Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ανθόπουλου με θέμα «Η ελληνική εκπαίδευση στη δίνη της κρίσης» από τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. το βράδυ της Τετάρτης 14 Ιουνίου 2023, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο της αείμνηστης μεγάλης Κυρίας του Ποντιακού Ελληνισμού Άννας Θεοφυλάκτου και ανακοινώθηκε υποτροφία στη μνήμη της.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.ANTHOPOYLOS.BIBLIO.14.6 10

Την οργανωτική ευθύνη της εκδήλωσης είχαν οι Εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.ANTHOPOYLOS.BIBLIO.14.6 16

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Αντώνης Παυλίδης Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, ο Θωμάς Μπάκας τέως Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Βαγγέλης Κελεσίδης Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.ANTHOPOYLOS.BIBLIO.14.6 13

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης με πρωτοβουλία των οργανωτών της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για να τιμηθεί η μνήμη της Άννας Θεοφυλάκτου η οποία έφυγε από τη ζωή σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.ANTHOPOYLOS.BIBLIO.14.6 1

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Ιωάννης Αποστολίδης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρωτοποριακό και πατριωτικό έργο της Άννας Θεοφυλάκτου και εξήγγειλε την καθιέρωση υποτροφίας «Άννας Θεοφυλάκτου».

Στη συνέχεια διαβάστηκε ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης για το θάνατό της η οποία έχει ως ακολούθως:

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης αποχαιρετά την Άννα Θεοφυλάκτου, τη γυναίκα που τίμησε τον πολιτισμό και τη μνήμη του Πόντου, όσο λίγοι. Στον έναν αιώνα του βίου της έζησε από κοντά τις προσπάθειες των προσφύγων Ελλήνων του Πόντου να επιβιώσουν, να εγκατασταθούν, να εργασθούν και να δημιουργήσουν τις συλλογικότητές τους στον ελλαδικό χώρο.

Κόρη του μεγάλου Έλληνα εκ Πόντου Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου, όχι μόνο δεν έζησε στη σκιά του επιφανούς πατέρα της, αλλά μεγαλούργησε με τη δική της έντονη και δυναμική προσωπικότητα.

Ανιδιοτελής, αγωνιστική και δίκαιη, κέρδισε την εκτίμηση και τον σεβασμό της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και σύσσωμου του ποντιακού στοιχείου, εντός και εκτός Ελλάδας.

Πρωτεργάτης στην επιστήμη της (πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος), πρόεδρος της ιστορικής Μέριμνας Ποντίων Κυριών με καινοτόμες κοινωφελείς και εθνωφελείς δράσεις και πρωτοβουλίες, λάτρης του Πόντου με τα πάμπολλα ταξίδια της στην ιστορική πατρίδα, δημιουργός ενός ανεκτίμητης αξίας φωτογραφικού αρχείου, δωρισμένου στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στο ΑΠΘ (Έδρα Ποντιακών Σπουδών), θιασώτης της ενότητας του οργανωμένου ποντιακού χώρου και υποστηρικτής κάθε ποντιακού σωματείου και ιδιαίτερα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, τη ζωή της οποίας παρακολούθησε από την ίδρυσή της, η Άννα Θεοφυλάκτου ανήκει πια στο πάνθεον των μεγάλων προσωπικοτήτων που τίμησαν τον Πόντο στη μακεδονική γη.

Η Εύξεινος Λέσχη αποφασίζει και καθιερώνει υποτροφία ποντιακών σπουδών με την ονομασία «Υποτροφία Άννας Θεοφυλάκτου».

Αιωνία η μνήμη της Άννας Θεοφυλάκτου!

Επίσης για το ίδιο θέμα ο εκδότης Τάσος Κυριακίδης δήλωσε: «Έχει αξία όταν εν ζωή χαίρει κάποιος την εκτίμηση του άλλου. Όταν κανένας δεν μπορεί να αναφέρει το όνομά σου με τρόπο που προσβάλλει. Αυτό το κέρδισε κατά τη διάρκεια της πορείας της, η κα Άννα Θεοφυλάκτου, πόσο μάλλον για τη θέση στον παράδεισο, που ευχόμαστε όλοι να έχει. Πραγματική Κυρία! Καλή της ανάπαυση!»

Οι ομιλητές

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.ANTHOPOYLOS.BIBLIO.14.6 11

Κατόπιν ξεκίνησε η παρουσίαση του βιβλίου από τους εισηγητές οι οποίοι με ποικίλες επισημάνσεις παρουσίασαν το περιεχόμενο και τις βασικές κατευθύνσεις και θεματικές ενότητες του βιβλίου, εστιάζοντας κυρίως στα ζητήματα της εφαρμοσμένης εκπαιδευτικής πολιτικής στη δεκαετία 2010 – 2020, δίνοντας έμφαση κυρίως στα θέματα οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης, στο σύγχρονο ρόλο του εκπαιδευτικού, στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και τη σχέση Εθνικών ζητημάτων με την εκπαίδευση.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.ANTHOPOYLOS.BIBLIO.14.6 4

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων πήρε το λόγο, ο συγγραφέας, Κώστας Ανθόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους φορείς που διοργάνωσαν την παραπάνω εκδήλωση, αναφέροντας ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον ίδιο, το γεγονός ότι, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ενός θεσμού που ενενήντα συναπτά έτη συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση και ανάδειξη των αξιών και της πολιτιστικής ταυτότητας του ποντιακού ελληνισμού.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.ANTHOPOYLOS.BIBLIO.14.6 14

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του διοικητικού συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτα Νικολαΐδου.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.ANTHOPOYLOS.BIBLIO.14.6 9

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην Υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Λυσαρίδης, η Κατερίνα Λαλιώτη και οι πρώην διευθυντές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Ηλίας Νόνας και Άγγελος Πολυζωΐδης, ο πρώην σχολικός σύμβουλος Χρήστος Γκόλιαρης αλλά και πλήθος κόσμου.