Έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Αμπερίδου και της Λίας Ελευθεριάδου πραγματοποιείται στο πολιτιστικό κέντρο «ΡΙΖΕΣ», τα εγκαίνια της οποίας έγιναν το βράδυ της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου 2019 και είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την πιο σκληρή φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν το παρών τους, εκπρόσωποι των αρχών, ποντιακών σωματείων και φιλότεχνοι της Θεσσαλονίκης.

RIZES.AMPERIDOY.ELEFHTERIADOY.EGKAINIA.28.11.2019 7

Τους φιλότεχνους καλωσόρισε στην έκθεση εγκαινίων ζωγραφικής, ο Συντονιστής Εκδηλώσεων και Δημοσίων Σχέσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Ρίζες» Γιάννης Καρυπίδης, ο οποίος τόνισε πως είναι χαρούμενος μαζί με την πρόεδρο του Κέντρου Τζαβελίνα Αλεξανδρίδη, που φιλοξενούν αυτή τη σπουδαία έκθεση στο πλαίσιο της εβδομάδας εκδηλώσεων, που εγκαινίασαν με την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου.

RIZES.AMPERIDOY.ELEFHTERIADOY.EGKAINIA.KYRIAKIDIS.THEODOSIS.28.11.2019 1

Ακολούθως, σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Θεοδόσης Κυριακίδης, επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μίλησε για τις ζωγράφους, Σοφία Αμπερίδου και Λία Ελευθεριάδου.

RIZES.ELEFHTERIADOY.EGKAINIA.28.11.2019 4

Στο χαιρετισμό της η ζωγράφος Λία Ελευθεριάδου η οποία ευχαρίστησε το πολιτιστικό κέντρο «ΡΙΖΕΣ» που οργάνωσε την έκθεση ζωγραφικής, τόνισε πως σήμερα ανάβουμε ένα κερί σε αυτούς που μαρτύρησαν για την πατρίδα τους.

RIZES.AMPERIDOY.EGKAINIA.28.11.2019 3

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η ζωγράφος Σοφία Αμπερίδου, η οποία τόνισε πως είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιεί έκθεση ζωγραφικής με την Λία Ελευθεριάδου, η πρώτη ήταν στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, και επισήμανε πως κρατάει την έκφραση της γιαγιάς της η οποία όταν ήταν μικρή της έλεγε: «Ε κιτι, πούλιμ’ ντ’ έσυραμε, μέχρι να έρχουμες σην Ελλάδαν».

RIZES.AMPERIDOY.ELEFHTERIADOY.EGKAINIA.28.11.2019 6

Ποντιακά παραδοσιακά τραγούδια απέδωσαν ο Γιώργος Αμπερίδης στη λύρα και η Παναγιώτα Αμπερίδου στο τραγούδι, ανίψια της ζωγράφου Σοφίας Αμπερίδου, οι οποίοι ταξίδεψαν τους συγκεντρωθέντες στα εγκαίνια ζωγραφικής, στις μουσικές του αλησμόνητου Πόντου.

RIZES.AMPERIDOY.ELEFHTERIADOY.EGKAINIA.28.11.2019 5

Στην έκθεση ζωγραφικής το παρών έδωσαν φιλότεχνοι, εκπρόσωποι ποντιακών οργανώσεων και φορέων, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής νεότερης ιστορίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης, ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης, η Μυροφόρα Ευσταθιάδου, πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων «Φάρος Ποντίων», ο σκηνοθέτης από την Τραπεζούντα Necati Zengin, η φωτογράφος από την Τραπεζούντα Meral Yazicioglu Yesilceicek.

Η έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Αμπερίδου και της Λίας Ελευθεριάδου, θα είναι ανοιχτή έως τις 14 Δεκεμβρίου 2019, από Δευτέρα έως την Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, στο πολιτιστικό κέντρο «ΡΙΖΕΣ», στην οδό Κλεισούρας 10 (έναντι ναού Παναγία Χαλκέων) ( έναντι Ι. Ν. Παναγία Χαλκέων).