Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Αρμενίων στις 24 Απριλίου 2015, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία, διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη το ευρωπαϊκό αντιρατσιστικό κίνημα EGAM.  

Την διεθνή έκκληση για την υποστήριξη της εκδήλωσης υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Μπενζαμέν Αμπτάν, πρόεδρος του EGAM, οι Αλέξης Γκοβτσιγιάν και Νικολά Ταβιτιάν, από την Γενική Αρμενική Ένωση Ευεργεσίας, ο Λεβέντ Σενσεβέρ από την τουρκική οργάνωση Durde!, ο τραγουδιστής Σαρλ Αζναβούρ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, οι φιλόσοφοι Μπερνάρ Ανρί - Λεβί και Αντρέ Γκλυκσμάν, ο πρώην ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον - Μπεντίτ, ο νομπελίστας συγγραφέας Ντάριο Φο και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Καρίμ Λαχιντζί.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι διαθέσιμο προς υπογραφή στη διεύθυνσηhttp://www.remember24april1915.eu/προκειμένου η αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στην Τουρκία να μεταφέρει ένα ηχηρό μήνυμα υποστήριξης:

1915-2015. Πέρασαν 100 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία - ένα μακελειό που στοίχισε την ζωή ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων.

Επί 100 χρόνια, η άρνηση του εγκλήματος αυτού βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής και της διπλωματίας του τουρκικού κράτους. Εκατό χρόνια αργότερα, η άρνηση συνεχίζει να προκαλεί θύματα, να τρέφει τον βίαιο εθνικισμό και ρατσισμό, να αναπαράγει συγκρούσεις και να πνίγει την δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία.

Επί αρκετά χρόνια, όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται στην κοινωνία πολιτών της Τουρκίας, με αυξανόμενη υποστήριξη από την ΕΕ, που ζητούν να αναγνωριστεί η πραγματικότητα της γενοκτονίας και να θεσπιστεί η μνήμη του εγκλήματος αυτού στην ίδια την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, η μνήμη της γενοκτονίας των Αρμενίων τιμάται στην Τουρκία από το 2010.

Εφέτος, το τουρκικό κράτος έχει σχεδιάσει κυνικά στις 24 Απριλίου εκδηλώσεις μνήμης για την μάχη της Καλλίπολης σε μια προσπάθεια να επισκιάσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Επιπλέον, τούρκοι αξιωματούχοι επιδίδονται σε μια επίθεση γοητείας για να εμποδίσουν την διεθνή ανάμειξη στις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία.

Εμείς οι Ευρωπαίοι, Αρμένιοι, Τούρκοι και Κούρδοι που διοργανώνουμε, υποστηρίζουμε ή συμμετέχουμε σ' αυτές τις εκδηλώσεις καλούμε όσους νοιάζονται για την αλήθεια να εορτάσουν μαζί μας, ειρηνικά, στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Απριλίου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης αφορούν όχι μόνο τους Τούρκους και τους Αρμενίους αλλά όλη την ανθρωπότητα. Σήμερα, η πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά της άρνησης της γενοκτονίας βρίσκεται στην καρδιά της τουρκικής κοινωνίας. Η κοινή μας εκστρατεία έχει καθολικό χαρακτήρα. Είναι προσανατολισμένη στο μέλλον για την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την προώθηση της δημοκρατίας.

Είναι μια εκστρατεία για την αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλους όσους αγωνίζονται υπέρ της ιστορικής αλήθειας. Η διαχωριστική γραμμή δεν είναι μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων αλλά μεταξύ όσων πολεμούν την άρνηση και όσων την προωθούν.

Είναι μια εκστρατεία για την δικαιοσύνη. Η γενοκτονία είναι η πιο βίαιη πράξη στην οποία μπορεί να οδηγήσει ο ρατσισμός και η άρνησή της αποτελεί μέρος της πράξης αυτής. Ο αγώνας κατά της άρνησης ισοδυναμεί με αγώνα κατά του ρατσισμού.

Είναι μια εκστρατεία για την προώθηση της δημοκρατίας. Η μνήμη στην Τουρκία συμβάλει στην ελευθερία έκφρασης και αμφισβητεί την ίδια την βάση της αντιδημοκρατικής φύσης της εξουσίας στη χώρα.

Η μνήμη της γενοκτονίας των Αρμενίων στην Τουρκία επιτρέπει σε όλους μας, και ιδίως στις νεότερες γενιές, να συσπειρωθούμε γύρω από κοινές δημοκρατικές αξίες, να αντιμετωπίσουμε την ιστορική αλήθεια και να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον. Καλούμε όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες να ενωθούν μαζί μας και να τιμήσουμε στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Απριλίου την 100ή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων.  

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ και σύνταξη Εύξεινου Πόντου