Ένα αξέχαστο τριήμερο με άρωμα Πόντου, βίωσαν νέες και νέοι των Συλλόγων Ποντίων Βαυαρίας, του Μονάχου, Νυρεμβέργης, Άουγκσμπουργκ και Λάουφ, στο Ποντιακό Βαυαρικό Κάμπινγκ, όπου όλοι μαζί έστησαν σκηνές, μαγείρεψαν, τραγούδησαν και παρουσίασαν θέματα της παράδοσης του ποντιακού πολιτισμού και της λαογραφίας, σε έναν ξενώνα νεότητας σε ένα μικρό χωριό στα περίχωρα του Νταχάου, το Ainhofen, την Παρασκευή 7, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023.

BAYARIA.KATASKHNOSH.PONTOS.7 9.7.2023 4

Συγκεκριμένα, το τριήμερο 7-8-9 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το «Pontisches Bavarisches Camp» (Ποντιακό Βαυαρικό Κάμπινγκ) με συμμετοχή των νεολαίων των Συλλόγων Ποντίων Βαυαρίας: Μονάχου, Νυρεμβέργης, Άουγκσμπουργκ και Λάουφ.

BAYARIA.KATASKHNOSH.PONTOS.7 9.7.2023 3

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου οργανώθηκε συναπάντημα νεολαίας σε ξενώνα νεότητας σε ένα μικρό χωρίο στα περίχωρα του Νταχάου, το Ainhofen.

BAYARIA.KATASKHNOSH.PONTOS.7 9.7.2023 1

Από τις πρώτες κιόλας ώρες της συνάντησης επικρατούσε υψηλό αίσθημα συνεργασίας  και αλληλεγγύης όπως και ανιδιοτελούς προσφοράς για τον κοινό στόχο, τη διατήρηση, διάδοση και διάσωση της ποντιακής ταυτότητας στη Γερμανία.

BAYARIA.KATASKHNOSH.PONTOS.7 9.7.2023 5

Οι νέοι μαζί έστησαν σκηνές, μαγείρεψαν, τραγούδησαν, χόρεψαν και παρουσίασαν ενδιαφέροντα θέματα του ποντιακού πολιτισμού και λαογραφίας και έτσι έστησαν τη βάση μιας μακροχρόνιας φιλίας.

BAYARIA.KATASKHNOSH.PONTOS.7 9.7.2023 6

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν είναι τα εξής:

Καλατσεύω auf Deutsch. Λέξεις στην ποντιακή που χρησιμοποιούμε στα γερμανικά-αγγλικά (Σύλλογος Ποντίων Άουγκσμπουργκ).

Ήθη και Έθιμα του Πόντου (Σύλλογος Ποντιων Μονάχου).

Μια φορεσιά – Μια  Ιστορία (Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης).

Να σημειωθεί ότι η δημιουργία και παρουσίαση των θεμάτων έγινε εξ ολοκλήρου από τα παιδιά των Νεολαίων.

BAYARIA.KATASKHNOSH.PONTOS.7 9.7.2023 2

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μονάχου για την προσφορά 2 μεγάλων σκηνών κάτω από τις οποίες οι νέοι διεκπεραίωσαν πολλές από τις δραστηριότητές τους.