Το νέο cd «Τοξαρέας Αμάραντα», που βασίζεται στην πτυχιακή εργασία του Γιάννη Τσανασίδη με θέμα «Οι λυράρηδες του Πόντου γεννημένοι πριν το 1920», βρίσκεται πλέον μεταξύ δισκογραφικών παραγωγών του συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης. 

Τα τραγούδια του δίσκου συνοδεύτηκαν από και τη λύρα του Γιάννη Τσανασίδη και το νταούλι του Γιάννη Πολυχρονίδη, ενώ οι σκοποί επενδύθηκαν με τις φωνές των Στάθη Αλεξανδρίδη, Λευτέρη Ανδρεάδη, Γιάννη Γκόσιου, Στέργιου Ζημπιλιάδη, Κώστα Καλούση, Δημήτρη Κοτσογλανίδη, Γιάννη Παρηγορίδη, Τάσου Παρχαρίδη, Στάθη Πορφυρίδη, Άκη Σιαμίδη, Βασίλη Τοπαλίδη και Στάθη Τσαϊρίδη.

Πολύτιμοι συνεργάτες αυτής της προσπάθειας υπήρξαν ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης (Σάρπογλης), ο οποίος ασχολήθηκε με την επιμέλεια της ιστορικής γραφής των διστίχων και του λεξικού, καθώς και η φιλόλογος-εκπαιδεύτρια Ποντιακής Διαλέκτου Αναστασία Μαχαιρίδου και ο Σάββας Τσενεκίδης, οι οποίοι προσέφεραν την πολύτιμη συμβουλή τους χάρη στην τεκμηριωμένη γνώση και το μεράκι τους.

Αρωγοί υπήρξαν και ο ηχολήπτης Γιώργος Μπακάλης, η φωτογράφος Ιωάννα Τσάκα, ο γραφίστας Στέλιος Κυριζάκης, ο Νίκος Ταυρίδης και ο Απόστολος Σιώπης, ο οποίος επιμελήθηκε το mastering.

O Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην κυκλοφορία αυτού του δίσκου!

Την μεταπτυχιακή του εργασία ο Γιάννης Τσανασίδης την παρουσίασε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, απ’ όπου μπορείτε να ακούσετε ένα σχετικό κομμάτι