Σκηνές από τα γεγονότα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντους και της Μικρασίας, αναβίωσαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Χάρη Τσιρκινίδη «Το Κόκκινο Ποτάμι», που έγινε με πρωτοβουλία της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020, στις 11 το πρωί, στο Αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

TOKOKKINOPOTAMI.BIBLIO.ASTYNOMIA.TSIRKINIDIS.12.10.2020 2

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Νίκης Στρατηλάτη, η οποία διηύθυνε τη συζήτηση, ενώ την οργάνωση της εκδήλωσης έχει ο Δημήτρης Αποστόλου γενικός γραμματέας της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.

TOKOKKINOPOTAMI.BIBLIO.ASTYNOMIA.TSIRKINIDIS.12.10.2020 4

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Φεστερίδης, πρόεδρος της Λέσχης Αστυνομικών Θεσαλονίκης, ο οποίος ανέφερε πως είναι τιμή διοργανώνεις εκδήλωση για τις ιστορίας και τα βάσανα των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας.

Ακολούθως μίλησαν ο Μανούσος Μανουσάκης σκηνοθέτης της τηλεοπτικής σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι», το οποίο προβλήθηκε μέσα από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού OPEN TV, ο οποίος ανέφερε για ποιους λόγους αποφάσισε να αναδείξει αυτήν την πτυχή του ιστορίας του ελληνισμού της Μικρασίας και του Πόντου.

TOKOKKINOPOTAMI.BIBLIO.ASTYNOMIA.TSIRKINIDIS.12.10.2020 3

Ο ηθοποιός Στέφανος Κυριακίδης, από τους πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι», ο οποίος ενσάρκωνε το ρόλο του Μητροπολίτη (σ.σ. Αμάσειας Γερμανού Καραβαγγέλη) τόνισε τη σημασία της ανάδειξης των γεγονότων της γενοκτονίας και των δεινών που πέρασε ο ελληνισμός του Πόντου και της Μικρασίας, προκειμένου ο κόσμος να μάθει την ιστορία των προγόνων του.

TSIRKINIDIS.XARHS.ASTYNOMIA.12.10.2020.IMG 8411

Τελευταίος την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας του βιβλίου «Το Κόκκινο Ποτάμι» Χάρης Τσιρκινίδης, ο οποίος τόνισε τους λόγους για τους οποίους έγραψε το βιβλίο για να μάθει ο κόσμος όλος την αληθινή ιστορία των προγόνων μας και επισήμανε ότι το σχέδιο των Οθωμανών, Νεοτούρκων και Κεμαλικών ήταν ενιαίο για να προχωρήσουν στη γενοκτονία των Ελλήνων συνολικά της Μικρασίας, και των Αρμενίων και Ασσυρίων.

TOKOKKINOPOTAMI.BIBLIO.ASTYNOMIA.TSIRKINIDIS.12.10.2020 5

Τόνισε μάλιστα πως στη διαρκή επιθετικότητα της Τουρκίας η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθεί κυρίως στις δικές της δυνάμεις, γιατί οι μεγάλες δυνάμεις πρώτα κοιτάνε τα δικά τους συμφέροντα και υποστηρίζουν κάποια χώρα, μόνον εάν ταυτίζονται τα συμφέροντά τους.

TOKOKKINOPOTAMI.BIBLIO.ASTYNOMIA.TSIRKINIDIS.12.10.2020 6

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Γιώργος Φεστερίδης, πρόεδρος της Λέσχης Αστυνομικών Θεσαλονίκης, εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου τίμησε τους ομιλητές της εκδήλωσης.

TOKOKKINOPOTAMI.BIBLIO.ASTYNOMIA.TSIRKINIDIS.12.10.2020 7

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε το μουσικό μέρος με τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, που παρουσίασαν ο Γιώργος Πουλαντσακλής, στη λύρα και στο τραγούδι, στη λύρα η Άννα – Μαρία Καραγιαννίδου και στο τσέλο ο Κώστας Ιατρούδης.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και ο Κώστας Γκιουλέκας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Χάρης Αϊδονόπουλος, ο Βασίλης Μωυσίδης και γενικός γραμματέας της ΔΙΣΥΠΕ, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Στρατού.

TOKOKKINOPOTAMI.BIBLIO.ASTYNOMIA.TSIRKINIDIS.12.10.2020 8

Ο Γιώργος Λυσαρίδης πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Σάββας Μαυρίδης, εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης και ποντιακών συλλόγων.