Εκδήλωση με τον τίτλο: «Ο Πυρρίχιος στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Παρουσίαση του φακέλου και βίντεο καταγραφής χορού», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024. στις 7.00 μ.μ. στο καφέ Θέα/tro του Βασιλικού Θεάτρου, στη Θεσσαλονίκη, από την Αλεξία Ιωαννίδου.

Η κ. Αλεξία Ιωαννίδου, μέλος του Σωματείου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, θα παρουσιάσει στοιχεία από την πολύτιμη έρευνά της, τα οποία αξιοποιήθηκαν στην τεκμηρίωση για τον χορό Σέρρα - τον ποντιακό Πυρρίχιο - στον φάκελο που κατέθεσε, με επικεφαλής φορέα την ΠΟΕ στο ΥΠΠΟ, με σκοπό την ένταξη του χορού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής
Κληρονομιάς και τη μετέπειτα ένταξή του στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Χάρη στην επιστημονική δουλειά και τεκμηρίωση της κ. Αλεξίας Ιωαννίδου, στις 7 Φεβρουαρίου του 2022 με την υπουργική απόφαση υπ’ αριθ. 48362, η Σέρρα – ο ποντιακός Πυρρίχιος, ο εμβληματικός χορός και ταυτοτικό στοιχείο των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου, εγγράφηκε στο Εθνικό μας Ευρετήριο και κοσμεί τον Ελληνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η παραπάνω εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια εορτασμού των 120 χρόνων ζωής του Σωματείου της ΜΠΚ (Τραπεζούντα 1904 - Θεσσαλονίκη 2024).

Βιογραφικά στοιχεία

IOANNIDOY.ALEXIA.SERRA.10

Η κ. Αλεξία Ιωαννίδου κατάγεται από τους Ευζώνους του νομού Κιλκίς και είναι Καυκάσια τρίτης γενιάς με απώτερη καταγωγή την Αργυρούπολη του Πόντου. Είναι μέλος του Σωματείου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της ΠΟΕ.

Είναι απόφοιτη της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ και του μεταπτυχιακού τμήματος Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου. Η διπλωματική της διατριβή έχει τίτλο: «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου: Ο χορός Σέρρα και η ένταξή του στον κατάλογο της UNESCO».

Επί σειρά ετών εργάστηκε ως γραφίστρια στα δημιουργικά τμήματα διαφημιστικών εταιρειών της Θεσσαλονίκης, ως art director σε περιοδικό πολυχώρου πολιτισμού και ως διευθύντρια του υποκαταστήματος εκδοτικής εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Διατέλεσε Πολιτιστική Διαχειρίστρια στον Δήμο Παιονίας. Επίσης, εργάστηκε ως συμβασιούχος διοικητική υπάλληλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό και τον έντυπο τύπο.