Το εντυπωσιακό λαϊκό δρώμενο των «Μωμόγερων» θα τελεστεί και φέτος στα χωριά της Κοζάνης, ένα δρώμενο το οποίο από το 2016 είναι ενταγμένο στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Το λαϊκό δρώμενο των Μωμόγερων συνεχίζει μέχρι σήμερα να ζει έντονο στις ποντιακές κοινότητες της περιοχής. Δεν αναβιώνει φολκλορικά αλλά αποτελεί κομμάτι της ζωντανής πατρογονικής κληρονομιάς και της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας των κατοίκων χωριών, οι κάτοικοι των οποίων είναι κατά κύριο λόγο Πόντιοι, απόγονοι Ποντίων προσφύγων από την περιοχή της ορεινής Τραπεζούντας (Ματσούκα).

MOMOGEROI.AGIOS.DIMITRIOS.25.12.2016.IMG 07876

Στην αναβίωση του εθίμου κάθε χρόνο πρωτοστατούν οι πολιτιστικοί σύλλογοί του κάθε χωριού, οι οποίοι συνιστούν και τον κινητήριο μοχλό ενεργοποίησης της κάθε μιας από τις πέντε τοπικές κοινότητες.

Στο Δήμο Κοζάνης, στο έθιμο πρωταγωνιστούν οι εξής σύλλογοι: Μορφωτικός Σύλλογος Αλωνακίων «Ο Πόντος», Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης «Εύξεινος», Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Πρωτοχωρίου, Ποντιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου και ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Τετραλόφου.

MOMOGEROI.RYAKIO.1.1.20172

Όσοι θέλουν να ζήσουν την πραγματικά μοναδική αυτή εμπειρία, το έθιμο θα τελεστεί στον Άγιο Δημήτριο και στον Τετράλοφο στις 25 - 26 Δεκεμβρίου (11 π.μ. – 8 μ.μ.).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το έθιμο προσήλκυσε το ενδιαφέρον τουριστικών πρακτορείων και φέτος για πρώτη φορά το τουριστικό πρακτορείο της Θεσσαλονίκης, ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων διοργανώνει εκδρομή για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το δρώμενο στον Άγιο Δημήτριο και τον Τετράλοφο Κοζάνης.

Στη Σκήτη στις 29 - 30 Δεκεμβρίου (11 π.μ.), στα Αλωνάκια στις 31 Δεκεμβρίου και την Πρωτοχρονιά (11 π.μ. – 5 μ.μ.), στο Ρυάκιο ανήμερα Πρωτοχρονιάς (11 π.μ. – 8 μ.μ.) και στο Πρωτοχώρι ανήμερα Πρωτοχρονιάς και 2 Ιανουαρίου (11 π.μ. – 6 μ.μ.).

Διαβάστε στον ακόλουθο σύνδεσμο το τουριστικό ενδιαφέρον για την εκδρομή από τη Θεσσαλονίκη, για να πάρουν μέρος στους Μωμόγερους Αγίου Δημητρίου και Τετραλόφου Κοζάνης 

http://efxinospontos.gr/eidiseis/4518-touristikos-proorismos-oi-momogeroi-agiou-dimitriou-kai-tetralofou-kozanis