ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Άλεξ. Ρωμανίδη, Πλούταρχος Κανετίδης «Η ζωντανή ιστορία του Πόντου», ενός ανθρώπου ο οποίος ανάλωσε τη ζωή του στα ποντιακά πράγματα.

PLOUTARXOS.KANETIDIS.KABALA.BIBLIO.9.11.2019 4

Το βιβλίο του ζωντανού θρύλου του Ποντιακού Ελληνισμού προλόγισαν ο γνωστός δικηγόρος Παύλος Γεωργιάδης, ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σάββας Μαυρίδης.

PLOYTARXOS.KABALA.BIBLIO.MABRIDIS.9.11.2019.20191109 193254

Ο συγγραφέας του βιβλίου Γιάννης Άλεξ Ρωμανίδης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας Μιχάλης Τσουλφίδης.

PLOUTARXOS.KANETIDIS.KABALA.BIBLIO.9.11.2019 2

Ο Πλούταρχος Κανετίδης φανερά συγκινημένος από την εκδήλωση προς το πρόσωπό του κατάφερε να πει λίγες κουβέντες προκειμένου να ευχαριστήσει τους παριστάμενους για την ιδιαίτερη τιμή που του έκαναν ώστε να παρευρεθούν στην παρουσίαση του βιβλίου του.

 

PLOUTARXOS.KANETIDIS.KABALA.BIBLIO.9.11.2019 1

Σ’ αυτό ο αναγνώστης θα διαβάσει το ξεκίνημα του "Πλούτου" από το Μαυρόβατο της Δράμας, την πρώτη του επαφή σε ηλικία των 5 ετών με τα Ποντιακά ακούσματα, τον χορό Πιτσάκ – Οϊνί που τον αποδίδει από καρδιάς χορευτικά περισσότερο από πέντε δεκαετίες.

PLOYTARXOS.KANETIDISI.KABALA.THERMI.9.11.20192

Τις παρουσίες του σε εκδηλώσεις για Ποντιακά ζητήματα στο εξωτερικό (Η.Π.Α. – ΡΩΣΙΑ – ΕΥΡΩΠΗ ), την παρουσία του – ως ηθοποιός – σε θεατρικές παραστάσεις, την επαγγελματική του ενασχόληση με το τραγούδι τις γνωριμίες του με ιερά τέρατα της Ποντιακής παράδοσης και άλλα πολλά από την καταγωγή των παππούδων του στον Εύξεινο Πόντο και τον ερχομό στα πάτρια εδάφη.

BIBLIO.PLOUTARXOS.KANETIDIS

Τον Πλούταρχο Κανετίδη τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιαδης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και νυν περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο πρώην Νομάρχης Θεόδωρος Καλλιοντζής.

PLOUTARXOS.KANETIDIS.KABALA.SELBIARIDIS.9.11.2019

Ο γνωστός Καβαλιώτης νευροχειρουργός καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ Παναγιώτης Σελβιαρίδης με καταγωγή από το Χορτοκόπι, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ξανθόπουλος, εκπρόσωποι πολλών πολιτιστικών συλλόγων από τον Νομό Καβάλας των όμορων νομών Δράμας και Ξάνθης καθώς επίσης από Σέρρες και Θεσσαλονίκη.

PLOYTARXOS.KANETIDIS.BIBLIO

Αφού ολοκληρώθηκε η εκδήλωση και υπέγραψε δεκάδες βιβλία και λίγο πριν αρχίσει – ως είθισται – το Ποντιακό γλέντι, ο Πλούταρχος Κανετίδης ζήτησε από τους παριστάμενους να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τριών πρόωρα χαμένων Ποντίων – Φίλων του Ολυμπιονικών Παναγιώτη Ποικιλίδη. – Μπάμπη Χωλίδη – Γιώργου Ποζίδη, στους οποίους θα είναι αφιερωμένη η φετινή ( 21η ) συνάντηση την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στο ”καζάνι του Πλούταρχου” στη Νέα Πέραμο.

PLOYTARXOS.KANETIDIS.KAZANI.POZIDIS.20.11.2019

Μια συνάντηση για μυημένους και με την παρουσία πολλών γνωστών Ποντίων καλλιτεχνών και περισσοτέρων των τριακοσίων καλεσμένων του.

PLOYTARXOS.KANETIDISI.PANAGIODITIDIS.DIAMANTIDOU.9.11.20191

Ο Μπάμπης Παναγιωτίδης και η Μαρία Διαμαντίδου

(Κείμενο φωτογραφίες Μπάμπης Παναγιωτίδης)