Ανακοίνωση για την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη σχετικά με τις δηλώσεις του για τη Γενοκτονία των Ποντίων, εξέδωσε η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Η ιστορία, για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση του Ηροδότου, εξετάζει τα «εξ  ανθρώπων γενόμενα». Τα γενόμενα αυτά, εμείς τ’ αποκαλούμε γεγονότα. Όπως δηλώνει και η ίδια η λέξη, γεγονός είναι κάτι που έχει γίνει. Τα γεγονότα διαδραματίζονται μέσα στο χρόνο και συμβαίνει μερικά από αυτά να είναι τόσο σημαντικά και να έχουν τόσο μεγάλη χρονική απήχηση, ώστε να δίνουν έναν τόνο ιδιαιτερότητας στις εποχές που διαδραματίζονται. Τις εποχές αυτές τις αποκαλούμε ιστορικές. Τα γεγονότα πάλι, μιλάνε στην ψυχή του λαού κι έτσι δημιουργείται η ιστορική παράδοση. Κι εφόσον ένας λαός μένει πιστός στην παράδοσή του αυτή, λέμε ότι έτσι διασώζει την ιστορική του συνέχεια.

«Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία»,  «αγαπητέ» κ. Φίλη. Ευτυχώς η ιστορία έχει γράψει την πραγματικότητα και ευτυχώς η ιστορία δεν «παίζει» με τις λέξεις, απλά καταγράφει γεγονότα. Γεγονότα ποικίλα, επιτυχίες, πολιτιστικά και πολιτισμικά μεγαλουργήματα, δολοφονίες, Γενοκτονίες, πολέμους. Η πραγματικότητα αυτή γράφτηκε Ελεύθερα, με Αρετή και Τόλμη. Ίσως δεν γνωρίζει ο κ. Φίλης την προαιώνια παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Χρονολογείται από τον 8αι π.Χ. Τότε που οι σημερινοί Νεότουρκοι βρίσκονταν στον γενέθλιο χώρο τους, στις στέπες.

Ευτυχώς ο ποντιακός λαός, με Αρετή, Τόλμη, Ελευθερία και Αξιοπρέπεια, κατέχοντας την ιστορική του παράδοση, δεν κλυδωνίζεται από απόψεις σαν κι αυτές που εκφράζει ο κ. Φίλης. Απόψεις που εκφράζει το πολιτικό κατεστημένο των τελευταίων χρόνων παγκοσμίως, που παρουσιάζει στην ανθρωπότητα ότι διακατέχεται από ελευθερία και δικαιοσύνη, αλλά κατ’ ουσίαν επιθυμεί και στοχεύει να εξαφανίσει την ελληνική ιστορική συνείδηση, την επιβίωση και αναβίωση της ιστορικής μνήμης της Ελλάδας και εν προκειμένω του ποντιακού λαού.

Η Αδελφότης Κρωμναίων Καλαμαριάς, ως επίγονος των ακμαίων γεννητόρων της στον ιστορικό Πόντο  θα συνεχίσει με Αρετή και Τόλμη και σαφώς με Ελευθερία να λειτουργεί ως Εστία επιβίωσης και αναβίωσης της ιστορικής παράδοσης του Πόντου. Θα μεταδίδει και θα δίδει το δικαίωμα στις επίγονες γενεές των Ποντίων, να γνωρίζουν την ιστορική αλήθεια.

Τα κόκαλα των δολοφονηθέντων προγόνων μας, σήμερα δεν θα τρίζουν από τον επαίσχυντο λόγο, σαν κι αυτόν του κ. Φίλη. Αντίθετα τα πνεύματά τους θα αισθάνονται δικαίωση, που οι επίγονοι του ποντιακού γένους αντέδρασαν με ομοψυχία. Και σαφώς υπερήφανοι, που οι επίγονοί τους ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ και δεν εξαγοράζονται.

Καλαμαριά, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015».