Στη σημασία που θα έχει στην Ευρώπη η ίδρυσης Έδρας Σπουδών στη Γερμανία που θα μελετά την ελληνική εμπειρία στα χρόνια της οθωμανοκρατίας, αναφέρθηκε ο Νίκος Μιχαηλίδης, διδάκτορας ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου του Πρίστον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης, που έγινε στο Μόναχο το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, παρουσία ποντιακών και ελληνικών οργανώσεων και χορηγών, μιας και είναι χρηματοδοτούμενη από τον ελληνισμό, δίχως καμία συμμετοχή από την ελληνική πολιτεία.

Στον χαιρετισμό του ο Νίκος Μιχαηλίδης ανέφερε. Καλησπέρα σε όλους τους παρευρισκομένους.

Ονομάζομαι Νίκος Μιχαηλίδης, είμαι διδάκτορας ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου και τιμή να απευθύνω σύντομο χαιρετισμό στη σημερινή συνάντηση σας στη Γερμανία. Όταν πριν από περίπου 3 χρόνια, πρότεινα δημοσίως, με άρθρο μου στην εφημερίδα ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, την ίδρυση, αρχικά, μιας έδρας σπουδών για τον ποντιακό ελληνισμό στη Γερμανία, πίστευα ότι η ιδέα μου αυτή θα εμπνεύσει και θα βρει ευρεία υποστήριξη, διότι εξυπηρετούσε μια σημαντική ανάγκη. Την ανάγκη παραγωγής γνώσης και ενημέρωσης της γερμανικής ακαδημαϊκής, δημοσιογραφικής και πολιτικής κοινότητας για θέματα που αφορούν στον ελληνισμό και στον κρίσιμο ρόλο του στον παρευξείνιο χώρο και όχι μόνο. Μια έδρα σπουδών που παράγει γνώση για τα ιστορικά γεγονότα αλλά και διαμορφώνει τις διανοητικές και ερευνητικές σταθερές και αντιλήψεις του παρόντος για θέματα συγκεκριμένης ατζέντας που είναι κρίσιμα για την ειρήνη, την δημοκρατία και την συνεργασία στον παρευξείνιο χώρο και στην Μεσόγειο.

Είχα λοιπόν προτείνει η εν λόγω έδρα σπουδών να ασχολείται κατά προτεραιότητα με την μελέτη και ανάδειξη της ελληνικής εμπειρίας στα χρόνια της οθωμανοκρατίας, όπου ιδιαίτερη βαρύτητα θα δίδεται και στο ζήτημα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Επίσης, η έδρα αυτή θα μπορεί να μελετά τις σχέσεις των Ελλήνων με άλλους πληθυσμούς και λαούς της Μικράς Ασίας σε ιστορικό και σύγχρονο πλαίσιο.

Είναι σημαντικό, φίλες και φίλοι, οι γερμανικοί αλλά και ευρύτερα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η πολιτεία και η κοινωνία της Γερμανίας, να ενημερώνονται σωστά για τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην κρίσιμη αυτή γεωγραφική περιοχή και επηρέασαν τα ελληνικά και τα γερμανικά συμφέροντα, και θα έλεγα πως συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να τα επηρεάζουν.

Πέρα από την διδασκαλία και την έρευνα, η Έδρα θα μπορούσε σταδιακά να εξελιχθεί σε μια δεξαμενή σκέψης (ένα ελληνικό think tank στη Γερμανία, αυτό τουλάχιστον είναι το δικό μου όραμα και η προσδοκία μου) που μέσα από συνέδρια και δημοσιεύσεις, θα παράγει και πολιτικές προτάσεις για το γερμανικό πολιτικό σύστημα σε ζητήματα που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί οι δραστήριες δυνάμεις του ελληνισμού της Γερμανίας ανέλαβαν την πρωτοβουλία συλλογής κεφαλαίων και εκπόνησης του σχεδίου για την ίδρυση μιας τέτοιας έδρας σπουδών.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο ελληνισμός γενικότερα αλλά και οι φιλικοί δημοκρατικοί λαοί της Μικράς Ασίας που ζουν και εργάζονται στην Γερμανία και οι Γερμανοί δημοκράτες, αλλά και όλοι όσοι πιστεύουν στην ειρηνική συνύπαρξη, στην ελευθερία και στην συνεργασία, μέσα από αυτή την Έδρα θα αποκτήσουν έναν φόρουμ δημόσιας έκφρασης, παραγωγής και ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης για κρίσιμα ζητήματα που μέχρι πρόσφατα ήταν σχετικά περιθωριοποιημένα στον γερμανικό δημόσιο διάλογο.

Αρχική μου πρόταση ήταν η νέα αυτή Έδρα να ονομαστεί «Έδρα Σπουδών Πολυχρόνης Ενεπεκίδης.» Έτσι θα τιμήσουμε και την μνήμη ενός σπουδαίου Έλληνα επιστήμονα ο οποίος παρήγαγε σημαντικότατο επιστημονικό έργο στον γερμανόφωνο κόσμο.

Η στελέχωση της έδρας από επιστημονικό προσωπικό διεθνούς ακαδημαϊκής εμβέλειας και εμπειρίας, με βαθιά γνώση της ιστορικής και πολιτικής πραγματικότητα της περιοχής, είναι επίσης κάτι εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό για την επιτυχία του έργου της. Πιστεύω πως μια τέτοια νέα έδρα σπουδών μπορεί να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο επιστημονικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γερμανία και να ισχυροποιήσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, διαμορφώνοντας παράλληλα μια συναντίληψη για ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και τις δύο χώρες και τις κοινωνίες τους. Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία, και ζητώ την ομόθυμη υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας από τις ενεργές δυνάμεις του ελληνισμού της Γερμανίας και ευρύτερα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη.

Νίκος Μιχαηλίδης

Διαβάστε τί έγινε στην εκδήλωση παρουσίασης για τις ελληνικές μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία σχετικά με τα γλωσσικά ιδιώματα της ελληνικής γλώσσας και τις παρουσίας των Ελλήνων στην Ανατολία, στο ακόλουθο Link  

http://www.efxinospontos.gr/omogeneia/9256-ellinikes-metaptyxiakes-spoudes-sti-germania-gia-ta-glossika-idiomata-tis-ellinikis-glossas-kai-tis-parousias-ton-ellinon-stin-anatolia