Ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδιακής Εθνικής και Πολιτιστικής Αυτονομίας Ελλήνων της Ρωσίας σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό στο έδαφος της Μονής Παναγίας Σουμελά.

Ο ΦΚΑ Ελλήνων της Ρωσίας, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα εκατό χιλιάδων ρωσικών ελληνικών διασποράς, ανησυχεί εξαιρετικά για το γεγονός της οργάνωσης ακατάλληλης ντίσκο στο έδαφος της μονής Παναγίας Σουμελά - ιερός τόπος για μια Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που συνέβη είναι μια εξαιρετικά κακοσκέφτη πρωτοβουλία μιας ξεχωριστής ομάδας ατόμων που, σύμφωνα με αυτούς, προσπαθούσαν να βρουν μια νέα μορφή εκλαΐκευσης των εμβληματικών ιστορικών τόπων της Τουρκίας. Ωστόσο, οι συνέπειες των πράξεών τους δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο δρόμος που έχουν επιλέξει δεν είναι ο σωστός.

Για εκατομμύρια πιστούς, αυτή η αρχαία κατοικία είναι ένα από τα κυριότερα ιερά της Ανατολικής Ορθοδοξίας, ένας τόπος πνευματικής δύναμης και προσευχής. Τέτοιος είναι ο ιστορικός σκοπός του μοναστηριού, που έλαβε νέα ζωή πριν από 10 και πλέον χρόνια, χάρη στην πρωτοβουλία να τελέσει ετήσια λειτουργία που υλοποιείται εδώ, μεταξύ άλλων και με την άμεση συμμετοχή των Ελλήνων της Ρωσίας.

Η αντίδραση της κοινωνίας που καταδίκασε όσα έγιναν ήταν προβλέψιμη - δηλώσεις εκπροσώπων εκκλησιών, αξιωματούχων, πολλά οργισμένα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα. Μέσα από τις προσπάθειες διαφόρων, δημοσίων δομών και οργανισμών, ακούστηκε η φωνή μας - Η Τουρκία ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.

Πιστεύουμε σε μια λογική λύση της κατάστασης και ελπίζουμε ότι οι αρχές της χώρας θα δώσουν επαρκή εκτίμηση του τι έχει συμβεί, θα βρουν άλλες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση ιστορικών αντικειμένων χριστιανικής κληρονομιάς που δεν υποτιμούν το μεγαλείο των αρχαίων μνημείων των κόσμων ω πολιτισμοί που δεν προσβάλλουν την ιστορική μνήμη.

Συμβούλιο του FNCA Ελλήνων της Ρωσίας