Διεθνές συνέδριο για το έγκλημα της γενοκτονίας, πραγματοποιείται στην Αθήνα από την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου και την ευγενική υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, ενώ οι εργασίες το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, θα συνεχιστούν στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

Αναφέρουν οι διοργανωτές του διεθνούς συνεδρίου γενοκτονίας.

Το έτος 2019 ορίστηκε ως θλιβερή επέτειος της εκατονταετίας της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στο μυαλό όλων όσων οδηγηθήκαμε στην απόφαση καθιέρωσης αυτής της συμβολικής χρονιάς, του έτους ορόσημου, ήταν και εξακολουθεί να είναι η εμπέδωση στις συνειδήσεις όλων πως το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν αφορά μόνο τα θύματα και τους απογόνους τους αλλά, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και πως υπό το πρίσμα αυτό τα εγκλήματα της Γενοκτονίας, οπουδήποτε, οποτεδήποτε και εναντίον οποιουδήποτε και αν τελούνται, αποτελούν ένα ενιαίο έγκλημα που στρέφεται κατά της ίδιας της ανθρωπότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία μας διοργανώνει το «Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας». Στόχος μας είναι η αποτύπωση της πολυδιάστατης σημασίας του εγκλήματος της γενοκτονίας και η ανάδειξη της ανάγκης πρόληψης και αποτροπής αυτού. Ως απόγονοι αυτών που επέζησαν της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των θυμάτων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας .

Η θεματολογία του «Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας» διαρθρώνεται σε δύο ενότητες.

Στόχος της πρώτης είναι η αποτύπωση της πολυδιάστατης σημασίας του εγκλήματος της γενοκτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, κατά την τελευταία περίοδο ύπαρξης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πέραν της ιστορικής τεκμηρίωσης, θα εξεταστούν οι νομικές προεκτάσεις του εγκλήματος, καθώς και οι σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές και πολιτιστικές επιπτώσεις του στην περιοχή, όπου συναντώνται ο δυτικός και ο ισλαμικός κόσμος. Στη στοχοθεσία της πρώτης θεματικής εντάσσεται η υπογράμμιση της σημασίας της διεθνούς αναγνώρισης των γενοκτονιών που συντελέσθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία προκειμένου να δομηθεί ένα περιβάλλον ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η δεύτερη θεματική ενότητα αφορά σε περιπτώσεις σύγχρονων γενοκτονιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στόχος μας είναι η συγκριτική προσέγγιση και η εννοιολογική αντίληψη του εγκλήματος της γενοκτονίας, το οποίο ακόμα κατατρύχει την ανθρωπότητα και η ανάδειξη της ανάγκης πρόληψης και αποτροπής αυτού.

Διαβάστε το πρόγραμμα του συνεδρίου και τους ομιλητές στο ακόλουθο Link

https://static.livemedia.gr/services/inventics/eventfiles/usid139_20191202204208_2966final_program_crime_of_genocide_2019.pdf?fbclid=IwAR2EILyJXmy5QoSWj54qCBkLmLQE4jr4_IrUGbbfSW59lyDR5lTf88_2ecE