Το πρώτο παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο, ξεκίνησε το μεγάλο του ταξίδι στο αναγνωστικό κοινό. Η πρώτη παρουσίαση του παραμυθιού «Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον» του Κοσμά Τσίναλη πραγματοποιήθηκε, στην γενέτειρα του συγγραφέα, την Άψαλο Αριδαίας, με μεγάλη επιτυχία. Την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβαν το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, και ο πολιτιστικός / μορφωτικός σύλλογος.

Η αίθουσα κατάμεστη και το κοινό με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε την  εκδήλωση. Τον συντονισμό είχε ο δ/ντης του Δημοτικού Σχολείου  Γιώργος Ράπτης, ο οποίος προλόγισε  μιλώντας με θερμά λόγια για τον συγγραφέα.

Η εισήγηση της φιλολόγου και εκπαιδεύτριας της ποντιακής διαλέκτου, Αναστασίας Μαχαιρίδου με θέμα  «Η ποντιακή διάλεκτος: Για να μην αποτελεί παρελθόν», μετέφερε σημαντικές γνώσεις και συγκινήσεις στους παρευρισκόμενους.

BIBLIO.THEODRON.KOKKYMELON.TSINALIS

Αποσπάσματα από το παραμύθι ανάγνωσε η Ροζαλία Γαβριηλίδου με τη μουσική υπόκρουση του Διογένη Αϊνατζή, οποίος στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του, μίλησε για το cd που συνοδεύει το βιβλίο και το μουσικό όργανο, την κεμετζέν, που τόσο καλά γνωρίζει. Παρούσα στο πάνελ και η Σοφία Τσοπλακτσόγλου, η οποία αναφέρθηκε στην εμπειρία της για την εικονογράφηση του βιβλίου.

Ο συγγραφέας, Κοσμάς Τσίναλης, με εμφανή συγκίνηση αναφέρθηκε στα κίνητρα που τον οδήγησαν σε αυτό το όνειρο, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, για την πραγματοποίησή του και υπέγραψε αφιερώσεις σε βιβλία.