Με την παρουσία πιστών από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό εορτάστηκε η 1605η πανήγυρις στην ανιστορηθείσα Ιερά Μονή της Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας, στο όρος Βέρμιο, όπου βρίσκεται η εικόνα της, μετά την ξεριζωμό της από τον αλησμόνητο Πόντο, από το όρος Μελά, της Ματσούκας, της Τραπεζούντας.

Ανήμερα της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο, στην Παναγία Σουμελά, πραγματοποιήθηκε ο Όρθος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα.

PANAGIA.SOYMELA.15.8.2017 2

 

Η εφετεινή εορτή είχε και έναν άλλον συμβολισμό. Εφέτος μεταφέθηκαν τα οστά του Λεωνίδα Ιασονίδη, από τα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας της Θεσσαλονίκης, στο χώρο της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, χρειάστηκαν οι ενέργειες του Ιερό Προσκυνήματος, οι υπεύθυνοι του οποίου ήρθαν σε επικοινωνία με την ανηψιά του, την Ναυσικά Ιασονίδου – Γκάγκα, η οποία και συναίνεσε σε αυτήν την ενέργεια.

PANAGIA.SOYMELA.15.8.2017 4

Δύο νέοι, ντυμένοι με την φορεσιά της ζίπκας, μπήκαν στον ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά, κρατώντας τη λάρνακα με τα οστά, η οποία ήταν τυλιγμένη με μία ελληνική σημαία. Στη μνήμη του εξέχοντος και ευπατρίδη πολιτικού τελέστηκε τρισάγιο, και για την προσωπικότητά του μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γεώργιος Τανιμανίδης, και εκ μέρους του Ιερού Προσκυνήματος, απένειμε στην ανηψιά του Λεωνίδα Ιασονίδη, στην Ναυσικά Ιασονίδου – Γκάγκα, τον Χρυσό Σταυρό της Παναγίας Σουμελά, τον οποίο επέδωσε ο μητροπολίτης Ναούσης, Βεροίας και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων.

PANAGIA.SOYMELA.15.8.2017 3

 

Ακολούθως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις, επέδωσε στον αριστούχο μαθητή του γενικού λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας Σταύρο Τοπαλίδη, την υποτροφία που έχει θεσπιστεί στη μνήμη των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών, όταν επέστρεφαν από εκδρομή. Μάλιστα ο μαθητής εξέφρασε την επιθυμία του να εισαχθεί στην Σχολή Ευελπίδων. Να αναφέρουμε ότι στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών του Μακροχωρίου, μία σύραγγα των Τεμπών, τώρα που ολοκληρώθηκε ο δρόμος, έχει δοθεί τιμητικά στη μνήμη τους.

PANAGIA.SOYMELA.15.8.2017 1

 

Στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, την οποία κρατούσαν ζιπκοφόροι νέοι, αλλά και πολιτικοί οι οποίοι εναλλάσσονταν στην κεφαλή της πομπής. Στη διάρκεια της πομπής, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, στάθηκε στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στη μνήμη του Αλέξανδρου Υψηλάντη, τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Φέτος, μετά από συνεργασία με το σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα», μεταφέρθηκε η εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας, όπου και εκτέθηκε σε προσκύνημα.  

 PANAGIA.SOYMELA.15.8.2017 5

Στις εορταστικές εκδηλώσεις εκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, οι βουλευτές Δημήτρης Μάρδας, ο Γιώργος Λαζαρίδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, και ο Γιώργος Αρβανιτίδης. Το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ο περιφερερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, οι περιφερειακοί  σύμβουλοι, Θεόφιλος Τεληγιαννίδης και Νίκη Καρατζιούλα, ο πρώην περιφερερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
Μετά το τέλος της θρησκευτικής εορτής, ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν των επισήμων, στο Μελισσανίδειο Μέλαθρο και τέλος η παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων, παρουσία του κόσμου που συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις.

PANAGIA.SOYMELA.15.8.2017 6

Δηλώσεις πολιτικών 

Πάνος Καμμένος

Μήνυμα αγάπης και ενότητας όλων των Ελλήνων για να μπει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, από την Παναγία Σουμελά, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση. «Σήμερα όλος ο ελληνισμός γιορτάζει τη μεγάλη γιορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου. Για εμάς, για τις Ενοπλες Δυνάμεις, είναι η Υπερμάχος Στρατηγός, η προστάτις των Ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο κ. Καμμένος αμέσως μετά τη λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Και συνέχισε λέγοντας: «Θέλω από εδώ από την καρδιά της Παναγιάς του Πόντου να στείλουμε ένα μήνυμα αγάπης και ενότητας όλων των Ελλήνων. Είμαστε εν μέσω ενός καλοκαιριού που οδηγεί στο τέλος μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που έχει εκατοντάδες χιλιάδες θύματα Ελληνες πολίτες. Είναι η ώρα, με τη βοήθεια της Παναγιάς, να ενωθούμε για να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε την πατρίδα μας στην πορεία της ανάπτυξης και της ανάκαμψης. Όταν θα γίνει αυτό, θα έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε τις πολιτικές μας διαφορές. Η σημερινή μέρα ας είναι μια μέρα ενότητας και αγάπης για τον ελληνισμό. Όχι μόνο τον ελληνισμό της μητέρας πατρίδας, αλλά και τους Έλληνες εκείνους που υπέστησαν τα ολοκαυτώματα, όπως τους Πόντιους, τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, της Ιμβρου και της Τενέδου, τον Κυπριακό Ελληνισμό και, βεβαίως, το μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού, που είναι οι απόδημοι Έλληνες που γιορτάζουν σήμερα».

Ο Γιάννη Αμανατίδης

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, δήλωσε από την Παναγία Σουμελά Βερμίου. «Ο ελληνισμός εντός και εκτός συνόρων τιμά σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου, με τη σκέψη στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές και όλους όσοι καταβάλλουν προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους. Άλλωστε, η Παναγία ήταν πάντα σύμβολο και πηγή θάρρους σε όλους τους αγώνες μας. Συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση του Πόντου, προσερχόμαστε σήμερα στην Παναγία Σουμελά, αυτό το πανελλήνιο και παμποντιακό προσκύνημα, για να συνεορτάσουμε θεωρώντας ιδιαίτερη τιμή τη στιγμή αυτή. Εύχομαι να μας καθοδηγεί στην προσπάθειά μας για το πέρασμα από την κρίση στην αναγέννηση. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε: «Τιμούμε σήμερα εδώ, στο Βέρμιο, στην Παναγία Σουμελά, μια από τις μεγαλύτερες και πιο λαμπρές γιορτές της Ορθοδοξίας, την Κοίμηση της Παναγίας Θεοτόκου. Οι πανηγυρικοί εορτασμοί, στο Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, της Παναγίας των Ποντίων, με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών μας υπενθυμίζουν πως Παναγία είναι το στήριγμα των Ελλήνων, η πηγή της αισιοδοξίας και η άγρυπνη συμπαραστάτης μας στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε. Η Παναγία Σουμελά αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία και τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό εντός και εκτός συνόρων. Μια τέτοια ημέρα πίστης και ελπίδας, οφείλουμε να επαναβεβαιώσουμε τη σύμπνοια, την ομοψυχία και την ενότητα, ως προαπαιτούμενα για να βγούμε από τη βαθιά κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Οφείλουμε επίσης ενωμένοι να επαναλάβουμε την αδιαπραγμάτευτη βούλησή μας να αγωνιστούμε ώστε να αναγνωριστεί καθολικά η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Με τη βοήθεια της Παναγίας έχουμε χρέος να τα καταφέρουμε και να οδηγήσουμε όλοι μαζί τη χώρα σε τροχιά προόδου και σταθερότητας, ξεπερνώντας την κρίση και τα προβλήματα που συσσώρευσε στον τόπο και σε κάθε νοικοκυριό».