Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, ώρα 20:30 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (οδός Σταδίου 24, Αθήνα), θα γίνει η παρουσίαση του μυθιστορήματος Σοχούμ της ηθοποιού και συγγραφέα Γιώτας Ιωαννίδου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αλέξης Σταμάτης, συγγραφέας. Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ηθοποιός. Σοφία Παυλίδου, ηθοποιός. Σοφία Παπάζογλου, τραγουδίστρια.

Η συγγραφέας του βιβλίου, Γιώτα Ιωαννίδου, την ιστορία της οικογένειάς της, την έκανε μυθιστόρημα και την προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό, σε ένα βιβλίο των εκδόσεων ΑΙΩΡΑ και στις 300 σελίδες, μεταφέρει τον αναγνώστη από το Σοχούμ, στην Ελλάδα και στην Κατερίνη, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου.

Η συγγραφέας Γιώτα Ιωαννίδου, εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο και στον κινηματογράφο και ως εκφωνήτρια σε ραδιόφωνο και τηλεόραση και το Σοχούμ, είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Το βιβλίο αναπτύσσεται σε 28 κεφάλαια και ο αναγνώστης παρακολουθεί την ιστορία της οικογένειας, τις δυστυχίες, τις ευτυχίες και τα σκληρά χρόνια που έζησαν, τόσο στο Σοχούμ, όσο και στη συνέχεια πρόσφυγες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κατερίνη, στη συνοικία του Μυλαυλάκου. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί στο μυθιστόρημα την νεοελληνική γλώσσα, αλλά ταυτόχρονα και φράσεις των πρωταγωνιστών στην ποντιακή διάλεκτο, για να αποδώσει πιστά τους διαλόγους, έτσι όπως αυτή τους άκουσε από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Σοχούμ. Καύκασος. Αρχές του 20ου αιώνα. Ένας άνδρας, μια γυναίκα. Αυτός την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά, όταν την βλέπει καλάμια να μαζεύει κάτω από έναν ήλιο που καίει. Αυτή τον ερωτά του αποδέχεται. Παναΐλα και Λεόντης. Έρωτας ανείπωτος τους δένει, έρωτας που με έρωτα δεν μοιάζει. Σχεδόν κυνηγημένοι, με δυο μικρά παιδιά, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γενέτειρα πατρίδα και τους αγαπημένους τους, αναζητώντας καταφύγιο στον τόπο που πατρίδα αποκαλούσαν. Πόνος, απελπισία, περιπλανήσεις και παραπλανήσεις παραμονεύουν στους πρόσφυγα το βήμα. Μέσα από πίκρες και χαρές. Αποχωρίζονται και ανταμώνουν, συγκρούονται και φιλιώνουν. Ανυπότακτοι ενσωματώνονται. Βιώνουν τη ζωή με ένταση και πάθος. Μες στην ξενιτιά ψάχνουν να βρουν την πατρίδα τους. Και τη βρίσκουν.

Τα κεφάλαια του βιβλίου είναι τα ακόλουθα: Στις καλαμιές την πρωτοείδε. Η νύφη ήταν πολύ όμορφη. Μετρημένες τις είχε τις μπουκιές στο τραπέζι η μάνα. Πρέπει αποδώ να την πάρουμε. Στου πατέρα της το σπίτι άνθισε. Αδυναμία μεγάλη του είχε η καλομάνα. Αυτό τώρα πως θα της το πώς Τέτοιο φως δεν είχαν ξαναδεί. Έψαχναν κάπου να σταθούν. Τυλιγμένο σε κουβερτούλα θαλασσιά. Πάλι φεύγουμε, μάνα, για πού; Γύρισε το μωρό να δει. Έγινε η αγκαλιά του ουρανός. Μέτωπο άνοιξε αντίπαλο του έρωτα. Δεν ήταν άνθρωποι αυτοί, ήταν θεριά. Μια μέρα ξύπνησε, κοίταξε τα παιδιά του. Έκρυβε ταλαιπώριες η δουλειά αυτή και περιπέτειες. Ήταν με τα παιδιά, αλλά ήτανε σαν να μην ήταν. Με τρέλες περνούσε την κάθε μέρα. Πάνω στο σμίξιμο των κορμιών ξυπνούσε ταραγμένος. Όλοι με μανία «μπράβο» φώναξαν. Μόνο για σένα. Έχωνε τα νύχια της βαθιά στο χώμα τη ρίζα για να βγάλει. Την είδε με το κόκκινο παλτό. Το σπίτι, εκεί που άδειαζε, γέμιζε με τη μία πάλι. Να πάμε εκεί που ζήσαμε. Η περηφάνια πώς πάει και χάνεται. Το βλέμμα της κιτρίνισε από το χαμομήλι.