Με τον Μέγα Εσπερινό, μετ’ Aρχιερατικής  συγχοροστασίας και της λιτάνευσης της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, αλλά και την έλευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, πραγματοποιήθηκε, η πρώτη ημέρα των λατρευτικών εκδηλώσεων στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στα υψώματα του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας, παρουσία πιστών από όλη την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, διανομή πατροπαράδοτης νηστήσιμης σούπας, και ολοκληρώθηκαν με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

PANAGIA.SOYMELA.BERMIO.14.8.20172

Η μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού υποδέχθηκε τον μητροπολίτης Ναούσης, Βεροίας και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, και την εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, την οποία μετέφεραν νέες και νέοι, ποντιόπουλα με παραδοσιακές φορεσιές, μέλη ποντιακών σωματείων.

PANAGIA.SOYMELA.BERMIO.14.8.20173

Στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην οποία στην οποία εκτός από τον  μητροπολίτη Ναούσης, Βεροίας και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, συμμετείχαν και οι μητροπολίτες άλλων περιοχών της χώρας.

PANAGIA.SOYMELA.BERMIO.14.8.20174

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, ο πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά» εκ μέρους του Πανελληνίου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, αναφέρθηκε στην σημασία του συμβολισμού της μεταφοράς της εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και τόνισε πως του χρόνου θα έρθει αυτήν την ημέρα και η εικόνα του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, και οι τρεις ιστορικές μονές, που ανιστορήθηκαν στην Ελλάδα, θα συνεορτάσουν μαζί.

PANAGIA.SOYMELA.BERMIO.14.8.20175

 

Στη συνέχεια ο Γιώργος Τανιμανίδης, απένειμε τον Χρυσό Σταυρό της Παναγίας Σουμελά, στον εκπρόσωπο του σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα», Νίκο Σιδερόπουλο, για τη συμμετοχή του σωματείου στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά.

PANAGIA.SOYMELA.BERMIO.14.8.20176

Στη συνέχεια έγινε η περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά όπου εκατοντάδες πιστοί περίμεναν να περάσει η εικόνα από πάνω τους, για να πάρουν την ευλογία της.

Στο τέλος της ημέρας ακολούθησαν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπου ποντιακούς χορούς παρουσίασαν τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων Ποντίων Κρύας Βρύσης «Αλέξανδρος Υψηλάντης», Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής, Ποντίων Δυτικού Πέλλας, ποντιακού συλλόγου Δάφνης Πέλλας, παμποντιακού συλλόγου «Η Αργώ», συλλόγου Ποντίων Αξιούπολης, Ένωσης Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων, και Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς, στους οποίους απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα.

Η 20χρονη φοιτήτρια μουσικής από τη Σταυρούπολη της Ρωσίας Ταμάρα Καρυπίδου, απέδωσε το τραγούδι «Την Πατρίδα μ’ έχασα».