Στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, βρίσκεται η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά και την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 τελέστηκε με λαμπρότητα η πανήγυρις του πολιούχου της Αγίας Πετρουπόλεως Αγίου Αλεξάνδρου Νιέβσκι.

Φέτος μαζί με την εικόνα της Παναγίας Καζάν, που κάθε χρόνο συμπανηγυρίζει με τον πολιούχο, συμπανηγύρισε και η εικόνα της Παναγίας Σουμελά που μετέφεραν, μετά από πρόσκληση του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γεωργίου Σεργκέιεβιτς Πολταφσένκο και του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Βαρσανουφίου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο πρόεδρος του σωματείου Παναγίας Σουμελά Γεώργιος Τανιμανίδης και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017, έγινε λαμπρή υποδοχή στο προεδρικό τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης από τον Κυβερνήτη, τον Σεβασμιώτατο τον Πρόεδρο της Βουλής, μέλη της Κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους.

Στη συνέχεια η εικόνα της Παναγίας Σουμελά μεταφέρθηκε στον ιερό ναό Παναγίας Καζάν, όπου επίσης πραγματοποιήθηκε υποδοχή και το πρωί τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Αγίας Πετρουπόλεως κ. Βαρσανουφρίου, κατά το οποίο έλαβε μέρος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων.

Ακολούθησε μεγάλη λιτανευτική πομπή των δύο εικόνων (Παναγία Καζάν και Παναγία Σουμελά) από τον ιερό Ναό Παναγίας Καζάν προς την Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέβσκι (απόσταση 5 χιλιομέτρων) η οποία διέσχισε την κεντρική λεωφόρο της πόλης με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου, των αρχών και περισσοτέρων από 150.000 πιστών.

Φτάνοντας η λιτανεία στην Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέβσκι προ των πυλών της σε μεγάλη πλατεία υπήρχε εξέδρα όπου συναντήθηκαν οι εικόνες της Παναγίας με την λάρνακα των ιερών λειψάνων του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέβσκι. Εκεί τελέστηκε δέηση και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αγίας Πετρούπολης εκφώνησε πανηγυρική ομιλία, ενώ μίλησαν ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, ο Πρόεδρος της Βουλής και ένας βετεράνος Ναύαρχος.

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα παραμείνει για προσκύνημα των πιστών στον ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Πηγή:http://www.imverias.gr/index.php/19-news/news-2017/236-i-eikona-tis-panagias-soumela-stin-panigyri-tou-ag-aleksandrou-nievski-stin-agia-petroypoli-foto