Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθηγητών πανεπιστημίου, γιατρών και ποντιακών σωματείων, αλλά και απογόνων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, που δραστηριοποιούνται και αγωνίζονται για την ιστορία και τον πολιτισμό που έφεραν οι πρόγονοί μας από τον αλησμόνητο Εύξεινο Πόντο, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 11 Ιουνίου 2023, στο ιστορικό κτίριο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παρχαρίδη, «Η ζωή μου όλη. 50 χρόνια οδοιπορίας», των εκδόσεων UNIVERSITY STUDIO PRESS.
Την εκδήλωση παρουσίασε η Σουλτάνα Βαρυτιμίδου, η οποία ξεκινώντας ανέφερε, “Νασάν την μάνα που γεννά τα τράντα χρόνια μία, γεννά υιόν Τραντέλλενα, Γεώργιος τη Παρχαρίδη».
Στη συνέχεια προσφώνησε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, οι οποίοι ήταν οι, Άδωνις Γεωργιάδης, πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ, η Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της ΝΔ, καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η Ίρις Ζαχμανίδου, αναπληρώτρια γραμματέας του τομέα Πολιτισμού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η Νάντια Στεφανίδου, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, υποψήφια βουλευτής στο Νότιο Τομέα, η Εύα Παπαδάτου, διευθύντρια γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ο Ανδρέας Βοσκός, καθηγητής ΚΕΠΑ, ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής Αντώνης Αντωνιάδης.
Από τον χώρο του ποντιακού ελληνισμού, παραβρέθηκαν εκ μέρους της Επιτροπής του Πανεπιστημίου, Χρήστος Γαλανίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, ο Αντώνης Παυλίδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, ο Χρίστος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ, πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίου ποντιακών σωματείων της Αττικής, η Μαρία Ταϊγανίδη, σύζυγος του αείμνηστου καθηγητή πανεπιστημίου και επιτίμου προέδρου της ΟΣΕΠΕ Γιάννη Ταϊγανίδη.
Στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Άδωνης Γεωργιάδης, ενώ ανεγνώσθη επιστολή του Πόντιου επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.
Ο Γιώργος Κιούσης
Στη συνέχεια το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κιούσης, ο οποίος έκανε μία σύντομη αναφορά στη γνωριμία του με τον Γιώργο Παρχαρίδη στο φεστιβάλ ποντιακών χορών στη Γερμανία, και έκτοτε δημιουργήθηκε ένας δεσμός συνεργασίας μέσα από την εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”, στην οποία εργαζόταν και κάλυπτε θέματα που αφορούσαν τον ποντιακό ελληνισμό. Μάλιστα υπενθύμισε ότι σε ένα φεστιβάλ ποντιακών χορών της Γερμανίας ήταν προσκεκλημένος ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από κοντά μας και τονίστηκε η μεγάλη συμβολή του στην ελληνική μουσική. Στη συνέχεια προσκάλεσε τους ομιλητές της εκδήλωσης οι οποίοι αναφέρθηκαν στο βιβλίο του Γιώργου Παρχαρίδη, αλλά και στην συνεργασία μαζί του.
Όπως είπε, η σημερινή τιμητική εκδήλωση δεν είναι μια απλή παρουσίαση ενός βιβλίου. Συνιστά μια πολιτική εκδήλωση αφιερωμένη σε ένα πρόσωπο που δεν υπήρξε ποτέ επαγγελματίας πολιτικός παρότι χάραξε με τα έργα και τις στρατηγικές του πορεία αμιγώς πολιτική, άλλωστε το απολογιστικό του ημερολόγιο είναι πλήρες και πολυσέλιδο.
Ο πολύτιμος και σεβαστός φίλος Γιώργος Παρχαρίδης, ο πρόεδρος της καρδιάς μας, μαζί με την αείμνηστη κυρά Φούλα μας που σίγουρα θα καμαρώνει από εκεί ψηλά, και τα παιδιά του, άξιος συνεχιστής ο Στάθης, έχουν αγιοκάντηλο στην ψυχή τους τον Πόντο. Ο Πόντος δεν αποτελεί μέρος της ζωής τους, είναι η ίδια τους η ζωή.
Με το παράδειγμά τους και την ανιδιοτελή προσφορά τους τόσα χρόνια κατάφεραν να μεταλαμπαδεύσουν και σε μας, τους μη ποντιακής καταγωγής, τη φλόγα και το θάλπος της ποντιακής ιδέας.
Θα ήθελα να πω πολλά, ένα ελάχιστο μέρος όσων είχα την τύχη της συνοδοιπορίας σε Ελλάδα και εξωτερικό σας μετέφερα. Ελπίζω οι σελίδες του βιβλίου να σας ταξιδέψουν στα μονοπάτια της καρδιάς που δεν ξεχνά, να σας φλογίσουν τα συναισθήματα και να σας συγκινήσουν βαθιά.
Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης
Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Γιώργο Παρχαρίδη, το 2010, στην πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Έκτοτε υπήρξε μία αγαστή συνεργασία μαζί του, στις δράσεις της ΠΟΕ, αλλά και για θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό και τόνισε πως η σχέση αυτή βασίζεται σε θέματα που άλλοτε έχουν κοινή θέση και άλλοτε διαφορετική, αλλά πάντοτε υπάρχει σεβασμός στη διαφορετική άποψη, για τον κοινό στόχο.
Ο Γιώργος Παρχαρίδης, όπως άλλωστε και οποιοσδήποτε άλλος έχει βρεθεί σε θέση ευθύνης, χρειάστηκε να πάρει καίριες αποφάσεις, που σημάδεψαν την εποχή του και επηρέασαν τις επόμενες εξελίξεις. Άλλοτε με περισσότερη και άλλοτε με λιγότερη επιτυχία, συνέχισε αταλάντευτα τον δρόμο που χάραξε με μοναδικό γνώμονα το όφελος του ποντιακού ελληνισμού. Όλα αυτά τα χρόνια, όσο και στα επόμενα, οι συζητήσεις μας, οι απόψεις του, οι χρήσιμες συμβουλές του αποδείχθηκαν πολύτιμα εφόδια και χρήσιμα εργαλεία για μένα και όλους τους συνεργάτες του. Αυτό δε σημαίνει, ότι συμφωνούσαμε και οι δύο πάντα σε όλα, αντιθέτως υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις, όπου οι απόψεις μας διέφεραν ακόμη και δραματικά. Ποτέ όμως, δεν επιτρέψαμε να μπει αυτό εμπόδιο στην αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης που χτίζαμε και στο γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύσσαμε.
Παράλληλα, ο Γιώργος Παρχαρίδης ανέπτυσσε πολύπλευρη δράση σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο. Όμως, στην ψυχή και το μυαλό του πάντα κυριαρχούσε και κυριαρχεί ο πόθος του για τον Πόντο και η αγάπη του για την Π.Ο.Ε., της οποίας άλλωστε υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος της δημιουργίας της. Κατά κάποιον τρόπο, πάντοτε θεωρούσε την Ομοσπονδία μας, ως πνευματικό του παιδί. Οι δύο βασικές αρχές που προέβαλε σε κάθε ευκαιρία, ήταν να τηρούνται στην Π.Ο.Ε. οι δημοκρατικές διαδικασίες και να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η παρουσία και επιβολή κάθε είδους κομματικών συμφερόντων. Μια παρακαταθήκη που σεβόμαστε και τηρούμε στο ακέραιο μέχρι και σήμερα.
Αυτός είναι ο Γιώργος Παρχαρίδης. Πιστός στις δημοκρατικές του αρχές, αλλά περισσότερο αφοσιωμένος στον Πόντο. Στον Πόντο που αγάπησε και αγαπάει πιθανόν περισσότερο και από τη ζωή του. Πολλά ακόμη θα μπορούσε να πει κανείς για τον Γιώργο Παρχαρίδη. Τον ανιδιοτελή άνθρωπο της προσφοράς και του αγώνα. Θα μπορούσε όμως, και να μείνει σιωπηλός, με σεβασμό και δέος μπροστά στην προσωπικότητά του και να αφήσει να μιλήσουν γι' αυτόν τα έργα μιας ολόκληρης ζωής. Καλοτάξιδο το βιβλίο σου Πρόεδρε!
Ο Κώστας Γαβρίδης
Ο Κώστας Γαβρίδης, επίτιμος γενικός γραμματέας της ΠΟΕ και επίτιμος πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον Γιώργο Παρχαρίδη, από το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Αρρένων Κοζάνης, στη συνέχεια στη συμπόρευσή τους στην Ένωση Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, αλλά και στη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων. Όλα αυτά τα χρόνια ο Γιώργος Παρχαρίδης, ο οποίος ξεκίνησε από το Πρωτοχώρι Κοζάνης και έφτασε στα ύψιστα αξιώματα της ιατρικής, υπηρέτησε τον ποντιακό ελληνισμό με πάθος, αλλά και με αυταπάρνηση για τα δίκαια του ποντιακού ελληνισμού.
Μαζί ξεκινήσαμε από τα χωριά της Κοζάνης, το Πρωτοχώρι ο Γιώργος, από τον Άγιο Δημήτριο εγώ, πήγαμε στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο της Κοζάνης, φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην Ιατρική ο Γιώργος, στη Νομική εγώ, και συμπορευθήκαμε στην Ένωση Ποντίων Φοιτητών ΑΠΘ, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και στην Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων. Μία ζωή αγώνες για τα ιδανικά του ποντιακού ελληνισμού, έτσι όπως μας τα μετέφεραν οι γονείς και οι παππούδες μας.
Ο Φόρης Πεταλίδης
Ο Φόρης Πεταλίδης, δημοσιογράφος τόνισε ότι γνώρισε ως νεαρός δημοσιογράφος στη Θεσσαλονίκη, τον Γιώργο Παρχαρίδη ως γιατρό αλλά και μέσα από τις τάξεις της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και ως πρόεδρο του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού. Στη συνέχεια ως δημοσιογράφος κατέγραφε τις δράσεις του Γιώργου Παρχαρίδη, τόσο στην ιατρική και την εξέλιξή του, όσο και στον ποντιακό ελληνισμό που ήταν η μεγάλη του αγάπη, στην οποία δόθηκε με πάθος.
Ο Γιώργος Παρχαρίδης, εκτός από καταξιωμένος επιστήμονας στον ιατρικό χώρο, όσο ψηλά κι αν ανέβηκε, δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε. Κι όταν του δόθηκε η δυνατότητα, το χωριατόπαιδο από το Πρωτοχώρι Κοζάνης, δεν ξέχασε την προγονική ρίζα του και ασχολήθηκε ταυτόχρονα με την επιστημονική του πορεία, και με τις οργανώσεις των απογόνων των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, από όλες τις θέσεις ευθύνης. Από το πρωτοβάθμιο έως το τριτοβάθμιο επίπεδο. Σε όλα τα προσκλητήρια ευθύνης ήταν παρών και αγωνίστηκε με πάθος, για την ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων του.
Τους λόγους της ενασχόλησής του, ο Γιώργος Παρχαρίδης, τους αναφέρει αναλυτικά στο βιβλίο. Ήταν η αδικία που ένιωθε, τις προσβολές που δέχονταν οι πρόσφυγες από τους γηγενείς, αλλά και από την ίδια την Πολιτεία, που τους έβλεπαν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Ο Γιώργος Παρχαρίδης, όταν του δόθηκε η δυνατότητα ή τον καλούσε το καθήκον, μετά από την προτροπή των συμπατριωτών δεν κρύφτηκε. Βγήκε στο ξέφωτο. Εκτέθηκε στο κοινό. Σε σκληρό κοινό, ιδιαίτερα των Ελλήνων του Πόντου, που δεν συγχωρεί λάθη και παραλείψεις. Δέχθηκε αγάπη, αλλά και κριτική. Γνώριζε ότι η θέση του επικεφαλής, έχει τα θετικά, αλλά και πολλά αρνητικά στοιχεία και πρέπει κανείς να έχεις γερό στομάχι να αντέξει. Παρ’ όλα αυτά επέλεξε την οδό της έκθεσης στο κοινό των Ελλήνων του Πόντου και όχι μόνο.
Η Βούλα Πατουλίδου
Η Βούλα Πατουλίδου, ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στον άνθρωπο και γιατρό Γιώργο Παρχαρίδη, και τόνισε μεταξύ άλλων. Πολλές από τις σελίδες του βιβλίου μ’ έκαναν να αισθανθώ περήφανη. Ήταν αυτός που μ’ έπεισε να πάω στον Πόντο. Εγώ αρνιόμουν και έλεγα εγώ σ’ αυτούς δεν αφήνω ούτε το σάλιο μου. Ο Παρχαρίδης μ’ έπεισε να πάω! Κρατώ στα χέρια τις αναμνήσεις που έχτισε μέσα σε 50 χρόνια δίνοντας καθημερινά μάχες σε κάθε επίπεδο. Μάχες που έσωσαν ζωές. Μάχες που ανέδειξαν την ΠΟΕ σε “ηγέτη” του ποντιακού κινήματος. Η ζωή του Γιώργου Παρχαρίδη δεν ήταν εύκολη. Το δωρικό παράπονο του για την ανάρμοστη στάση πολλών γηγενών της πόλης του, απέναντι στους νεοφερμένους “αούτηδες”, “τουρκόσπορους”, απεικονίζει τον τρόπο που μεγάλωσε. Την άδικη και προσβλητική συμπεριφορά που βίωσαν οι πρόσφυγες την ανακαλύπτεις στις σελίδες του βιβλίου. Δεν χρειαζόταν όμως να διαβάσω γιατί τις βίωσα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με τον πατέρα μου. Η σύμψυχη στάση του στους αδύναμους ασθενείς του που αδικούνταν από τον τρόπο που αντιμετώπιζαν κάποιοι τους νεοφερμένους γίνεται παντιέρα για τον αγώνα που θα δώσει.
Αγωνίστηκε με πάθος για την ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων του. Όλη του η ζωή ο Πόντος! Η κινητήριος δύναμη η ρίζα του. Οι κληρονομημένες καταβολές του αλλά και αυτές που θα χτίσει ο ίδιος μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες και ερεθίσματα.
Ο Παναγιώτης Σελβιαρίδης
Ο Παναγιώτης Σελβιαρίδης, νευροχειρουργός, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον Γιώργο Παρχαρίδη, μέσα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μιας και ο ίδιος ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, μετά την δικτατορία, την οποία και διέλυσε η χούντα των συνταγματαρχών, ενώ ο Γιώργος Παρχαρίδης είχε διατελέσει πρόεδρος πριν από την χούντα.
Με τον Γιώργο τον Παρχαρίδη συνυπήρξαμε κοντά στα 30 χρόνια στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ήταν για μένα σύμβουλος και μου παρείχε συνεχή ηθική στήριξη και αμέριστη υποστήριξη. Ήταν ο μεγάλος μου αδερφός και γι' αυτό τον ευγνωμονώ. Μας συνέδεσαν από την αρχή το κοινό μας πάθος για τον Πόντο και τον Ποντιακό Πολιτισμό. Τις περισσότερες φορές η συνομιλία μας στους διαδρόμους του ΑΧΕΠΑ γινόταν στη μητρική μας γλώσσα στα ποντιακά. Καταγόμαστε και οι δύο από το ίδιο χωριό το πανέμορφο Καπίκιοϊ της Τραπεζούντας. Ξεκινήσαμε και οι δύο από τα καπνοχώρια της Μακεδονίας και αξιοθήκαμε να είμαστε τώρα πια Ομότιμοι Καθηγητές του Α.Π.Θ.
Υπήρξαμε και οι δύο Πρόεδροι της Ένωσης Ποντίων Φοιτητών, ο Γιώργος πριν την επταετία της χούντας και του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών εγώ μετά την μεταπολίτευση όταν και επανιδρύσαμε τον Σύλλογο. Υπήρξαμε Πανεπιστημιακοί γιατροί και οι δύο, ο καθένας στην ειδικότητά του και αξιοθήκαμε να γίνουμε Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ο Γιώργος και Πρόεδρος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας εγώ.
Όλα αυτά σφυριλάτησαν μια φιλία που άντεξε και γίνεται πιο δυνατή με τον χρόνο. Είναι δεδομένο όμως στο τόσο μεγάλο έργο να υπάρχουν και αυτοί που δεν συμφωνούν και είναι απέναντι για διάφορους λόγους. Όλοι όμως και αυτοί, συμφωνούν στο ότι το έργο του Γιώργου Παρχαρίδη στα ποντιακά δρώμενα είναι ανεκτίμητο και κυρίως γίνεται με ανιδιοτέλεια. Ξόδεψε χρόνο ατελείωτο αλλά και χρήματα και δεν ζήτησε ποτέ τίποτε. Μοναδική πληρωμή του η καθολική αναγνώριση της μεγαλιώδους προσφοράς του.
Είπαν γι' αυτόν οι αντίπαλοί του:
Υπήρξε αναμορφωτής των ποντιακών πραγμάτων στη νεώτερη περίοδο.
Μπορεί να έχει κάνει και ορισμένα σφάλματα, όμως η λάμψη και το φως το οποίο εκπέμπει τα καλύπτουν.
Μπορεί να του αρνηθείς τα πάντα, όχι όμως και τον απροσποίητο, τον σχεδόν πρωτόγονο ποντιακό πατριωτισμό του.
Θα κλείσω την ομιλία μου με τους στίχους του αείμνηστου αγαπημένου φίλου, του Χρήστου Αντωνιάδη, που πιστεύω εκφράζουν απόλυτα τον Γιώργο Παρχαρίδη.
Μίαν κι άλλο αν εζήνα
Ξάν’ ντο εποίκα θα επήνα.
Ο Σάββας Τουμανίδης
Ο Καρδιολόγος καθηγητής πανεπιστημίου του ΕΚΠΑ, Σάββας Τουμανίδης, στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: Στο βιβλίο του ο Γιώργος Παρχαρίδης κάνοντας μία ιεράρχηση των αξιών στη ζωή του αναφέρει ότι 1η προτεραιότητα γι' αυτόν έχει η οικογένεια, 2η η Καρδιολογία και 3η η Ποντιακή καταγωγή. Σε αυτήν, λοιπόν, τη δεύτερη αξία της ζωής του θα αναφερθώ, αφού λόγω συναδελφικότητας γνώρισα, αγάπησα και συνδέθηκα με παντοτινή φιλία με τον Γιώργο.
Η δραστηριότητα του Γιώργου στον επιστημονικό τομέα δεν υπολείπεται της πορείας του στα Ποντιακά δρώμενα. Αυτό δεν είναι παράξενο αφού, οι ηγετικές ικανότητες μιας χαρισματικής προσωπικότητας εκδηλώνονται σε κάθε του δραστηριότητα.
Τα χαρακτηριστικά των Ποντίων 2ης γενιάς, στην οποία ανήκουμε, είναι ότι μεγάλωσαν με γονείς πρόσφυγες, κατά κανόνα φτωχούς, σε ένα περιβάλλον αφιλόξενο και (δεν λέω) αμόρφωτους, (διότι οι περισσότεροι διέθεταν ψυχική καλλιέργεια και σπινθηροβόλο πνεύμα) αλλά ανεκπαίδευτους. Τα παιδιά τους δεν είχαν πρόσβαση στο δημόσιο τομέα. Αυτός κυριαρχείτο από το Αθηνοκεντρικό κράτος. Θυμάμαι ότι στην πατρίδα μου το Κιλκίς ο χωροφύλακας, ο δάσκαλος ακόμη και ο παπάς ήταν είτε Πελοπονήσιος είτε Ρουμελιώτης είτε Κρητικός. Θυμάμαι όταν τη δεκαετία του ’70 κατέβηκα στην Αθήνα ωε νεαρός γιατρός για εκπαίδευση, πάρα πολλοί μου λέγανε στο νοσοκομείο “εσύ τι δουλειά έχεις εδώ αφού σπούδασες στη Θεσσαλονίκη”. Αισθανόσουν ότι μετά τη Λαμία έπρεπε να κυκλοφορείς με διαβατήριο…!
Έτσι, μοναδική διέξοδος για πρόοδο και προκοπή των Ποντίων της 2ης γενιάς ήταν η επιχειρηματικότητα, η καλλιτεχνία, ο αθλητισμός και η μόρφωση. Έτσι μας προέκυψε ένας Μελισσανίδης, ένας Χάρρυ Κλυνν, μία Πατουλίδου ή ένας Καθηγητής Καρδιολογίας όπως ο Γεώργιος Παρχαρίδης.
Παράλληλα με την επιστημονική του δραστηριότητα και την αδιαφιλονίκητη ηγεσία στα Ποντιακά δρώμενα ανέπτυξε σημαντική δράση στην ηγεσία των επιστημονικών Καρδιολογικών εταιρειών αφού διετέλεσε Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος από 1992-98, Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας από το 2005-7 με αποκορύφωμα την εκλογή ως Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας τη διετία 2011-12. Πέρασαν 60 χρόνια μέχρι να εκλεγεί Πρόεδρος της ΕΚΕ από τη Θεσσαλονίκη με τη φυσική παρουσία στην ψηφοφορία Καρδιολόγων από όλη την Ελλάδα, ενδεικτικό της πανελλήνιας εκτίμησης στο πρόσωπό του. Η κοινωνική του ευαισθησία αναδείχθηκε με την καθιέρωση της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου της ΕΚΕ, την 21η Ιουνίου του 2012, προσφέροντας δωρεάν Καρδιολογική περίθαλψη στους άπορους ασθενείς.
Έμεινε στην ιστορία η διοργάνωση του 2ου Ελληνο - Τουρκικού Καρδιολογικού συνεδρίου στην Τραπεζούντα στις 28 Ιουνίου 2012, όπου συνδυάστηκε η επιστημονική συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων Καρδιολόγων με το προσκύνημα 300 Ελλήνων Καρδιολόγων από όλη την Ελλάδα, με δύο ναυλωμένα charters, στις πατρογονικές εστίες του Πόντου και το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά. Γιώργο, γι' αυτή τη μοναδική εμπειρία που μας χάρισες σε ευχαριστούμε θερμά.
Πρωτοποριακός θεσμός υπήρξε και η καθιέρωση των περιφερειακών Καρδιολογικών συνεδρίων από το Κολέγιο και την ΕΚΕ. Οι κορυφαίοι Έλληνες Καρδιολόγοι επισκέπτονταν σε τακτικά 3ήμερα συνέδρια όλες τις περιοχές της Ελλάδας, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι τα Δωδεκάνησα για την επιμόρφωση των τοπικών Καρδιολόγων συνδυάζοντας επιστήμη και πολιτιστικές εκδηλώσεις με την τοπική κοινωνία. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μετά το τέλος του συνεδρίου ακολουθούσε γλέντι με τον τοπικό Ποντιακό σύλλογο όπως στην Πάτρα, την Καβάλα ή την Ρόδο. Μέχρι και κότσαρι χορέψαμε στα Χανιά συνοδεία κρητικής λύρας. Δεν έχει και μεγάλη διαφορά. Και όπως έλεγε στο τέλος της εκδήλωσης ο Γιώργος συνδυάσαμε "το τερπνόν μετά του ωφελίμου".
Αυτό, εξάλλου, χαρακτηρίζει τη ζωή του Γιώργου Παρχαρίδη: η ικανότητα συνδυασμού του Πόντου με την Καρδιολογία.
Ο Γιώργος Παρχαρίδης
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Γιώργος Παρχαρίδης, ανέφερε τους λόγους που τον οδήγησαν να ασχοληθεί με τον ποντιακό ελληνισμό, που όπως είπε ήταν η αδικία και ο τρόπος που συμπεριφερόταν μερίδα γηγενών σε όλα τα επίπεδα τους πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Αυτό τον οδήγησε να θέλει να είναι και απόγονοι των προσφύγων στην ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους Έλληνες, γιατί και αυτοί κουβαλούσαν στις αποσκευές τους έναν πλούσιο πολιτισμό και γιατί ήταν δουλευτάρηδες και πέτυχαν σε όλους τους τομείς, που δραστηριοποιήθηκαν.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Γιώργο Παρχαρίδη για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό.
Ακολούθησε η παρουσίαση του πυρρίχειου χορού Σέρρα από χορευτές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Συνόδευαν μουσικά, ο λυράρης Ηλίας Υφαντίδης και στο νταούλι ο Παναγιώτης Κοπαλίδης.
Στην είσοδο της Παλαιάς Βουλής προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα τα οποία παρασκεύασαν οι κυρίες του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου “Ο Μιθριδάτης”.
Ο Γιώργος Παρχαρίδης και οι ομιλητές της εκδήλωσης στο τέλος της παρουσίασης του βιβλίου σε αναμνηστική φωτογραφία