Το βιβλίο του Σοφοκλή Γ. Εταιρίδη «Ιστορία των Ποντίων του νομού Γρεβενών», θα παρουσιαστεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, και ώρα 11.30 το πρωί, στον πολυχώρο πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ, Προξένου Κορομηλά 37, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τηλέφωνο 2310260597.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Περιστέρα Ντόλα, φιλόλογος, Γιώργος Γιαννόπουλος, εκδότης – συγγραφέας, ο Σοφοκλής Εταιρίδης, συγγραφέας του βιβλίου – ερευνητής, ενώ την εκδήλωση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης.

Στη μουσική συνοδεία θα είναι ο Περικλής Μιχαηλίδης στη λύρα και ο Αλέξανδρος Αλεξιάδης στο τραγούδι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν παλιές και νέες φωτογραφίες από τον Πόντο και τον ελλαδικό χώρο.

BIBLIO.ETAIRIDIS.SOFOKLHS.GREBANA.PONTIOI

Ο συγγραφέας του βιβλίου Σοφοκλής Εταιρίδης, γεννήθηκε στο χωριό Νησί των Γρεβενών το 1960. Οι γονείς του, και οι δύο, Γεώργιος Εταιρίδης και Ανατολή Θεοδωρίδου, κατάγονταν από το Νησί Γρεβενών. Ο παππούς του Χρήστος Εταιρίδης και η γιαγιά του Παρθένα Σταμπολίδου από την μεριά του πατέρα του, και ο παππούς του Νικόλαος Θεοδωρίδης από τη μεριά της μάνας του, γεννήθηκαν στο χωριό Σεκί Γασή του Ακ Ντάγ Ματέν του Πόντου. Η γιαγιά του, Δέσποινα Αλτικατίδου, από τη μεριά της μάνας του γεννήθηκε στο χωριό Τοχούζ του Ακ Νταγ Ματέν. Η ποντιακή διάλεκτος, στο ιδίωμα του Ακ Νταγ Ματέν είναι η μητρική του γλώσσα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης, τμήμα Οικονομικό, τώρα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου Σοφοκλής Εταιρίδης, «μέσα από το βιβλίο μου θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ, να γνωρίσουν όλοι περισσότερα για τους Ποντίους και ειδικότερα για τους Ποντίους του νομού Γρεβενών».