Την ανακοίνωση πως στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη Θεσσαλονίκη θα γίνει μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού και μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως, έκανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αξιοποίηση των στρατοπέδων, ενώ αναφέρθηκε και στον αγώνα που έχει κάνει για το σκοπό αυτό ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Την ανακοίνωση αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.

Να επισημάνουμε ότι το μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού που πρόκειται να δημιουργηθεί βασίζεται στην συμβολή του ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστα Φωτιάδη, ο οποίος προσφέρει αρχειακό υλικό, τα ντοκουμέντα της γενοκτονίας και το υλικό από τις εκθέσεις για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και έχει περιοδεύσει στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Πάνος Καμμένος: Θα ήθελα να αναφερθώ και στη Θεσσαλονίκη -το λέω επειδή είναι εδώ ο κ. Τριανταφυλλίδης που το έχει παλέψει πολύ-, για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Το άρχισε το θέμα αυτό και οφείλω να το πω αυτό. Ο κ. Τριανταφυλλίδης πίεσε για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και ζήτησε να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. Βρήκαμε μία λύση, σύμφωνα με την οποία θα πάρουμε γύρω στα εκατό διαμερίσματα αντί του 5%, τα οποία θα δοθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, για να μπορέσουν για τα στελέχη να δημιουργηθούν κατοικίες. Παράλληλα γίνονται δύο μουσεία μέσα. Ένα μουσείο του Ποντιακού Ελληνισμού, το οποίο θα φιλοξενήσει μια μόνιμη έκθεση για τη Γενοκτονία των Ποντίων και ένα μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άμυνας, κ. Καμμένο, για τον καλό του λόγο για το στρατόπεδο Παύλου Μελά και όχι μόνο. Να πω «κάλλιο αργά, παρά ποτέ». Κάντε το. Περιμένουμε τον Πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη να ανακοινώσει επίσημα. Να μην δίνονται μόνο τα στρατόπεδα της Αθήνας, από το Σκοπευτήριο Καισαριανής, από τον Ασύρματο κλπ στις τοπικές κοινωνίες. Επιτέλους, να δοθεί και ένα στρατόπεδο, από τα πολλά στρατόπεδα και στον λαό της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα της Δυτικής Θεσσαλονίκης που το έχει τεράστια ανάγκη λόγω της ασφυκτικής οικιστικής ανάπτυξης με τις αναγκαίες προϋποθέσεις, βέβαια.. Δεν υπάρχουν χώροι πρασίνου.

Ακολουθεί το απόσπασμα της συζήτησης και η τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του βουλευτή Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη:

http://www.triantafilidis.gr/o-p-kammenos-apodidi-ta-efsima-ston-a-triantafillidi-gia-tin-apodosi-tou-stratopedou-pavlou-mela-stin-topiki-kinonia-vinteo/