Ο πρώτος αγώνας δρόμου αφιερωμένος στον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό, διοργανώνεται την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, στο Αιγάλεω, μήκους 10.353 μέτρων για αθλητές – δρομείς και 1.353 μέτρων για μαθητές δημοτικών – γυμνασίων (έως 15 ετών).

Τον αγώνα δρόμου διοργανώνουν, το τμήμα αθλητισμού του δήμου Αιγάλεω, ο ΑΠΣ «Απόλλων δυτικής Αττικής», η Ένωση Ποντίων Αιγάλεω, ο σύλλογος Ποντίων «Ο Καύκασος»,, ο σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες», ο σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνιές».

Η εκκίνηση του αγώνα δρόμου θα δοθεί στις 9 το πρωί της Κυριακής 13 Μαΐου 2018 στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης (δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται επί της οδού Ορυζομύλων), όπου θα είναι και ο τερματισμός στο ίδιο σημείο.

Ο αγώνας δρόμου είναι αφιερωμένος στις μνήμες της γενοκτονίας του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού και μετά την ολοκλήρωσή του, θα ακολουθήσει τριαντάλεπτο πολιτιστικό πρόγραμμα με τραγούδια και χορούς των ποντιακών συλλόγων και του συλλόγου Μικρασιατών του Αιγάλεω (τα επιπλέον 353 μέτρα και στους δύο αγώνες έχουν ιδιαίτερη σημασία για να τονιστεί από τους διοργανωτές, οι 353.000 Πόντιοι Έλληνες που μαρτύρησαν στη Γενοκτονία από το Μουσταφά Κεμάλ).

Τον αγώνα δρόμου εμπνεύστηκε ο υπεύθυνος μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω Αλέξανδρος Σκυριανός και μέλος του συλλόγου δρομένων «Απόλλων Δυτικής Αττικής».