Η Γερμανία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των βουλευτών της, τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να επισκεφθούν την Τουρκία φέτος και για το λόγο αυτό το υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, προειδοποίησε τους βουλευτές της γι’ αυτό το σκοπό, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Μετά το ψήφισμα που ενέκρινε το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων των των άλλων χριστιανικών πληθυσμών στις αρχές του περασμένου αιώνα, η κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, έχουν οξυνθεί.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος καταφέφθηκε αναντίον των 11 Γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας, πως θα πρέπει να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις και τους κατηγόρησε ότι είναι τρομοκράτες και έχουν «μολυσμένο αίμα».

Ο ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων, ο Τζεμ Οζντεμίρ, που είχε ασκήσει πιέσεις για να εγκριθεί το ψήφισμα, δέχτηκε απειλές για τη ζωή του, όπως και άλλοι βουλευτές τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των βουλευτών, και σύμφωνα με δήλωση του επιτρόπου ενσωμάτωσης της Γερμανίας Αϊντάν Εζογκούζ «είναι αδιανόητο να ξέρουμε ότι δεν είναι δυνατόν να πάμε εκεί προς το παρόν».

Σύμφωνα πάντα με το περιοδικο, βουλευτές τουρκικής καταγωγής του Γερμανικού Κοινοβουλίου, ακύρωσαν τα ταξίδια που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν στην Τουρκία, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το δημοσίευμα.