Εκδήλωση φόρου τιμής στη μνήμη των θυμάτων των απαγχονισμών στην Αμάσεια τον Σεπτέμβριο του 1921 θα γίνει την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, (Λεωφόρος Νίκης 13), με ομιλητές τον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη και τον Χαράλαμπο Γάππα.

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της νεοσύστατης Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, θα μιλήσει με θέμα «Ο Ελληνισμός του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα: από τις μεγάλες προσδοκίες, στα δικαστήρια της Αμάσειας και τις τραγικές ματαιώσεις».

Ο Χαράλαμπος Γάππας, ιστορικός ερευνητής, μεταπτυχιακός στον Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, θα αναπτύξει το θέμα «Η Ανατολία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο : η συγκρότηση του έθνους-κράτους της νέας Τουρκίας και το ζήτημα των μειονοτήτων».

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης γεννήθηκε και διαμένει στη Θεσσαλονίκη.

XATZHKYRIAKIDIS.KYRIAKOS.APTH.31.5.2017.IMG 4439

Την περίοδο 2010-2012 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόσφατα, επελέγη Επίκουρος Καθηγητής στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ. Τα θέματα που πραγματεύεται στις έρευνες και στα συγγράμματά του σχετίζονται με την οικονομική και κοινωνική ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής και της Κύπρου (19ο αιώνα, αρχές 20ού αιώνα), καθώς και με την προσφυγική εγκατάσταση και τη συλλογική-σωματειακή οργάνωση των Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα μετά το 1922.

Ο Χαράλαμπος Γάππας

Ο Χαράλαμπος Γάππας γεννήθηκε στους Γεωργιανούς Ημαθίας. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, αποφοιτώντας το 2016 με βαθμό πτυχίου «άριστα». Την ίδια χρονιά εισήχθη στον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κυρίαρχη θέση κατέχει ο Πόντος. Το θέμα της υπό εκπόνηση μεταπτυχιακής εργασίας του είναι «Η Υπερκαυκασία από την Αστικοδημοκρατική Φεβρουαριανή Επανάσταση του 1917 έως τη Συνθήκη του Καρς».