Το βιβλίο του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θωμά Σαββίδη «Ποντιακή Διατροφή» Εκδόσεις Κυριακίδη, θα παρουσιαστεί διαδικτυακά την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2020, με πρωτοβουλία της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, τόσο για το κοινό της χώρας, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν η Πρόεδρος, Συμέλα Σταματοπούλου – Ελευθεριάδου και οι Γραμματείς, Μαίρη Κολεσίδου, Γρηγόρης Σεμπελίδης, «πρόσφατα εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Κυριακίδη το μεγαλειώδες πόνημα του καθηγητή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρίου Θωμά Σαββίδη με τίτλο «Ποντιακή Διατροφή». Σε αυτό το συλλεκτικό έργο των 575 σελίδων συγκεντρώθηκε όλη η εμπειρία και η γνώση για την ποντιακή διατροφική κουλτούρα, η οποία παρουσιάζεται από πολλές οπτικές: γαστρονομική, ιστορική, λαογραφική, ετυμολογική, βιοχημική και μαγειρική. Με πλούσιο αυθεντικό φωτογραφικό υλικό και εξαιρετική ποιότητα έκδοσης, το βιβλίο αυτό θα είναι ένα αληθινό απόκτημα και σίγουρα θα αποτελέσει έργο - σταθμό για Ποντίους και μη.

SABBIDIS.THOMAS.ROMANIA.GERMANIA

Ο Θωμάς Σαββίδης γεννήθηκε στο Κλιματάκι Γρεβενών από γονείς που κατάγονται από το Ακ Νταγ Ματέν του Πόντου. Αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Τσοτυλίου Κοζάνης. Σπούδασε Βιολογία και Χημεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Είναι καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ερευνητικά στα Πανεπιστήμια Γκρατς, Ζάλτσμπουργκ (Αυστρία), Χαϊδελβέργης, Γκαίττιγκεν και στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Καρλσρούης (Γερμανία). Εργάστηκε ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, όπου είχε την ευκαιρία να μελετήσει συστηματικά τα θέματα που αφορούν τον Πόντο. Ακόμα είχε την ευλογία να διδάσκει στη Σχολή της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, να συνεργαστεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και να δώσει διαλέξεις στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και στο Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης. 

Είναι πρόεδρος του Οργανισμού Διεθνοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, ενώ έντονη είναι η δράση του σε πολλές οργανώσεις στον ποντιακό και γενικότερα στον εθνικό χώρο.

Στον ποντιακό χώρο η συμβολή του συνίσταται στην μελέτη και ανάδειξη της ποντιακής διατροφής και η υιοθέτηση των παραδοσιακών διατροφικών αξιών στην σύγχρονη κοινωνία. Ακόμα κατέγραψε επιστημονικά τη χλωρίδα του Πόντου με τα εδώδιμα και φαρμακευτικά φυτά. Δημοσίευσε περισσότερες από 100 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Από τα πρόσφατα συγγράμματά του, που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, αναφέρονται: «Η Διατροφή στον Πόντο», «Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού», «Το Μαστιχόδενδρο της Χίου», «Ομήρου Άμπελος», «Ομήρου Βοτανική», «Τα Βότανα του Πόντου» και «Ποντιακή Διατροφή».

BIBLIO.SABBIDIS.THOMAS.PONTIAKH.DIATROFI.EKDOSEIS.KYRIAKIDH.2020

Η βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Ποντιακή Διατροφή» στο κοινό της Αυστραλίας θα γίνει διαδικτυακά την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021 στις 18:00 ώρα Μελβούρνης.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω της σελίδας Facebook της Ομοσπονδίας: https://www.google.com/url?q=https://www.facebook.com/pontian.org.au&source=gmail&ust=1610442613274000&usg=AFQjCNE-NSFPnjvAdGnE5bhOWmTzLvno_Q">https://www.facebook.com/pontian.org.au

Θα προλογίσουν οι ομιλητές: Συμέλα Ελευθεριάδου - Σταματοπούλου, Πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου. Γεώργιος Παυλίδης, Καθηγητής Ψυχολογίας & Μαθησιακών Δισκολιών. Δέσποινα Αδελφίδου - Γεωργιάδου, Ερμηνεύτρια – Χορωδός. Βασιλική Τσανακτσίδου, Παιδαγωγός, Συγγραφέας θεατρικών έργων στην ποντιακή διάλεκτο. Dr. Θωμάς Σαββίδης, Βιολόγος - Χημικός, Καθηγητής ΑΠΘ.Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ρώμα Σιάχου, Γραμματέας της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης».