ΗΤΤΑ – ΘΡΙΑΜΒΟΣ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Ο Στρατός στο Ελληνικό Κράτος από το 1898 έως το 1922
Δημήτρης Μαλέσης
Εκδόσεις επίκεντρο
Ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Μαλέσης, πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια διδάκτορας του ιδίου πανεπιστημίου, στο βιβλίο του «ΗΤΤΑ – ΘΡΙΑΜΒΟΣ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Ο Στρατός στο Ελληνικό Κράτος από το 1898 έως το 1922», σε πρόλογο του Θάνου Βερέμη, ερευνά τα αίτια της συμμετοχής του στρατού στο ελληνικό κράτος.
Ο συγγραφέας προσπαθεί μέσα από ντοκουμέντα και έρευνα αρχείων να απαντήσει στα ερωτήματα. Ποιος ευθύνεται για το «Μαύρο ‘97»; Αποδόθηκαν ευθύνες; Η πρώτη επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα το 1909 συνιστά επανάσταση ή πραξικόπημα; Συνέβαλε στην «Ανόρθωσιν των κακώς εχόντων» ή λειτούργησε «διαλυτικά» για το στράτευμα; Αλλά και τι σήμαινε για την πολιτική ζωή της χώρας τις επόμενες δεκαετίες; Ποιος ήταν ο κύριος συντελεστής στις νίκες των Βαλκανικών Πολέμων; Αλλά και ποιος ευθύνεται για τον πρώτο μεγάλο διχασμό που συντάραξε τη χώρα τη δεκαετία του 1910 και άφησε ανοικτές πληγές για πολλά ακόμη χρόνια στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας; Αποτελούσε κεραυνό εν αιθρία ή ήταν προδιαγεγραμμένη η σύγκρουση; Ήταν «αντιβασιλικός» ο πρωθυπουργός και υπουργός Στρατιωτικών Βενιζέλος; Πόσο παράτολμη ήταν η Μικρασιατική επιχείρηση; Και, κυρίως, ποιος ευθύνεται για τη μεγάλη καταστροφή που ακολούθησε το ’22. Ένοχοι ή αθώοι οι «έξ» που εκτελέστηκαν στο Γουδί;
Είναι ορισμένα ερωτήματα που θέτει ο συγγραφέας του βιβλίου, χωρίς ωστόσο να δίδονται και οριστικές απαντήσεις, αφού η Ιστορία συνεχίζεται να γράφεται. Η περίοδος που ξεκινά την επομένη του τερματισμού του «ατυχούς» πολέμου το ’97 μέχρι τη στιγμή που η Μεγάλη Ιδέα γίνεται παρανάλωμα στα αποκαΐδια της πυρπολημένης Σμύρνης μπορεί να ιδωθεί ως μια ενότητα, με πυκνό ιστορικό χρόνο, στον οποίο πάντως ο στρατός αποτελούσε τον κομβικό άξονα των εξελίξεων. Χωρίς να καταπιάνεται με τις λεπτομέρειες των στρατιωτικών επιχειρήσεων της 25ετίας, ο συγγραφέας προσπαθεί να φωτίσει ορισμένες πλευρές των γεγονότων μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών του τύπου τη εποχής και του αρχειακού υλικού.
Η βιβλιοπαρουσίαση δημοσιεύθηκε στη μηνιαία εφημερίδα ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, στο τεύχος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2017