Εισηγητές και συμμετέχοντες στην επιστημονική εκδήλωση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η Ποντιακή Μουσική στον 21ο αιώνα: Σκέψεις και Προοπτικές», που έγινε στο εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, ξεναγήθηκαν και είδαν από κοντά το Πολιτικό Αρχείου του Πόντου από την επιμελήτριά του, δρ. Ράνια Καλογερίδου.

Στο μεσημεριανό διάλλειμα της επιστημονικής ημερίδας, η δρ. Ράνια Καλογερίδου, ενημέρωσε στην αρχή τους συμμετέχοντες στη εκδήλωση, για το πώς εντοπίστηκε σε κρύπτη στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, το Πολιτικό Αρχείο του Πόντου, και στη συνέχεια τις προσπάθειες που έγιναν για την αποκατάστασή τους, οι οποίες και συνεχίζονται σήμερα.

EFXINOS.LESXI.POLITIKO.ARXEIO.KALOGERIDOU.17.3.2018 2

Τόνισε τη σημασία που έχει για τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, το ιστορικό αρχείο και επισήμανε πως όταν θα ψηφιοποιηθεί θα είναι προσβάσιμο για όλους τους πολίτες και τους ερευνητές.

EFXINOS.LESXI.POLITIKO.ARXEIO.KALOGERIDOU.17.3.2018 1

Στη συνέχεια ανά ομάδες οι συμμετέχοντες, μπήκαν στο χώρο όπου γίνεται η ταξινόμηση και αποκατάσταση του Πολιτικού Αρχείου του Πόντου και ενημερώθηκαν από την δρ. Ράνια Καλογερίδου, βλέποντας από κοντά τα προσχέδια από τις σημαίες που θα αποτελούσαν το έμβλημα της Δημοκρατίας του Πόντου, και άλλο ανέκδοτο αρχειακό υλικό.