Με αναφορές στην αξία της μητρικής γλώσσας, της ποντιακής διαλέκτου, η οποία ομιλείται από εκατομμύρια χρήστες στην Ελλάδα, τον Πόντο και σε όλον τον κόσμο, αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ, «Ο Μικρόν ο Πρίγκιπας», στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2020, στις 7 το βράδυ, και την παρακολούθησαν διαδικτυακά μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Το βιβλίο Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ, «Ο Μικρόν ο Πρίγκιπας», σε απόδοση στην ποντιακή διάλεκτο από την Άννυ – Ανατολή Καριπίδου, εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Αφοί Κυριακίδη ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., και για το βιβλίο μίλησαν άνθρωποι που ασχολούνται με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

Στην αρχή της παρουσίασης, ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, τραγουδιστής και ηθοποιός του ποντιακού θεάτρου, διάβασε ένα κομμάτι από το βιβλίο στην ποντιακή διάλεκτο, ενώ ακολούθησε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Λυσαρίδης, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση και μίλησε για την αξία της απόδοσης στην ποντιακή διάλεκτο του Μικρού Πρίγκιπα.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.MIKRON.PRIGKIPAS.15.1.2021.IMG 9680 1

Ο Κώστας Ανθόπουλος και ο Γιώργος Λυσαρίδης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου "Ο Μικρόν ο Πρίγκιπας"

Ο Κώστας Ανθόπουλος, συντονιστής της εκδήλωσης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, παρουσίασε τους ομιλητές και ακολούθησε η Άννυ – Ανατολή Καριπίδου, εκπαιδευτικός, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της ποντιακής διαλέκτου, επιμελήτρια της απόδοσης του κειμένου στην ποντιακή διάλεκτο, η οποία ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στο να εκδοθεί το βιβλίο και αναφέρθηκε στους λόγους που την οδήγησαν να ασχοληθεί στο να αποδοθεί «Ο Μικρόν ο Πρίγκιπας» στην ποντιακή διάλεκτο.

BIBLIO.MIKROS.PRIGKIPAS.EXYPERY.KARYPIDOY.ANY.AFOI.KYRIAKIDI.EKDOSEIS.AE

Ακολούθως έγινε σύνδεση με τη Βιέννη, μέσω skype, με τον ελληνομαθή Καθηγητή Thede Kahl από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, ο οποίος αναφέφθηκε στην έκδοση του βιβλίου και στην απόδοσή του στην ποντιακή διάλεκτο και στους λόγους για τους οποίους η ποντιακή διάλεκτος και οι διάλεκτοι πρέπει να ομιλούνται από τους συνεχιστές τους, από γενιά σε γενιά.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.MIKRON.PRIGKIPAS.15.1.2021.IMG 9680 3

Η Αντωνία Καραγιαννίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της και δίπλα της ο Κώστας Ανθόπουλος

Στη συνέχεια μίλησε η εκπαιδευτικός Αντωνία Καραγιαννίδου, εκπαιδευτικός με θέμα «Διδακτικές προσεγγίσεις βασισμένες στο βιβλίο Ο Μικρόν ο Πρίγκιπας», τονίζοντας τις μεθόδους μέσα από τις οποίες μπορεί να διδαχθεί η ποντιακή διάλεκτος στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους ευρύτερα.

Ακολούθησε η είσηγηση της Αναστασίας Μαχαιρίδου, φιλολόγου, γλωσσολόγου, εκπαιδεύτριας ποντιακής διαλέκτου με θέμα «Ποντιακή διάλεκτος: Πλαίσια και γλωσσικές οριοθετήσεις με αφορμή τον Μικρόν τον Πρίγκιπαν».

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Αχιλλέα Βασιλειάδη, να διαβάζει αποσπάσματα του βιβλίου «Ο Μικρόν ο Πρίγκιπας».

Διαβάστε την ομιλία του Γιώργου Λυσαρίδη, στον ακόλουθο σύνδεσμο 

http://efxinospontos.gr/eidiseis/6940-giorgos-lysaridis-o-mikron-o-prigkipas-exei-idiaitero-endiaferon-pou-apodidetai-stin-pontiaki-dialekto?fbclid=IwAR2Sk3N2_57aFe-SUGj1yrKZ3Dw3AsALUVwpdAqlYYlajbv_e6WSeiD8PWM 

Διαβάστε την ομιλία της Άννυς - Ανατολής Καρυπίδου, στον ακόλουθο σύνδεσμο 

http://efxinospontos.gr/eidiseis/6942-anny-anatoli-karipidou-i-pontiaki-dialektos-einai-i-glossa-ton-synaisthimaton-mas