Τα βιβλία του Στάθη Κ. Χριστοφορίδη – Σάρπογλη, «Αμιράντ’ – Αραπάντ’» και «Ο Γιάγκον» στη σειρά των εκδόσεων Ποντιακά Παράφυλλα 1 και 2 της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, θα παρουσιαστούν στη Δράμα την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημαρχείου της πόλης.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν, Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης και Δράμας, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών , η Ένωση Χορευτών ο Πυρρίχιος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Ακρίτες Νέας Κρώμνης.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι η Έλσα Γαλανίδου – Μπαλφούσια, φιλόλογος – λαογράφος, η οποία θα μιλήσει με θέμα «Χριστόφορος Χριστοφορίδης και Ποντιακά Παράφυλλα».

Ο  Λεωνίδας Αποστολίδης, φιλόλογος, απόγονος Αραπάντων θα μιλήσει με θέμα «Ποντιακά Παράφυλλα (1) «Αμιράντ’ Αραπάντ» του Στάθη Κ. Χριστοφορίδη – Σάρπογλη.

Και ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, γεωπόνος, συγγραφέας, θα μιλήσει με θέμα «Μαύρα Καιρούς και Μαύρα Ημέρας. Η τριλογία του Στάθη Κ. Χριστοφορίδη – Σάρπογλη».

Η εκδήλωση θα κλείσει με δεξίωση προς τιμήν των παρευρισκομένων.

Ο Στάθης Κ. Χριστοφορίδης – Σάρπογλης

Στον πρόλογο του βιβλίου «Αμιράντ’ – Αραπάντ’» ο Στάθης Κ. Χριστοφορίδης – Σάρπογλης, αναφέρει: «…Κάθε βράδυ η γιαγιά μου και η γριά από την Τόνγια, κάθονταν μέχρι τα μεσάνυχτα, κάνανε εργόχειρα και έλεγαν αυτά που άκουσαν από τους προγόνους τους και απ’ τους γονείς τους στα δικά τους νυχτέρια. Και τίποτα δεν ξεχνούσαν.

Άρχιζαν από της γιαγιάς μου τον προπάππο, τον Αμιρόγλη τον Απόστολο, για το πώς έφυγε από της Συρίας τα μέρη, και το τι τράβηξε ώσπου να έρθει στη Ματσούκα. Έλεγαν για το τι τράβηξαν οι Ρωμιοί στα χρόνια των αγάδων. Έλεγαν για την γενιά των Αραπάντων, των ανταρτών, κι οι ιστορίες τους τελειωμό δεν είχαν…».

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Γιάγκον»

Λέει κι η Ζεκιέ και γελάει. - Θα τραγουδήσω όσο μπορώ. Όμως φοβάμαι πως θα ντροπιαστώ. Πήρε ο Γιάγκος το «αγγείον», πήγε κάθισε δίπλα της κι άρχισε με το σκοπό του «ομάλ’». Τραγούδησε κι η Ζεκιέ. - Βρε συ, λέει ο Ιζέτ’-εφέντης, στο καλό σας! Εσείς, θαρρείς κι ένας πατέρας σάς έκανε! Τέλος, έφαγαν, ήπιαν. Σηκώθηκε ο Μετσίτ’ πήρε τη λύρα κι άρχισε με τη Σέρα. Σηκώθηκε κι ο Ιζέτ’ εφέντης, έβγαλε το σακάκι του κι έπιασε τον Γιάγκο και τη Ζεκιέ απ’ το χέρι. Ο Χατζάγας στεναχωρέθηκε, σηκώθηκε και βγήκε. Πάντα έτσι έκανε. Η Ζεκιέ πήρε και την Φατιμέ και μπήκαν δυνατά στο χορό στη Σέρα. Τό ΄δωσαν και κατάλαβε.