Το βιβλίο του Ομέρ Ασάν «Η κεμετζέ του Νίκου», παρουσιάστηκε την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 στα γραφεία του συλλόγου Ποντίων νομού Ξάνθης.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του συλλόγου την εκδήλωση «άνοιξε» η χορωδία με παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου. Στην συνέχεια ο πρόεδρος του συλλόγου Θόδωρος Ρωμανίδης προσφώνησε τον Ομερ (Όμηρος) λέγοντας: «Καλωσορίζουμε τον συμπατριώτη και αγαπητό φίλο Ομέρ Ασάν στην Ξάνθη. Γιατί ο Ομέρ είναι φίλος των Ελλήνων, φίλος των Ποντίων, ιδιαίτερα όμως φίλος όλων εκείνων που ξεριζώθηκαν από τη γη τους και σκόρπισαν άθελά τους», είπε μεταξύ άλλων.

 

XANTH.OMER.ASAN.7.11.2016

Άποψη του κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση

Ο επόμενος ομιλητής Φάνης Μαλκίδης αναφέρθηκε στους αγώνες του Ομέρ Ασάν, και τόνισε πως μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «η κεμεντζέ του Νίκου», όπου κανείς μπορεί να διακρίνει αμέτρητα μηνύματα από την πατρίδα, κυρίως όμως μας καταγράφει τον έρωτα που όλοι εμείς έχουμε για το κατ εξοχήν ποντιακό μουσικό όργανο, την κεμεμντζέ. Ο ήχος της οποίας είναι στο αίμα μας, στο αίμα όλων των Ποντίων, και μέσα από τους ήχους της μας μεταφέρει και μας περιγράφει της ομορφιές της πατρίδα».

 

XANTH.OMER.ASAN.7.11.20165

Γυναίκες του συλλόγου με τον Ομέρ Ασάν

Για το βιβλίο του μίλησε και ο Ομέρ Ασάν σε πολύ καλά ελληνικά και απάντησε σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με τον Πόντο, την ιστορία και τους ανθρώπους της.«Μακάρι οι μουσικές και οι ποντιακοί χοροί που μας ενώνουν, εύχομαι να ενώνουν και όλους τους λαούς. Το ζητούμενο είναι ο χορός, η παράδοση, η φιλία, η αλληλογνωριμία των πολιτισμών και των εθίμων να γίνουν μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» είχε πει και παλαιότερα ο Ομέρ Ασάν.

 

XANTH.OMER.ASAN.7.11.20163

Η χορωδία του συλλόγου αποδίδει ακριτικά ποντιακά τραγούδια  

Στον Ομέρ και στην εκδότρια του οίκου Iason BooksΣεμπνέμ Αρσλάν, παρατέθηκε λιτό δείπνο με στύπα (τουρσιί), βαρένικα και άλλα εδέσματα που ετοίμασαν κυρίες και μέλη του συλλόγου.

 

 XANTH.OMER.ASAN.7.11.20161

 

Άποψη από την κατάμεστη αίθουσα που παρακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου του Ομέρ Ασάν «Η Κεμετζέ του Νίκου»