Το νέο βιβλίο του Κώστα Καπετανίδη, με τον γενικό τίτλο «Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη», θα παρουσιαστεί από τον Ποντιακό Σύλλογο  Πτολεμαϊδα, με την στήριξη του «Σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης, στις 7 το βράδυ του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου 2022, στο Αμφιθέατρο του Συλλόγου, στην οδό 25ης Μαρτίου και  Γουμεράς, στην πόλη της Πτολεμαϊδας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Κώστας Καπετανίδης, συγγραφέας και απόγονος του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη (εγγονός του αδελφού του Κώστα, οικονομικού διευθυντή της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ της Τραπεζούντας), ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «ΕύΞΕΙΝΟΣ  ΠΟΝΤΟΣ», Φόρης Πεταλίδης και ο Δημοσιογράφος - πολιτισμολόγος και Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, Αντώνης Μαυρίδης.

KAPETANIDHS.KOSTAS.NIKOS.BIBLIO.PTOLEMAIDA.3.9.2022

Στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου θα προβληθεί το βίντεο του τραγουδιού για τον Νίκο Καπετανίδη, στο οποίο τραγουδούν ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Αλέξης Παρχαρίδης, σε σύνθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους του Γιώργου Γεωργιάδη, ενώ θα προβληθεί και το νέο τραγούδι «Καπετανίδη αετέ», με τον Αλέξη Παρχαρίδη στην ερμηνεία, τον Φάνη Κουρουκλίδη στη λύρα – μουσική και τον Βασίλη Μωυσιάδη στο στίχο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόλις φέτος, η 21 Σεπτεμβρίου, ανακηρύχθηκε επισήμως ως Ημέρα Μνήμης αφιερωμένη στον δημοσιογράφο και εκδότη Νίκο Καπετανίδη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Απριλίου 2022, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

KAPETANIDIS.NIKOS

Για το σκοπό αυτό κάθε Σεπτέμβριο, ανακοινώθηκε ότι θα γίνονται εκδηλώσεις στη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη, τόσο από τις δημοσιογραφικές ενώσεις στην Ελλάδα, όσο και από το σωματείο δράσης Νίκος Καπετανίδης, στη Θεσσαλονίκη.

KAPETANIDIS.NIKOS.AGALMA.PAVLOY.MELA.21.9.2021.IMG 3164 3

Ο Νίκος Καπετανίδης, είχε ριζοσπαστικά προοδευτικές απόψεις στα εθνικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα της εποχής και στα λίγα χρόνια της ζωής του, κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. Μαζί με τον Μητροπολίτη Χρύσανθο, τον βουλευτή Ματθαίο Κωφίδη, και επιφανείς Έλληνες του Πόντου, προσπάθησαν στις αρχές του 20ου αιώνα να αλλάξουν την μοίρα του ελληνισμού, δυστυχώς όμως, χωρίς επιτυχία, αφού εκτός από τους νεότουρκους και κεμαλικούς που τους κυνήγησαν, το ελληνικό κράτος τους άφησε ανυπεράσπιστους.

KAPETANIDIS.NIKOS.AGALMA.KLEPSIMO.IMG 3055

Άφησε όμως το αρχείο της μαχητικής εφημερίδας ΕΠΟΧΗ, όπου καταγράφονται τα σημαντικότερα γεγονότων των χρόνων 1918 – 1921, οπότε και οι οθωμανικές αρχές την κλείνουν και τον Σεπτέμβριο του 1921, οδηγούν στην αγχόνη στην Αμάσεια, τόσο τον Νίκο Καπετανίδη σε ηλικία μόλις 32 ετών, όσο και την ηγεσία του ελληνισμού του Ευξείνου Πόντου.