(Με αφορμή τη γιορτή της Μεγαλόχαρης)

Εκατοντάδες οι εκδηλώσεις γλεντιού και διασκέδασης (δηλαδή… απλά χορο – λαγγεμάτων και μόνο), όλο το Καλοκαίρι, από τους Ποντιακούς μας συλλόγους. Σαφέστατα βεβαίως καλοί και απαραίτητοι και για τη διασκέδαση, (το «ξέδομα») αλλά και το αντάμωμα πολλών φίλων και γνωστών που η… μοίρα τους ανάγκασε από κάποια στιγμή και μετά να ζουν μακριά ο ένας από τον άλλον.

Όμως… πραγματικά: ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ - δεν το χωράει ο νους μου - ιθύνοντες των Ποντιακών συλλόγων, όταν τους προτείνεις να παρεμβάλλουμε ένα 10λεπτο – 12λεπτο στις 5 και πλέον ώρες «χορολαγγεμάτων» μιας βραδιάς, ένα πολιτιστικό - ιστορικό κ.λπ… δρώμενο, είτε σε ζωντανή μορφή (παράσταση), είτε μέσω βίντεο σε γιγαντοοθόνη, να σου απαντούν:

- Αααα! Πολύ ωραίο, …αλλά ξέρεις, το μουσικό μου πρόγραμμα είναι πολύ φορτωμένο με πολλούς καλλιτέχνες και δεν θα μπορεί να το χωρέσει!!! Ποιό; Το 12λεπτο Κύριοι!!! Δεν χωράνε ούτε 12 λεπτά προβολής των αγώνων και θυσιών των παππούδων μας.

Προσπαθούν να σε κάμουν να νοιώσεις – ορισμένοι αδαείς και ανεύθυνοι ιθύνοντες των συλλόγων (επιεικής ο χαρακτηρισμός), απέναντι στην κουλτούρα και την ιστορία της ράτσας μας - ότι (ακόμα κι όταν τους διευκρινίζεις πως θα τα κάμεις όλα αφιλοκερδώς), θα πρέπει να αισθάνεσαι και παρείσακτος, μιας και προσπάθησες να τους χαλάσεις το ένα και μοναδικό που ξέρουν να κάμουν (παραχαραγμένο κι αυτό).

- Ποιό; Μα… να διασκεδάζουν, να χορεύουν, να γλεντούν και πέραν τούτου… ουδέν. Ε!... από υποχρέωση και δόση επίδειξης - σώου, κάθε 19 Μαΐου να κάνουμε και ένα μνημόσυνο για τη Γενοκτονία, έτσι για το «θεαθήναι»…

Για τη Γενοκτονία όμως που εμείς οι ίδιοι επιχειρούμε, απέναντι στα τόσα και τόσα (άλλα), που μας κληροδότησαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας οι οποίοι σφάγηκαν, ουδεμία περίσκεψη ευθύνης.

Στο τέλος έτσι που το πάνε (η συντριπτική πλειοψηφία των ιθυνόντων των Ποντιακών μας συλλόγων), θα μας κάμουν (αν δεν το έχει επιτύχει ήδη), να πιστέψουμε πως: Ο λόγος για τον οποίο προτίμησαν να σφαγούν και όχι να τουρκέψουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, ήταν για να μή σταματήσουν να χορολαγγεύουν και να γλεντούν στον Πόντο. Γι’ αυτό έδωσαν τη ζωή τους…

Τρελαίνομαι όταν ακούω συνήθως στις τηλεοράσεις, τους προέδρους – αντιπροέδρους κ.λπ… να τονίζουν εμφαντικά - με ύφος χιλίων Καρδιναλλίων – πως: - Υπηρετούμε την Παράδοσή μας με τα πολλά χορευτικά που έχουμε και χορεύουμε και ξαναχορεύουμε και… ξανά - ξανά - ξανά χορεύουμε…

Επανειλημμένως έχω προτείνει στο ενδιάμεσο των Ποντιακών αυτών χορών – γλεντιών, παρουσίαση (κυρίως από βίντεο σε γιγαντοοθόνη 4 Χ 5 την οποία μάλιστα διαθέτω), ένα σωρό (μικρής διάρκειας 8 – 12 λεπτά) δρώμενα, που θα συγκλονίσουν και άρα θα καταχωρηθούν ανεξίτηλα στη μνήμη των εκατοντάδων θαμώνων μιας βραδιάς.

Παράδειγμα:

1]. ΣΕΡΑ - ΠΥΡΙΧΙΟΣ (ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ 4,5 λεπτών), με κατάληξη σε ζωντανή απόδοση από 2 χορευτές του χορού των ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ.

2]. ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ είτε σε ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ που άφησαν έργο και αξίες (3λεπτα για τον καθένα χωριστά), όπως: Στον ΧΡΥΣΑΝΘΟ, ή στον ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΒΡΑΜΙΔΗ, ή στον ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ, ή στον ΘΟΔΩΡΟ ΠΑΥΛΙΔΗ, ή στον ΚΩΣΤΙΚΑ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗ και… και… και… είτε σε επιφανείς Πόντιους όπως: ΦΙΛΩΝΑΣ ΚΤΕΝΙΔΗΣ, ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ (ο μεγάλος θρησκευτικοπολιτικός ηγέτης) και… και… και…

Τρομερά πράγματα, που άλλωστε χρήζουν για άμεση ενημέρωση των ΝΕΩΝ μας, αλλά βεβαίως και καθήκοντος και τιμής απέναντι στις πολλές ΜΕΓΑΛΕΣ προσωπικότητες της ράτσας μας.

Τί πιο ΩΡΑΙΟ! Να εκμεταλλευτούμε δηλαδή μια συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων και να προωθήσουμε εκείνα τα σημαντικά στοιχεία της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας (δίχως - όχι απλά να κουράσουμε - αλλά αντίστροφα να θέλξουμε και να εντυπωσιάσουμε τον κόσμο, μ’ ένα δεκάλεπτο όλο κι όλο ΑΦΙΕΡΩΜΑ, σε μια τέτοια βραδιά).

Πέραν όμως και των βραδιών – γλεντιών, έχω προτείνει επανειλημμένως (για μετά το καλοκαίρι), μοναδικού σχεδιασμού και παρουσίασης, ωριαίες (1 ώρας) εκδηλώσεις – αφιερώματα, επενδυμένες εξ ολοκλήρου με επιμελημένο οπτικοακουστικό υλικό που η 25χρονη έρευνα και παρουσίαση Ποντιακών εκπομπών, μου επέτρεψε να δημιουργήσω και να κατέχω, με την προσθήκη μάλιστα συμμετοχής είτε: του καλλιτεχνικού, είτε: του χορωδιακού, είτε: του χορευτικού τμήματος, είτε: και όλων μαζί, του κάθε συλλόγου. 
Παραδείγματα:

1]. ΑΦΙΕΡΩΜΑ στη ΜΑΝΑ.

2]. ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον ΛΕΩΝΙΔΑ ΙΑΣΟΝΙΔΗ.

3]. ΑΦΙΕΡΩΜΑ στη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στην ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821 (άγνωστες πτυχές της ιστορίας που πιστέψτε με ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ). Και… και… και… 
Το ίδιο συγκλονιστικά αφιερώματα όπως: 
4]. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στην ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

5]. ΣΤΟ ΕΠΟΣ του 1940.

6]. ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, και… και… και…
Νοιώθω όμως (και μάλιστα αρκετά έντονα), την ανάσα της συντριπτικής πλειοψηφίας των προέδρων και «αξιωματούχων» τρομάρα τους… γενικά των μελών Δ.Σ. των Ποντιακών συλλόγων, εμμέσως – πλήν σαφώς, να μου λέει:

Κε Καρασαββίδη, σας παρακαλούμε: Μή μας χαλάς την πιάτσα… Εμείς το σύλλογο τον ηγεμονεύουμε για να ΚΑΝΟΥΜΕ το ΚΕΦΙ μας. Για να ΓΛΕΝΤΑΜΕ. Να σκούμες αν και να κρούμε κά, και πέραν τούτου ουδέν. Για όνομα της Παναγίας Κε Καρασαββίδη: - Πως κι οκνείς και καλατσεύς….

Μάκης Καρασαββίδης