Του Μάκη Καρασαββίδη

Έφυγε το ξημερώματα (5.00 π.μ.), Παρασκευής προς Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 από την ζωή, σε ηλικία μόλις 65 χρόνων ένας από τους πλέον αθόρυβους –πλην όμως– σημαντικούς και μεγάλους (κατ’ εμέ) εργάτες – υπηρέτες του Πολιτισμού και της Ορθοδοξίας. Η νεκρώσιμος ακολουθία έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής 11 Μαρτίου 2018 στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευγενίου Χορτοκοπίου Καβάλας.

Ο Ευθύμης, ήταν από τα εκλεκτά και ακούραστα εκείνα Ποντιόπουλα, ψυχής και καρδιάς, αντάξιος της Ιστορίας της προγονικής του καταγωγής καθότι απόγονος γόνων με σπουδαία μόρφωση. Έτσι μέσα από τη θαυμαστή απλότητα του χαρακτήρα του, κατόρθωνε όμως με επιτυχία να φέρνει σε πέρας σημαντικές δράσεις στο χώρο του Πολιτισμού, της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας αλλά και της προσφοράς στη θρησκευτική του Πίστη.

Τον γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί του τηλεοπτικά για δύο και πλέον ολόκληρα χρόνια (1994 – 1996), δουλεύοντας μάλιστα αρκετές φορές ολόκληρα 12ωρα για να βγει μια τηλεοπτική εκπομπή. Τα όσα θα αναφέρω παρακάτω είναι μόνο τα ελάχιστα από την έμπλουτη δράση και προσφορά του.

Το 1991 ιδρύει και λειτουργεί στο μικρό του Ποντιακό του χωριό, τον Ραδιοφωνικό σταθμό «ΟΑΣΗ» Χορτοκοπίου.

Αρχές του 1992, ιδρύει συγχρόνως και λειτουργεί τον Τηλεοπτικό σταθμό «ΟΑΣΗ» Χορτοκοπίου, ως και το 1998. Αλήθεια ποιος δεν θυμάται τις πολιτιστικές και παραδοσιακές εκείνες εκπομπές!. Θυμάμαι πως στην περιοχή της Ανατολικής Καβάλας και σ’ ολόκληρο το νομό Δράμας, οι τηλεοπτικές μας εκπομπές συναγωνίζονταν βάσει επίσημων τηλεθεάσεων τα κορυφαία την εποχή εκείνη τηλεοπτικά κανάλια «Αντένα» και «Μέγγα»! Το 1998 δυστυχώς αναγκάστηκε να κλείσει τον τηλεοπτικό αυτόν σταθμό, παρ’ ότι είχε κανονικότατη άδεια λειτουργίας πανελλήνιας μάλιστα εμβέλειας. Δεν είχε όμως εκείνα τα απαραίτητα εκατομμύρια, που δανείζονταν (ως δανεικά και αγύριστα) τα πανελλήνιας εμβέλειας μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια.

Από το 1998 ως και το 2006, επαναλειτούργησε και πάλι τον ραδιοφωνικό σταθμό. Όλα αυτά με τεράστια επιμέλεια – ποιότητα και ευθύνη απέναντι στην Ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

Αρκετά χρόνια πριν, από τον Αύγουστο του 1978 και κατόπιν οράματος που είδε, θεωρώντας το ως Άνωθεν εντολή, ξεκίνησε σχεδίασε και ολοκλήρωσε μετά από αρκετά χρόνια (1994), την κτίση της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Παγγαιώτισσας, στις παρυφές του όρου Παγγαίου, λίγα χιλιόμετρα από τη γενέτειρά του, το Χορτοκόπι Καβάλας.

Το μικρό τούτο αφιέρωμα –ξανατονίζω και πάλι– είναι αντιστρόφως δυσανάλογο προς την τεράστια προσφορά αυτού του Ποντιόπουλου, επειδή ακριβώς θα του άξιζε μια βιογραφία – βιβλίο για την πολυποίκιλη δράση του.

Καλό Παράδεισο και τα πλέον θερμά συλλυπητήριά μας, τόσο στην εκπληκτική σύζυγό του (την αγαπητή μας Ελένη), το γυιό του των Κωνσταντίνο, αλλά και σ’ όλους τους οικείους του.

Μάκης - Άννα Καρασαββίδη