Το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη, δρ Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της Μικρασιατικής Τραγωδίας», θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024, στην πόλη της Βέροιας και ώρα 8.30 το βράδυ.
Την εκδήλωση διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας, με την υποστήριξη της Ευξείνου Λέσχης Βεροίας, του Μ.Α.Σ. Καλλιθέας, της Θρακικής Εστίας Βέροιας, του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας και της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας.
Την εκδήληση προλογίζει η Δέσποινα Καρυπίδου φιλόλογος, ενώ ο συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης θα μιλήσει για το βιβλίο, αλλά και για τα αίτια της Μικρασιατικής Τραγωγίας και πως τα βίωσε ο ελληνισμός, εκείθεν του Αιγαίου που ξεριζώθηκε από τα πατρογονικά του εδάφη και πως τους πρόσφυγες τους αντιμετώπισε η επίσημη ελληνική πολιτεία.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο Sala Ελιά, Λεωφ. Ανοίξεως 61, στην πόλη της Βέροιας.
Το βιβλίο
Ο συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης, στο βιβλίο εξετάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αντικατέστησε τη Συνθήκη των Σεβρών του Αυγούστου του 1920, και ήταν η μόνη από τις Συνθήκες που υπογράφτηκαν μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των νικητριών δυνάμεων της Αντάντ και των ηττημένων χωρών, που αναθεωρήθηκε και οι πρόνοιές της ακυρώθηκαν.
Η έκδοση του βιβλίο επιχειρεί να περιγράψει το ιστορικό πλαίσιο εκείνης της εποχής που διαμόρφωσε τον σύγχρονο κόσμο μας, τόσο σε επίπεδο εσωτερικής κοινωνικής ολοκλήρωσης, όσο και την οριστική γεωπολιτική ισορροπία στην Εγγύς Ανατολή.
Μετά από το πρώτο κεφάλαιο που επιγράφεται «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης», τα κεφάλαια που ακολουθούν αναδεικνύουν πλευρές της κρίσιμης εκείνης εποχής που είτε χρήζουν μεγαλύτερης ανάλυσης και διερεύνησης, είτε σχετίζονται με άγνωστες ανθρωπιστικές καταστροφές.
Έχουν τους εξής τίτλους: «Το διεθνές πλαίσιο και η διαχείριση της μικρασιατικής πρόκλησης». «Το Ζήτημα του Πόντου: Προσδοκίες και Ματαιώσεις». «Σοβιετική Ρωσία: «Από τη Συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ (1918) στο σύμφωνο συνεργασίας με τους κεμαλικούς (1921)». «Πρόσφυγες του ’22 στη «μητέρα - πατρίδα». «Πρόσφυγες κι Αριστερά». «Πρόσφυγες στη Ρωσία και στην ΕΣΣΔ». «Το τέλος της τραγωδίας. Όταν τα οστά των θυμάτων έγιναν εμπορεύσιμη ύλη».