Συγκεντρώσεις και πορείες μνήμης πραγματοποίησαν στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στις πόλεις Σίδνεϊ και Μελβούρνη, οι Αρμενικές, Ασσυριακές και Ελληνικές κοινότητες, ενωμένες, προκειμένου να γίνει η αναγνώριση και των τριών γενοκτονιών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Παναγιώτης Στεφανίδης και ο γραμματέας Νικόλαος Μακρίδης, «η σημερινή ημέρα ειναι ιστορική καθώς για πρώτη φορά οι Αρμενικές, Ασσυριακές και Ελληνικές κοινότητες ενωμένες μαζί, σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη ταυτόχρονα, βάδισαν για την δικαίωση, την αναγνώριση και των τριών γενοκτονιών.

AFSTRALIA.GENOKTONIA.SYDNEY.24.4.2021.2

Τα μέλη και η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας εργάστηκαν ακούραστα για να επιτύχουν αυτό που κάποτε θεωρούνταν αδύνατο - μια ενωμένη προσέγγιση χέρι - χέρι για αναγνώριση. Ακαδημαϊκοί και από τις τρεις κοινότητες συνεργάζονταν εδώ και χρόνια στην Αυστραλία. Και παρόλο που οι Κοινοτικές ομάδες πάντοτε παρευρίσκονταν στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, θεωρούνταν πάντα «η δική τους εκδήλωση».

AFSTRALIA.GENOKTONIA.SYDNEY.24.4.2021.1

Φέτος ήταν διαφορετικά. Φέτος, πραγματοποιήθηκε η πραγματική επιθυμία του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβουλίου, της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και του Ασσυριακού Εθνικού Συμβουλίου της Αυστραλίας.

Ο Παναγιώτης Στεφανίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας είπε: «Ακαδημαϊκοί όπως ο δικός μας Δρ. Παναγιώτης Διαμάντης και ηγέτες των Ποντιακών Κοινοτήτων όπως η Πρόεδρος του Pontoxeniteas Sydney Maria Anthony και ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και σημερινός Πρόεδρος του Συλλόγου της Παναγίας Σουμελά Σίδνεϊ, Peter Papoulidis, έπαιξαν ζωτικό ρόλο στο Σίδνεϊ στη διατήρηση μιας ισχυρής σχέσης με τις άλλες κοινότητες εκεί.

Περαιτέρω, νότια στην πατρίδα μας την Μελβούρνη, ακτιβιστές εντός της κοινότητάς μας όπως ο Κώστας Αντωνιάδης και ο Νικόλαος Μακρίδης έπαιξαν ζωτικό ρόλο στη δημιουργία στενών δεσμών με αυτές τις κοινότητες την τελευταία δεκαετία.

AFSTRALIA.GENOKTONIA.MELBOYRNH.AKRITES.TOY.PONTOY.24.4.2021

Ωστόσο, ο Σύλλογος της Μελβούρνης «Akrites Tou Pontou» έπαιξε το δικό του ρόλο βοηθώντας στην ένωση των τριών κοινοτήτων. Το 2019, οι «Akrites Tou Pontou» είχαν τον κύριο ρόλο στο Ελληνικό Φεστιβάλ της Μελβούρνης όπου τα χορευτικά συγκροτήματα και των τριών κοινοτήτων (Αρμενίοι – Ασσύριοι - και Ελληνες του Πόντου) χόρεψαν ταυτόχρονα στη σκηνή για να τιμήσουν την 100ή επέτειο της 2ης φάσης της Ελληνικής Γενοκτονίας".

Με την θεμελίωση των βασικών εργασιών τόσο στο Σίδνεϊ όσο και στη Μελβούρνη, ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να μεταφερθεί η διεκδίκησή μας στο επόμενο επίπεδο.

AFSTRALIA.GENOKTONIA.ENOMENH.PROTOBOYLIA.DIKAIOSYNHS.KAMPERA.2020

Τον περασμένο Μάρτιο του 2020, οι ηγέτες και των τριών κοινοτήτων συναντήθηκαν στην Καμπέρα και δημιούργησαν την «Ενωμένη Πρωτοβουλία για τη Δικαιοσύνη» που μέχρι σήμερα έχει πάνω από 40 μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου που υπέγραψαν την δέσμευση αναγνώρισης των Γενοκτονιών και των τριών κοινοτήτων.

Η περαιτέρω συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενίσχυσε τους δεσμούς με τις τρεις κοινότητες και σήμερα, στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ οι τρεις κοινότητες συμμετείχαν σε πορεία δικαίωσης και αναγνὠρισης και των τριών γενοκτονιών. Αρμένικες, Ασσυριακές και ναι Ελληνικές σημαίες ήταν όλες παρούσες και στις δύο πορείες.

Στο Σίδνεϊ, ομιλητής για την Ελληνική κοινότητα ήταν ο Δρ. Παναγιώτης Διαμαντής.

AFSTRALIA.GENOKTONIA.SYDNEY.24.4.2021.3

Στη Μελβούρνη ομιλητής εξ ονόματος της Ελληνικής Κοινότητας ήταν ο Κωνσταντίνος Καλυμνίου από την «Παν-Ηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας» και ο Παναγιώτης Στεφανίδης, Πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας».

Ο Παναγιώτης Στεφανίδης

AFSTRALIA.GENOKTONIA.MELBOURNH.STEFANIDIS.PETER.24.4.2021

Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Στεφανίδης τόνισε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, ήρθε η ώρα! Γενιές έχουν έρθει και έχουν φύγει, από τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων. Τραυματισμένοι από αυτά που υπέφεραν, πολλοί είχαν επιλέξει να ξεχάσουν, για να μην επιβαρύνουν τα παιδιά τους και να προχωρήσουν. Σε λιγότερο από 2 δεκαετίες, το άσχημο πρόσωπο της Γενοκτονίας εμφανίστηκε στην Ευρώπη για άλλη μια φορά, ξεκινώντας από τη ναζιστική τότε Γερμανία. Οι ηγέτες με ισχυρές ηθικές πεποιθήσεις είναι αυτοί που αφήνουν το σημάδι τους για το καλύτερο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κύριε Πρωθυπουργέ, τον Μάρτιο του 2020, οι Αρμένικες, Ασσυριακές και Ελληνικές κοινότητες ενώθηκαν και δημιούργησαν την «Ενωμένη Πρωτοβουλία για τη Δικαιοσύνη».

Ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, ήταν η πιο περήφανη στιγμή μου. Για χρόνια οι μεμονωμένες φωνές μας δεν ακούγονταν. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, τα μέλη του Κοινοβουλίου στην Καμπέρα, το Κοινοβούλιο σας, κύριε πρωθυπουργέ και από τις δύο πλευρές αναλαμβάνουν δράση, συμμετέχουν στη δέσμευση για δικαίωση και απαιτούν αναγνώριση.

Είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλάβετε την πρωτοβουλία, που πολλοί από τους συναδέλφους σας το ζητούν και να αναγνωρίσετε και ναι, να πείτε αυτό που συνέβη στον Αρμενικό, τον Ασσυρικό και τον Έλληνικό λαό πριν από 100 χρόνια, τι ήταν; «Γενοκτονία». Όχι γιατί δαιμονοποιεί κάποιους, αλλά επειδή είναι μια θεμελιώδης αλήθεια. Η Γενοκτονία είναι η θλιβερότερη πράξη που η ανθρωπότητα έχει προκαλέσει ποτέ στον εαυτό της. Εάν αποτύχουμε να την αναγνωρίσουμε τότε πως μπορούμε να ελπίζουμε να εξαλειφθεί!.

Κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίζουμε ότι είστε ένας άνθρωπος της πίστης. Τα θύματα που ατιμάζονταν ήταν λόγω της πίστης τους. Όταν ρώτησα τον δικό μας Επίσκοπο Σιλουάν της Σινώπης «γιατί πολεμούμε τόσο σκληρά Θεοφιλέστατε; Γιατί θυσιάσαμε τόσα πολλά για την πίστη μας και την ταυτότητά μας; "Ο Θεοφιλέστατος χαμογέλασε, μου έδωσε τη Βίβλο και εκεί ακριβώς, στο βιβλίο του Ησαΐα, Κεφάλαιο 1 στίχος 17 έγραφε: «Μάθετε να πράττητε το καλόν, εκζητήσατε κρίσιν, κάμετε ευθύτητα εις τον δεδυναστευμένον, κρίνατε τον ορφανόν, προστατεύσατε την δίκην της χήρας."

Στη συνέχεια, Ο Θεοφιλέστατος μου είπε: «Αυτό δεν είναι μόνο μια Χριστιανική υποχρέωση, αλλά και μια ανθρωπιστική. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους την υποχρέωσή του ενός απέναντι στον άλλον. " Ελπίζουμε να κάνετε το ίδιο κύριε Πρωθυπουργέ. Υγεία και ευλογία».

Οι συμμετέχοντες

Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθηκαν και υποστήριξαν τις πορείες και προσβλέπουμε στη συνεχή υποστήριξη για τα επόμενα χρόνια. Θα θέλαμε να αναφέρουμε τους Οργανισμούς που έλαβαν μέρος και να τους ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή τους.

Οι Ελληνικοί Σύλλογοι και οργανισμοί που πήραν μέρος: Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο Νέας Νότιας Ουαλίας. Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας. Πανμακεδονική Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας. ΑΧΕΠΑ Νέας Νότιας Ουαλίας. Πανηπεριωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας. UNSW Hellenic Studies Foundation. Μυτιλινιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας. Κρητική Κοινότητα Σύδνευ. Ποντιακή Κοινότητα Παναγία Σουμελά Σύδνευ. Ποντοξενιτέας Νέας Νότιας Ουαλίας. Ποντιακός εκπαιδευτικός Μορφωτκός Σύλλογος Βικτώριας «ΟΙ Ακρίτες του Πόντου». Ελληνική Ποντιακή Κοινότητα Γουλογκόνγκ «Ο Διογένης» Νέας Νότιας Ουαλίας. Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης Βικτωρίας. Εύξεινος Πόντος Μελβούρνης».