ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, της δημοσιογραφίας και ποντιακών και προσφυγικών οργανώσεων, έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Καπετανίδη “Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη”, για τον Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκο Καπετανίδη, το βράδυ της Παρασκευής 17 Ιουνίου 2022, σε ξενοδοχείο LAZART στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης.

 KAPETANIDIS.NIKOS.KOSTAS.BIBLIO.SYMEONIDHS.17.6.2022.IMG 3145

Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, διοργάνωσε ο σύλλογος Δράσης “Νίκος Καπετανίδης”, και στην απαγγελία ήταν ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Συμεωνίδης, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) Αναστάσιος Φωκιανίδης.

KAPETANIDHS.KOSTAS.NIKOS.BIBLIO.17.6.2022 3

Για το βιβλίο μίλησαν, ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης, ναύαρχος ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην υπουργός, βουλευτής Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης και ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Καπετανίδης.

KAPETANIDHS.KOSTAS.NIKOS.BIBLIO.17.6.2022 5

Την εκδήλωση συντόνιζε ο Γιώργος Γεωργιάδης, δημοσιογράφος και πρόεδρος του συλλόγου Δράσης Νίκος Καπετανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της δράσης του Νίκου Καπετανίδη και στη θυσία του για τους Έλληνες του Πόντου, και παρουσίασε τους ομιλητές.

Ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης

DEMOYRTZIDIS.DHMHTRHS.17.6.2022.IMG 3164

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Ακριβώς 100 χρόνια από τη μέρα που ο άφοβος Έλληνας του Πόντου άφηνε την τελευταία του πνοή στα χέρια του τουρκικού εθνικισμού, ο Δήμος Παύλου Μελά πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Νίκου Καπετανίδη, έργο του επιφανούς γλύπτη Γιώργου Κικώτη, μέσα στο χώρο του υπό δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, δίπλα από τα κτίρια που θα αναπτυχθεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

KAPETANIDHS.KOSTAS.NIKOS.BIBLIO.17.6.2022 8

100 χρόνια από τη μέρα που ο άφοβος Έλληνας του Πόντου άφηνε την τελευταία του πνοή στα χέρια του τουρκικού εθνικισμού, ο Δήμος Παύλου Μελά πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Νίκου Καπετανίδη, έργο του επιφανούς γλύπτη Γιώργου Κικώτη, μέσα στο χώρο του υπό δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, δίπλα από τα κτίρια που θα αναπτυχθεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού”.

Ο Αναστάσιος Φωκιανίδης

FOKIANIDIS.TASOS.17.6.2022.IMG 3175

Χαιρετισμό εκ μέρους του δημοσιογραφικού κόσμου απηύθυνε ο Αναστάσιος Φωκιανίδης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαία μορφή του Νίκου Καπετανίδη και την θυσία του στα δικαστήρια της Αμάσειας, γιατί υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου και του τύπου, στην περίοδο της Οθωμανοκρατίας, γιατί πίστευε ότι μόνο μέσα από την μόρφωση και την ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου ο ελληνισμός θα βρει τη θέση που του αξίζει. Όπως είπε ο Αναστάσιος Φωκιανίδης, η ΠΟΕΣΥ από φέτος τον Σεπτέμβριο και κάθε χρόνο θα διοργανώνει συνέδριο για την ελευθερία του τύπου, και φέτος θα γίνει από την ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, για να αναδειχθεί η φυσιογνωμία του Νίκου Καπετανίδη και το πόσο επίκαιρη είναι η μορφή του.

Ο Κώστας Φωτιάδης

FOTIADIS.KOSTAS.17.6.2022.IMG 3205

Την εκδήλωση εκ μέρους των ομιλητών άνοιξε ο Κώστας Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής και στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την περίοδο όπου ο Νίκος Καπετανίδης, μέσα από τις στήλες της εφημερίδας “ΕΠΟΧΗ” έδινε τον δικό του αγώνα για τον ελληνισμό του Πόντου, απέναντι στους Οθωμανούς, τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, αλλά και σε εκείνους τους Έλληνες τους Πόντου, τους Ελληνοοθωμανούς όπως προσδιορίζονταν.

KAPETANIDHS.KOSTAS.NIKOS.BIBLIO.17.6.2022 6

Κατήγγειλε τις σφαγές που πραγματοποιούσαν οι Τσέτες του Τοπάλ Οσμάν στον Πόντο, δέχονταν λογοκρισία στην εφημερίδα, αλλά ποτέ δεν έκανε πίσω. Ήταν νέος παντρεμένος με την κόρη του τραπεζίτη Μεταξά, θα μπορούσε να φύγει από τον Πόντο, αλλά προτίμησε να δώσει την μάχη του για τον ελληνισμό και το πλήρωσε με τον απαγχονισμό του στα δικαστήρια της Αμάσειας. Αυτόν τον Εθνομάρτυρα του Πόντου, αλλά και την πνευματική και θρησκευτική ηγεσία του Πόντου, πρέπει να τιμά και να μην ξεχνά ο ελληνισμός.

Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης

IMG 3253

Στην ομιλία του ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, στην μακροσκελή ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: “Ο συγγραφέας και απόγονος του Νίκου Καπετανίδη, Κωνσταντίνος ακολουθώντας μεθοδολογικά τα χνάρια της ιστορίας της οικογένειας του, μας οδηγεί σε αναλοίωτες αλήθειες που κανένας δεν μπόρεσε να εξαφανίσει και μας αποδεικνύει ότι το κράτος μας πολλές φορές ίσως απέτυχε, ίσως έκανε λάθη, ίσως φάνηκε δηλό και εξαρτημένο. Το έθνος μας όμως, το Έθνος των Ελλήνων αποτελεί παγκόσμια και διαχρονικά το φωτεινότερο ίσως παράδειγμα για τους λαούς του κόσμου. Όχι μόνο λόγω της διάρκειας του πολιτισμού του για 3.000 χρόνια, αλλά κυρίως για την αντοχή και τη δύναμη των αξιών που ανέδειξε και ακόμη με πείσμα υπηρετεί: τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, τον ανθρωποκεντρισμό, την παιδεία και τον πολιτισμό.

KAPETANIDHS.KOSTAS.NIKOS.BIBLIO.17.6.2022 7

Το έθνος ως έννοια δεν ταυτίζεται με το λαό, δηλαδή με τους ψηφοφόρους. Επεκτείνεται στους νεκρούς και τους αγέννητους Έλληνες. Τους νεκρούς έναντι των οποίων λογοδοτούμε ιστορικά και τους αγέννητους, στους οποίους χρωστούμε ένα καλύτερο μέλλον. 

Ένας τέτοιος Έλληνας, νεκρός αλλά αθάνατος, στον οποίο ο Ελληνισμός της Ανατολής οφείλει πολλά, δυστυχώς χωρίς να το γνωρίζει, είναι ο Εθνομάρτυρας Νίκος Καπετανίδης”.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης

APOSTOLAKHS.EVAGGELOS.17.6.2022.IMG 3267

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης, ναύαρχος ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ανέφερε πως ο ελληνισμός πρέπει ενωμένος να αντιμετωπίσει τις απειλές που στρέφονται εναντίον του. Έχει όμως χρέος να θυμάται και να αναδεικνύει την προσφορά όλων όσων αγωνίστηκαν για τα εθνικά ιδεώδη. Και ο Νίκος Καπετανίδης, ήταν ένας πρωτοπόρος αγωνιστής της ελευθερίας του λόγου μέσα από την εφημερίδα του και έδωσε την ίδια του τη ζωή, για τις ιδέες του και για τον ελληνισμό.

Ο Χάρης Καστανίδης

KASTANIDHS.XARHS.17.6.2022.IMG 3293

Σε μία μεστή ομιλία ο Χάρης Καστανίδης, πρώην υπουργός και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκε στην προοδευτική και ριζοσπαστική προσωπικότητα του Νίκου Καπετανίδη, ο οποίος πλήρωσε με τις ιδέες του την αφοσίωσή του στην προστασία του ελληνισμού και των Ελλήνων του Πόντου. Έδωσε έναν αγώνα για την ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου των Ελλήνων του Πόντου, είχε επαφή με τους προοδευτικούς στην Ελλάδα, υπέρμαχος της δημοτικής και αγωνιστής. Κι όμως αυτός ο Εθνομάρτυρας του Πόντου, δεν είναι γνωστός στην Ελλάδα, για τον αγώνα που έκανε για την Ελλάδα και τον ελληνισμό και απαγχονίστηκε από τα δικαστήρια της Αμάσειας. Ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για τα δίκαι του ελληνισμού του Πόντου και αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους τους Έλληνες.

Ο Κώστας Καπετανίδης

KAPETANIDIS.KOSTAS.17.6.2022.IMG 3317

Ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Καπετανίδης, “Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη”, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην δημιουργία του βιβλίου, αλλά και όλους εκείνους που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

KAPETANIDHS.KOSTAS.NIKOS.BIBLIO.17.6.2022 4

Στη συνέχεια έδωσε μια κορνίζα με τις επιστολές του Κώστα Καπετανίδη, στον σύλλογο δράσης Νίκου Καπετανίδη, στον πρόεδρό του Γιώργο Γεωργιάδη και στον Κώστα Φωτιάδη.

Επίσης εκ μέρους του συλλόγου δράσης Νίκος Καπετανίδης, στους ομιλητές προσφέρθηκε μία μινιατούρα προτομής του Νίκου Καπετανίδη, έργο του γλύπτη Γιώργου Κικώτη.

KAPETANIDHS.KOSTAS.NIKOS.BIBLIO.17.6.2022 2

Το νέο βιβλίο του Κώστα Καπετανίδη, “Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη”, είναι ιδιωτική έκδοση και όσοι ενδιαφέρονται να το προμηθευτούν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον συγγραφέα στο τηλέφωνο 6974052617 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.