδης Γεωργανόπουλος, Δρ. Νεότερης Ιστορίας Α.Π.Θ.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., με θέμα «Οι Μεγάλοι Κομνηνοί της Τραπεζούντας και οι Βαγρατίδες της Ιβηρίας (Γεωργίας) 13ος – 15ος αιώνας». Εισηγήτρια Κυρία Λίνα Ποζίδου, Υπ. Διδ. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.