Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 από τις 6 έως τις 8 το βράδυ, στο ελεύθερο πανεπιστήμιου του δήμου Κηφισιάς στην Αττική, (Έπαυλη Δροσίνη, Βιβλιοθήκη δήμου, οδός Αγ. Θεοδώρων και Κυριακού.

Θα μιλήσουν ο Σήφης Κασενιάν, συγγραφέας με θέμα «η γενοκτονία των Αρμενίων» και ο Κουήν Μινασιάν, εκπαιδευτικός με θέμα «περιδιαβαίνοντας σήμερα την ιστορική Αρμενία».

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης «οι κοινότητες των Αρμενίων, των Ελλήνων της Ανατολής και των Ασσυροχαλδαίων-Αραμαίων, βίωσαν με τον πλέον δραματικό τρόπο την πολιτική ενός ακραίου εθνικιστικού και μιλιταριστικού κινήματος.Το γνωστότερο επεισόδιο αυτής της ιστορικής διαδικασίας είναι η γενοκτονία των Αρμενίων.Μέσα στα όρια της αυταρχικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Αρμένιοι ανέπτυξαν την εθνική τους ταυτότητα, συνδέθηκαν με τα προοδευτικά κινήματα του καιρού τους και διατύπωσαν πολιτικούς στόχους.

Το παραγνωρισμένο αυτό Ολοκαύτωμα των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας άρχισε το 1914 κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ολοκληρώθηκε το 1924 με την περάτωση της ανταλλαγής των πληθυσμών, αποτέλεσμα της αναθεωρητικής Συνθήκης της Λωζάννης. Θύματα ήταν οι περισσότερες γηγενείς χριστιανικές ομάδες, πλην των λεγόμενων Φραγκολεβαντίνων και των ελάχιστων τουρκοορθόδοξων της Καππαδοκίας. Οι μονοφυσίτες (Αρμένιοι, Ασσύριοι και λίγοι Κούρδοι), οι ορθόδοξοι (Ελληνες στον Πόντο, την Ιωνία, την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη, καθώς και Αραβες Σύροι στον οθωμανικό Νότο), οι προτεστάντες (Αρμένιοι και Ελληνες) και οι καθολικοί (Αρμένιοι και Αραβες) ανέρχονταν σε 4 εκατ., περίπου».