Να ανακαλέσει τον ορισμό του Νίκου Φίλη ως υπουργού Παιδείας, καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, για το προσβλητικό του άρθρο, όταν καταφέρθηκε εναντίον των 38 βουλευτών της ΝΔ που ζητούσαν από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ενσωματωθούν στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο οι γενοκτονίες που αναγνώρισε το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο κ. Αναστασιάδης με σχετικό δελτίο τύπου, αναφέρει, πως αν «δε ο κ. Φίλης εμμένει στις απόψεις του  και σήμερα, πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του Ν. 4285/2014».

Ο Σάββας Αναστασιάδης

Στο δελτίο τύπου ο Σάββας Αναστασιάδης αναφέρει: «Ο Πρωθυπουργός με ευθύνη του τοποθέτησε στη θέση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων τον κ. Φίλη, ο οποίος σε άρθρο του στο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», που δημοσιεύθηκε στις 20.08.2014, αναφέρεται με απαξιωτικά και προσβλητικά λόγια στην πρωτοβουλία που αναλάβαμε τριάντα οκτώ Βουλευτές της Ν.Δ., να αποστείλουμε επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και να του ζητήσουμε να ενσωματωθούν στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών και οι γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί με νόμο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δηλαδή των Ελλήνων του Πόντου, της Θράκης, της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων.

Στο συγκεκριμένο άρθρο ο κ. Φίλης:  

Τηρεί άκρως προσβλητική στάση απέναντι στους τριάντα οκτώ εκλεγμένους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κάνοντας δίκη προθέσεων και αποδίδοντάς τους επιδιώξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Προβαίνει σε ευθεία προσβολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το οποίο ομόφωνα ψήφισε τους σχετικούς νόμους.

Αμφισβητεί ευθέως το γεγονός της γενοκτονίας, προβαίνοντας σε άκρως ανιστόρητες επισημάνσεις και παραβλέποντας το γεγονός ότι ξένα κοινοβούλια έχουν ήδη προβεί στην αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Παραβλέπει το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων από τους Τούρκους.

Με αντεθνική στάση αναμασά τις θέσεις των Τούρκων Κεμαλιστών.

Θεωρούμε ότι η τοποθέτηση στο Υπουργείο Παιδείας ενός εμμονικού, ανιστόρητου και αυθάδους ατόμου, προσβάλλει με βάναυσο τρόπο το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Προσβάλλει την Ελληνική Ιστορία και τους εκατοντάδες νεκρούς, θύματα της γενοκτονίας. Προσβάλλει τους απογόνους τους και το σύνολο του Ελληνικού λαού.

Σε μία εποχή που η Εθνική Ενότητα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, διχάζει την Ελληνική κοινωνία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους:

Καλούμε τον οργανωμένο ποντιακό, μικρασιατικό και θρακικό  χώρο, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, να δείξουν με έντονο αλλά πολιτισμένο τρόπο την αντίδρασή τους στην τοποθέτηση του συγκεκριμένου ατόμου στη θέση του Υπουργού Παιδείας.

Τον Πρωθυπουργό της Χώρας να ανακαλέσει την απόφασή του.

Αν δε ο κ. Φίλης εμμένει στις απόψεις του  και σήμερα, πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του Ν. 4285/2014».

Η σχετική επιστολή με τα ονόματα των Βουλευτών

Αθήνα 19 Αυγούστου 2014

Προς Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης αποτελεί ένα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, που πολλοί από εμάς, τους απογόνους εκείνων που μαρτύρησαν, την ακούσαμε και τη μάθαμε όχι μόνο από ιστορικές καταγραφές, αλλά και από τα βιώματα και τις ζωντανές αφηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας, και φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Γι’ αυτό πολύ σωστά, αν και καθυστερημένα, ομόφωνα αναγνωρίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων το Φεβρουάριο του 1994.

Στο σχέδιο νόμου το οποίο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής (Β´ θερινό τμήμα) στις 26 και 27 Αυγούστου 2014, προς συζήτηση και ψήφιση, η άρνηση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής ( Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων ), θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα, όπως πολύ ορθά αντιμετωπίζεται και η άρνηση του ολοκαυτώματος των Εβραίων. Άλλωστε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου είχε προβεί σε σχετική δήλωση- δέσμευση για το θέμα, η οποία είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Αν αυτό δεν τηρηθεί, θα σημαίνει στην πράξη την Άρνηση της Γενοκτονίας των Ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής, την Αυτοαναίρεση της Βουλής των Ελλήνων , γεγονός το οποίο  δεν μπορούμε να αποδεχθούμε.

Όλοι εμείς, κ. Πρωθυπουργέ, είμαστε βέβαιοι ότι εσείς θα  συμβάλετε στην ορθή από Εθνικής πλευράς αντιμετώπιση του θέματος.

Με τιμή

 1. Αναστασιάδης Σάββας - Β´ Θεσσαλονίκης
 2. Στυλιανίδης Ευρυπίδης - Ροδόπης
 3. Παπαδόπουλος Μιχάλης - Κοζάνης
 4. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος - Φλωρίνης
 5. Τζαμτζής Ιορδάνης - Πέλλας
 6. Λυκουρέντζος Ανδρέας - Αρκαδίας
 7. Βλάχος Γεώργιος - Ν. Αττικής
 8. Κοντός Αλέξανδρος - Ξάνθης
 9. Τσιάρας Κωνσταντίνος  - Καρδίτσης
 10.  Χαρακόπουλος Μάξιμος - Λαρίσης
 11.  Τζαβάρας Κωνσταντίνος - Ηλείας
 12.  Τσαβδαρίδης Λάζαρος - Ημαθίας
 13.  Μιχελάκης Ιωάννης – Επικρατείας
 14.  Κουτσούμπας Ανδρέας - Βοιωτίας
 15.  Ιωαννίδης Ιωάννης- Α΄ Θεσσαλονίκης
 16.  Βλαχογιάννης Ηλίας - Τρικάλων
 17.  Χριστογιάννης Δημήτριος - Πιερίας
 18.  Αντωνίου Μαρία - Καστοριάς
 19.  Κυριαζίδης Δημήτριος - Δράμας
 20.  Πασχαλίδης Ιωάννης - Καβάλας
 21.  Νταβλούρος Αθανάσιος - Αχαϊας
 22.  Μακρή- Θεοδώρου Ελένη - Φθιώτιδας
 23.  Σκρέκας Κωνσταντίνος - Τρικάλων
 24.  Σολδάτος Θεόδωρος - Λευκάδος
 25.  Καραμανλή Άννα - Β΄ Αθηνών
 26.  Καράογλου Θεόδωρος - Β΄ Θεσσαλονίκης
 27.  Μπατσαρά Γεωργία - Ημαθίας
 28.  Καρανάσιος Ευθύμιος - Χαλκιδικής
 29.  Γεωργαντάς Γεώργιος - Κιλκίς
 30.  Μάνη- Παπαδημητρίου Άννα - Πιερίας
 31.  Μανδρέκα Ασπασία - Φωκίδος
 32.  Κοψαχείλης Τιμολέων - Γρεβενών
 33.  Σκόνδρα Ασημίνα - Καρδίτσης
 34.  Αραμπατζή Φωτεινή - Σερρών
 35.  Ιακωβίδου Παναγιώτα – Β΄ Αθηνών
 36.  Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος - Καβάλας
 37.  Αυγερινοπούλου Διονυσία- Θεοδώρα- Ηλείας
 38.  Μαρίνος Ανδρέας – Ηλείας