Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνα και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, ζητάει η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), για το θέμα των απόψεών του σχετικά με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Ανατολής, όπως επίσης και να συζητήσουν το θέμα της αφαίρεσης του κεφαλαίου για τη γενοκτονία των Ποντίων από το βιβλίο ιστορίας της Γ’ Λυκείου από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Η επιστολή

Στην επιστολή της ΔΙΣΥΠΕ την οποία υπογράφουν ο πρόεδρός της Γιώργος Παρχαρίδης και ο γενικός γραμματέας Γιάννης Αντωνιάδης, αναφέρεται:

«Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, το παγκόσμιο και μεγαλύτερο όργανο του Ποντιακού Ελληνισμού εκπροσωπώντας Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία σας εύχεται καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλάβατε και καλή συνεργασία.

Η παιδεία αποτελεί την καλύτερη εγγύηση και διασφάλιση της προοπτικής για τις επόμενες γενιές, αλλά και για ευημερία και ανθρώπινη συμβίωσή της σε μία κοινωνία των πολιτών.

Κύριε Υπουργέ,

Το θέμα της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων  του Πόντου και των Ελλήνων της Ανατολής  είναι μείζονος σημασίας για τον απανταχού Ποντιακό Ελληνισμό. Από την δεκαετία του 1980 δίνει αγώνες προς όλες τις κατευθύνσεις με χρονολογία σταθμό το Φεβρουάριο του 1994, που αναγνωρίστηκε ομόφωνα από την Ελληνική Βουλή. Έκτοτε, ο απανταχού Ποντιακός Ελληνισμός με μπροστάρη τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, αλλά και όλες τις ομοσπονδίες του εξωτερικού δίνει τον αγώνα για την Διεθνή αναγνώριση. Στον αγώνα αυτό είναι γεγονός ότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εν αντιθέσει με άλλα κράτη, όπως η Σουηδία, η Κύπρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Αρμενία και η Ενωμένη Ευρώπη. Κύριε Υπουργέ,

Εμείς πιστεύουμε ότι με την έκφραση των απόψεών σας σχετικά με την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Ανατολής  σε άρθρο σας που δημοσιεύτηκε στις 20-8-2014 στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ» θίξατε την μνήμη των νεκρών μας και μειώσατε την δυναμική που αναπτύχθηκε από τον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό για την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Πιστεύουμε όμως επίσης ότι σήμερα ως υπεύθυνος Υπουργός Παιδείας θα επαναπροσδιορίσετε τις μη ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα απόψεις σας και θα είστε συμπαραστάτης στον αγώνα που δίνουμε για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Ανατολής.

Επίσης, να σας εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το θέμα της αυθαίρετης αφαίρεσης από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, του κειμένου της ιστορίας που αναφερόταν στον ποντιακό Ελληνισμό  και την Γενοκτονία αυτού από την ύλη της Γ' Λυκείου (από μάθημα επιλογής). Είναι ξεκάθαρο ότι εξυπηρετούνται σκοπιμότητες, που δεν τιμούν κανέναν. Ο Οικουμενικός Ποντιακός Ελληνισμός δεν πρόκειται να το δεχτεί και θα αντιδράσει δυναμικά.

Κύριε Υπουργέ,

Η Διεθνής Συνομοσπονδία  Ποντίων Ελλήνων ζητά συνάντηση μαζί σας στο αμέσως επόμενο διάστημα για μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τελούμε εν αναμονή δική σας απάντησης».