Επετειακή εκδήλωση μνήμης πραγματοποιεί η Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος για τα Σεπτεμβριανά 1955, το απόγευμα της Τετάρτης 24 Σεπτεμβρίου 2025, το μεγάλο προγκρόμ σε βάρος των Ελλήνων της Πόλης, η οποία έγινε με την καθοδήγηση του τουρκικού κράτους και υπό τα απαθή βλέμματα της Ελλάδος και της χριστιανικής δύσης και οδήγησε στο θάνατο και τον τραματισμό των γηγενών κατοίκων Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος, αναφέρει.

Αγαπητά μέλη, φίλες και φίλοι της Ένωσης

σας προσκαλούμε την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2025 και ώρα 18:30, στο εντευκτήριο της Ένωσης, Πουλαντζάκη 19, Καλαμαριά, στην επετειακή εκδήλωση μνήμης «Σεπτεμβριανά 1955 / 70 χρόνια από το πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης», με κεντρική ομιλήτρια την Μαρία Καζαντζίδου, (Ιστορικό, στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο Δήμο Καλαμαριάς).

Θέμα της ομιλίας: "Το βράδυ της 6ης προς 7ης Σεπτεμβρίου 1955, όπως καταγράφεται στις βιωματικές μαρτυρίες".

Στην εκδήλωση θα αναγνώσουν αποσπάσματα από: το διήγημα του Γιάννη Πατσώνη «Ανεμοδείκτες στην Επτάλοφο» ο κος Στράντζαλης, το βιβλίο του Αρχ. Δοσίθεου «Θέλω να πιώ όλο το Βόσπορο» η κα Κοσέντου και το μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «’55» η κα Χατζηαλεξιάδου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβάλλονται ψηφιοποιημένες φωτογραφίες από το αρχείο του Δημήτρη Καλούμενου.